On tieteellinen tosiasia, että säännöllinen treenaaminen tai kuntoilu tekee terveydelle erittäin hyvää. Meistä suurin osa tiedostaa sen, mutta samalla suurin osa ei saa aikaiseksi sitä. Monet ovat aloittaneet kuntosalilla käymisen, ehkä ostaneet jo vuodeksi kuukausikortin, mutta into lopahtaa muutaman kerran jälkeen. Toiset hankkivat kotiin kalliit painonnostolaitteet, juoksumaton ja muut apuvälineet, mutta piakkoin ne ovat pölyttymässä varaston nurkassa tai varta vasten rakennetussa kuntoiluhuoneessa ei vain tule käytyä.
Osa ihmisistä suunnittelee aloittavansa säännöllisen kuntoilun ”ihan pian”, esimerkiksi heti ilmojen kylmetessä tai työruuhkan hellittäessä. Useimmiten tämä ei tapahdu lopulta ollenkaan. Tässä artikkelissa kerromme keinoja motivaation rakentamiseen. Ei pelkästään siihen, että treenaamisen saa aloitettua, vaan myös siihen, että sen pystyy pitämään säännöllisenä.
Älä aloita treenaamista liian tiukalla ohjelmalla
Yksi yleisimmistä syistä innon lopahtamiseen on liian tiukka ohjelma heti alusta lähtien. Kun säännöllisen treenaamisen aloittaa intoa puhkuen, pystyy usein aluksi pitämään varsin tiukkaakin aikataulua. Esimerkiksi 2 tunnin päivittäistä treenaamista. Ensimmäisinä päivinä saattaa tuntua siltä, että ohjelmaa pitäisi tiukentaa entisestään. Sitten, kun enin into laantuu, tuleekin yhä vaikeammaksi ja vaikeammaksi noudattaa alkuperäistä aikatauluaan.
Kahden tunnin rääkki tuntuu päivä päivältä haastavammalta ja koska aika on niin pitkä, niin aloittamiskynnyskin on korkea. Onkin ensiarvoisen tärkeää aloittaa säännöllinen treenaaminen löysällä ohjelmalla. Jos intoa on jatkaa pidempään, niin voi tehdä niinkin, mutta ilman, että sisällyttää sitä varsinaiseen treeniohjelmaan. Tällä tavoin ei innon laantuessa kuitenkaan tunne olevansa velvoitettu samoihin treenimääriin kuin ensimmäisinä päivinä.
Muista pitää säännöllisesti taukoja
Säännöllisessä treenaamisessa on erittäin tärkeää muistaa silloin tällöin pitää myös taukoja. Viikon tai edes muutaman päivän treenitauko silloin tällöin saa akut latautumaan ja pienen tauon jälkeen on mukava jälleen palata treenaamisen pariin. Yleinen virhe on treenata päivästä toiseen ilman taukoja. Joillekin tämä sopii, mutta tavallisten ihmisten kohdalla jatkuva suorittaminen alkaa kyllästyttämään ja tässä tilanteessa treenaamisen epäsäännöllinen väliinjättäminen alkaa helposti yleistyä. Mikäli kuitenkin on suunnitellut jo ohjelmassaan ajoittaisia täysin treenittömiä pätkiä, tulee näistä odottamisen arvoisia keitaita treeniohjelman keskellä, jolloin voi hyvällä omallatunnolla tehdä muita itseään kiinnostavia asioita. Jos sinua esimerkiksi kiinnostavat kolikkopelit, niin hyppää pois spinning-pyörän päältä ja tee pyöräytyksiä turvallisimmilla kolikkopeli-casinoilla, jollaisia täällä on tarkasteltu.
Mikäli taas vietät vapaa-aikaa mielummin löhötuolissa televisiota katsellen ja popcornia mutustaen, treeniohjelmassa olevat säännölliset tauot antavat tähän mainion mahdollisuuden. Varsinkin treenaamisen alkuvaiheessa voi tulla tunne, ettei mitään taukoja tarvita, mutta ne ovat olennainen osa pitkäaikaista ja säännöllistä treeniohjelmaa.
Suunnittele realistinen treeniohjelma
Treenaamisessa yksi eniten motivaatiota syövistä asioista on liian epärealistinen treeniohjelma. Alkuinnostuksessa on saatettu malttaa aloittaa varovasti, mutta sitten lisätty treeniohjelmaan entistä raskaampia ja aikaavievempiä harjoituksia. Harjoitusohjelman keventäminen ei tunnu mielekkäältä ja lopulta tilanne menee pakkopuurtamiseksi, kunnes jossain kohdassa into usein lopahtaa kokonaan ja treenaaminen loppuu.
