Tämän päivän yhteiskunnassa moni meistä kaipaa keinoja nopeaan laihtumiseen. Olipa syynä sitten terveysongelmat tai ulkonäköpaineet, laihduttamisen aloittaminen voi tuntua haastavalta ja monimutkaiselta.
Onneksi laihtuminen ei tarvitse olla vaikeaa tai hidasta, kun tiedät oikeat keinot ja noudatat muutamia yksinkertaisia ohjeita. Tässä blogikirjoituksessa jaan kanssasi helpot ohjeet nopeaan laihtumiseen, jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeasti ja tehokkaasti.
7 tapaa miten laihtua nopeasti kotikonstein
1. Pienennä annoskokoa
Annoskoon pienentäminen on yksi helpoimmista, joskin sinnikkyyttä ja uusien toimintatapojen opettelua vaativista tavoista laihtua, mutta toisaalta missäpä ei joutuisi opettelemaan uusia tapoja, mikäli haluaa saada uudenlaisia tuloksia.
Joku saattaa nyt kysyä mielessään ”laihtuuko jos ei syö” niin vastaus on kyllä ja ei. Omaa annoskokoa pienentämällä voi laihtua, mutta se on syytä tehdä maltilla. Syömistä kuten mitään muutakaan ei ole tarvis viedä ääripäähän asti vaan jo pienillä muutoksilla on suuri vaikutus kokonaiskuvaan.
Itse asiassa keho menee niin sanotulle säästöliekille, jos päivittäisen kalorinsaannin tiputtaa äkkiseltään liian alas. Tällöin kehon rasvanpoltto ja muutkin toiminnot hidastuvat entisestään ja keho ikäänkuin pitää kynsin ja hampain kiinni kaloreista sekä kehossa jo olevasta rasvasta ikään kuin selviytyäkseen hengissä.
Sen sijaan 500 kcal optimaalisella laskulla normaalista päivittäisestä energiantarpeesta jo riittää siihen, että keho alkaa toimimaan tehokkaammin ja polttamaan myös rasvaa ajan kuluessa tehokkaammin ilman säästöliekille siirtymistä. Oman energiantarpeen voi helposti laskea erilaisilla laskureilla, joita on netti pullollaan.
Valmennus, jonka asiakkaat saavat tuloksia!
- 88 % asiakkaista saavuttaa tavoitteensa.
- 6 viikon aikana useimmat laihtuvat vähintään 5 kiloa, jotkut jopa 10 kg tai enemmän.
- Jo yli 100 000 suomalaista on onnistunut Superdieetin avulla!
Tärkeää on myös syödä terveellisesti ja monipuolista, värikästä ruokaa jolloin taataan, että ruuasta saadaan kaikki tarvittavat vitamiinit, hivenaineet ja ravintosuoja-aineet.
Omaa annoskokoa voi alkaa hahmottamaan esimerkiksi oman kämmenen ja nyrkin avulla, mikä on suurimmalle osalle sopiva mittari paljonko ruokaa lautaselle kannattaa haalia.
Hyvänä nyrkkisääntönä on ottaa lautaselle aterian yhteydessä omalle kämmenelle mahtuva alue (sormet pois luettuna) proteiinia kuten lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia, nyrkin kokoinen määrä erilaisia vihanneksia sekä marjoja tai hedelmää ja samankokoinen nyrkillinen hiilihydraatteja kuten täysjyväpastaa, riisiä, perunaa taikka leipää.
Hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, neitsytkookosöljyä, pähkinöitä, siemeniä tai levitettä voi myös nauttia yhden tai kahden peukalollisen verran joka aterialla, ellei ateria itsessään sisällä jotain jo valmiiksi rasvaista ainesosaa kuten lohta.
2. Säännöllinen ateriarytmi
Jos oma elämä on kiireistä ja syömisajat epäsäännölliset, sitä suuremmalla syyllä kannattaa niihin kiinnittää huomiota. Hyvin epäsäännöllinen ateriarytmi ei paitsi saa kehon omaa rytmiä sekaisin mikä taas saa aikaan sen että se ei kykene toimimaan optimaalisesti ja tehokkaasti, mutta se myös tekee omasta olosta helposti voimattoman, väsyneen ja kiukkuisen.
Säännöllinen ateriarytmi voi henkilöstä riippuen hieman vaihdella, mutta yleisesti suositellaan syömistä noin 2, maksimissaan 4 tunnin välein 4-6 kertaa päivässä. Näin myös kehon verensokeritasot pysyvät normaaleina eivätkä lennä katosta läpi seuraavan kerran kun alkaa nälissään hotkimaan ruokaa.
Keho myös tottuu tiettyyn ateriarytmiin, kun sitä alkaa noudattaa päivästä toiseen. Tämä saa aikaan sen, että näläntunne on helpompi tunnistaa ja usein se myös puhkeaa luonnollisesti.
Keho myös osaa valmistautua tulevaan ruoka-aikaan ennen ateriaa totuttuaan tiettyyn rytmiin, jolloin ruuansulatus toimii tehokkaammin ja keho osaa hyödyntää ruuan ravintoaineet käyttöönsä.
Syömisen jättäminen kokonaan pois tai ns. ”kituuttaminen” ei ole terveellistä saatikka edes se tehokkain tapa laihtua. Pätkäpaastot ovat sen sijaan eri asia, joilla hetkittäisesti tai osan aikaa päivästä ollaan syömättä tiettyinä kellonaikoina tai syödään vain tiettyinä kellonaikoina. Tämä voi myös aktivoida kehoa vähän samaan tapaan kuin tiettyyn ateriarytmiin tottuessa.
3. Lisää liikuntaa
Liikunnan merkitys painon pudotuksessa on merkittävä erityisesti aineenvaihdunnan tehostamisen ja kehon vahvistamisen suhteen. Säännöllinen liikunta, olipa se sitten saliurheilua, joogaa, ratsastamista, uimista tai jotain muuta kehon liikuttelua tuo monia hyviä asioita liikkujan elämään.
Liikunta tehostaa tehokkaimmin aineenvaihduntaa, mikä taas auttaa polttamaan tehokkaammin rasvaa ja kaloreita, kun noudatetaan vielä sitä tukevaa ruokavaliota.
Liikunta on myös hyvä tapa vahvistaa keuhkoja ja hapenottokykyä, purkaa ylimääräistä stressiä tai tunnetaakkaa kehosta, saada lisää happea aivoille, jotta ajattelu toimii paremmin, vahvistaa ja kasvattaa lihaksia, kehittää voimaa ja saada näin myös lisää itsevarmuutta muuttuvan kehon kautta.
Moni hyvä yritys kaatuu helposti kun lähdetään haukkaamaan liian suurta palaa liian nopeasti, etenkin jos kunto ei ole sitä mitä se on joskus aiemmin ollut ja omat tavoitteet on asetettu todella korkealle.
On turvallista aloittaa pienestä ja muistaa kehua itseään usein etenkin niitä hetkinä, kun salille ei huvittaisi lähteä ja sohvan pohjalle olisi mukavampi jäädä köllöttämään lenkkikenkien sitomisen sijaan.
Jos ei ole tottunut ollenkaan liikkumaan muuta kuin postilaatikon tai kaupan väliä voi liikuntaa alkaa esittelemään osaksi arkea tekemällä tarpeeksi helppoja kehonpainoharjoituksia, kävellä portaita ylös alas rappukäytävässä tai vaikka kyykkyjä kotona omassa huoneessa.
Näin voi varmistaa itselle tärkeät onnistumisen kokemukset uusia tapoja tai uutta liikuntamuotoa kokeillessa, jolloin liikunnan pariin palaa tavallista suuremmalla varmuudella kuin jos sättii itseään siitä ettei yltänyt omiin tavoitteisiinsa, joita ei ollut osannut asettaa itselleen sopivalle aloitustasolle.
4. Muista lepo ja hyvä uni
Vaikka liikunnan ja terveiden elämäntapojen mukaan onkin toisaalta helppo hurahtaa niiden tuottamien hyvänmielen hormonien takia, liika on aina liikaa ja jokainen meistä tarvitsee lepoa joskus.
On tärkeää myös muistaa että väsyneenä huonosti nukutun yön jälkeen keho ei ole optimaalisessa kunnossa, jolloin huimia suorituksia ei välttämättä kannata odottaa. Kehoa on tällöin tärkeä kunnioittaa ja vaikka tehdä vähän kevyemmillä painoilla ja intensiteetillä.
Toisinaan voi myös olla tarpeen vain antaa kehon levätä ja palautua, jottei sitä altista turhaan mahdollisille rasitusvammoille, joihin ylitreenaaminen usein johtaa. Lihaksia kuormittaessa liikuntasuorituksen aikana niiden pinnalle muodostuu mikrohalkeamia, jotka parantuvat levon aikana.
Näiden mikrohalkeamien kohdalta lihas eheytyy paksummaksi ja suuremmaksi, mikä johtaa lihasten kasvamiseen. Tätä lihastenkasvua ei kuitenkaan pääse tapahtumaan missään muualla kuin levossa ja unen aikana.
Liikunnan lisääminen on erinomainen tapa lisätä terveyttä, mutta uni ja lepo ovat aivan yhtä tärkeäitä. Ilman niitä keho ei pääse palautumaan ja vahvistumaan, eikä pääkään oikein toimi vaikka kuinka paljon happea ja liikuntaa sille antaisi.