On erittäin tärkeää suunnitella heti aluksi realistinen treeniohjelma. On järkevää aloittaa kevyellä treeniohjelmalla, joka alun jälkeen koventuu, mutta koveneminen ei saa missään tapauksessa olla liian jyrkkää. Ei ole myöskään väärin, jos treeniohjelmaan ei tietyn tason saavuttamisen jälkeen tehdä mitään suurempia muutoksia. Treeniohjelman rakentaminen voi olla vaikeaa ja parasta saattaakin olla turvautua ammattilaisen apuun, vaikka siitä hiukan lisäkustannuksia tuleekin. Ammattilainen osaa ottaa huomioon lähtötason, eikä sorru amatöörin helposti tekemiin virheisiin koskien treeniohjelman tiukkuutta tai liian nopeaa kuormittavuuden nousua.
Aseta itsellesi tavoitteita
Tavoitteet motivoivat tutkitusti ihmisiä erittäin hyvin. Siksi tavoitteiden asettaminen onkin olennainen osa treeniohjelmaa. Tavoitteiden pitää olla realistisia ja säännöllisesti saavutettavissa. Jos esimerkiksi leuanvetoennätyksesi on 5, voi hyvä tavoite olla saavuttaa 10 onnistuneen leuanvedon raja tiettyyn aikaan mennessä. Mikäli oma juttusi taas on juokseminen, niin tavoitteet kannattaa liittää juoksumatkan pituuteen tai vaikkapa keskinopeuteen.
Jos tavoitteen täyttämisessä ei onnistu ajattelemaansa aikarajaan mennessä, ei pidä kuitenkaan lannistua. Mikäli on noudattanut treeniohjelmaa suunnitelman mukaisesti, voi vain todeta, että tavoitteen aikaraja ei ollut realistinen ja joko asettaa uuden aikarajan tai uuden tavoitteen. Erilaisten tavoitteiden seuraamiseen on kehitetty muun muassa huipputeknologisia sykemittareita ja nykyisin ranteeseen kiinnitettävät laitteet ovat erittäin huomaamattomia ja mukavia käyttää.
Muista pitää hauskaa
Treenaamisen on tarkoitus olla hauskaa. Puulta maistuvaa hampaat irvessä treenaamista ei kukaan pidemmän päälle jaksa. Tämän vuoksi on tärkeää löytää treeniohjelmaan voittopuoleisesti sellaisia harjoituksia, joista pidät. Ei ole vielä vaarallista, jos treeniohjelmassa on joitakin vähemmän miellyttäviä harjoituksia, mutta mikäli niitä on koko treeniohjelma täynnä, on lopettamiseen johtavan innon lopahtamisen riski suuri. Etsi siis treeniohjelmaasi itsellesi sopivia lajeja. Jos juokseminen ei maistu, kokeile uintia tai pyöräilyä. Mikäli isojen painojen nostaminen on epämiellyttävää, nostele pieniä painoja tai tee oman kehon painoa käyttäviä harjoituksia. Jos ryhmäliikunta miellyttää, etsi sopiva harrasteryhmä.
Treenaa ystävien tai sukulaisten kanssa
Ihminen on sosiaalinen eläin ja myös niin sanottu yksilöliikunta on usein hauskempaa, kun mukana on joku, joka jakaa kokemuksen. Yritä siis etsiä itsellesi treenikaveri. Motivaatiota lisää kummasti se, jos on sopinut ystävän kanssa lähtevänsä treenaamaan. Samalla treenikaverit motivoivat toisiaan, jos jommalla kummalla treenaaminen maistuu puulta, niin todennäköisesti toisella motivaatio on korkeammalla ja se tarttuu helposti treenikaveriinkin. Ystävän kanssa treenaaminen tuo harjoitteluun myös aivan uuden ulottuvuuden, eli keskustelun treeniohjelmista ja treenaamisesta ylipäätään. Kevyemmän harjoittelun aikana tai viimeistään pukuhuoneessa treenin jälkeen voi vaihtaa kuulumisia kevyemmistäkin aiheista hymy huulilla.
Palkitse itseäsi hyvistä suorituksista aika ajoin
Itsensä palkitseminen saattaa tuntua lähtökohtaisesti lapselliselta tai muuten asialta, joka ei ole tarpeellista, mutta sillä on hyvin suuri motivaatiota nostattava vaikutus. Palkintojen ei tarvitse olla suuria, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi pieni herkku, käynti teatterissa tai urheilukatsomossa tai joku vastaava asia, jonka päättää jo etukäteen. Kun palkintoja antaa itselleen aika ajoin, niitä alkaa odottamaan ja niiden saavuttamiseen näkee vaivaa. Jos esimerkiksi päättää, että ilman treeniohjelman säntillistä läpikäymistä lauantaina syödään kotona salaattia ravintolaillallisen sijaan, niin motivaatio viikon aikana treenatessa on huomattavasti kovemmalla tasolla.