Omat rajansa on siis syytä tuntea ja varmistaa että liikunnan ja muun arjen ohella saa tarpeeksi tyhjää tilaa itselleen tehdä muita mieluisia asioita joissa keho saa levätä ja että unta saa vuorokaudessa yksilöstä riippuen vähintään 6,5-9 tuntia.
5. Älä juo hiilareita
Hiilihydraatteja saadaan tavallisesti ruuan mukana, mutta niitä voi tulla yllättävän paljon myös sokeria sisältävistä juomista kuten erilaisista virvoitusjuomista, siidereistä, kaljasta, maustetuista valmiista kahvijuomista tai mehuista. Hiilihydraatit tulevat näissä suurimmaksi osaksi juomiin sisällytetyistä sokereista.
Alkoholijuomissa ja sokerilimsoissa on myös suhteessa enemmän energiaa pienessä määrässä. Näillä voi siis huomaamattaan saada helposti liikaa kaloreita ja vesittää omat painonpudotus yritykset.
Vesi on ehdottomasti juomista parhain ja käyttökelpoisin juoma ja sitä tulisikin saada päivässä vähintään 2 litraa. Mikäli lähtöpainoa on enemmän, vettä tulisi saada tätäkin suurempi määrä.
Mikäli vesi ei maistu sellaisenaa, voi siihen kokeilla lisätä makua esimerkiksi sitruunaviipaleilla, mintulla tai sekoittaa veden sekaan vähähiilihydraattista ja proteiinipitoista proteiinijauhetta, joiden ravintoarvot on optimoitu tukemaan laihduttamista sekä lihasten kasvua.
6. Vähennä rasvaa ja sokereita
Sokeri ja rasva ovat ravintoaineista helposti ne kaikkein kaloripitoisimmat, vaikka niitä olisi ruuassa pienempi määrä. Ne tekevät leivoksista makeita ja ruuasta täyteläisen makuista, mutta kohtuus näidenkin kohdalla on syytä muistaa.
Sokeri ja rasva ovat siinä mielessä myös sidoksissa toisiinsa, sillä jos omaan ruokavalioon kuuluu runsaasti sokerisia herkkuja tai ruokia, elimistön varastointikyvyn ylittävä sokerimäärä muuttuu automaattisesti rasvaksi, jota on lähtökohtaisesti hieman työläämpää kuluttaa kuin vain pelkkiä kaloreita. Keho pystyy varastoimaan vain noin 700g sokeria itseensä.
Keho ei niinkään tarvitse sokeria, mutta rasvoja sen sijaan tarvitaan aina, sopivissa määrin tietysti ja mielellään laadukkaassa muodossa. Rasva toimii solujen tärkeänä rakennusaineena sekä tehostaa aivojen toimintaa. Rasvan mukana saadaan myös kehoon monia rasvaliukoisia vitamiineja ja rasvahappoja kuten A-, E- ja D-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä terveydelle.
Pehmeitä, niin sanotusti hyvälaatuisia rasvoja saadaan lähinnä kasveista, mutta myös kalasta kuten lohesta. Kalan rasva kuin myös pellavansiemenöljy sisältävät molemmat runsaasti sydämen ja aivojen toiminnalle tärkeitä omega-3 rasvahappoja.
7. Tehosta laihduttamista rasvanpolttotuotteilla
Mikäli nopeita laihdutusvinkkejä jäi vielä kaipaamaan ja kaikista edellä mainituista keinoista huolimatta painon putoaminen on hidasta, ei kannata heittää kirvestä kaivoon vaan jatkaa tekemistä. Tulokset seuraavat kyllä perässä.
Omaa laihtumista voi tehostaa erilaisilla markkinoilta löytyvillä valmisteilla. Näitä on tarjolla usein paljon erilaisia ja sopivan tuotteen valitseminen voi tuntua täyspäiväiseltä työltä, saatikka sitten ainesosaluetteloiden selvittäminen ja niiden todellisen vaikutuksen todistaminen.
Saliurheillessa ja muissakin liikuntalajeissa suuret lihakset ovat niitä jotka polttavat eniten kaloreita ja lopulta rasvaa. Mitä suuremmat lihakset, sitä enemmän ne myös tarvitsevat energiaa, eli suuremmat lihakset polttavat myös enemmän rasvaa.
Lihaksia voidaan kasvattaa helposti käyttämällä proteiinijauhetta palautusjuomana tai treenin ohessa, jolloin saa myös aimo annoksen tärkeitä vitamiineja jaksamisen tueksi.
On olemassa myös erilaisia jaksamista ja voimaa tehostavia aminohappojauheita ja testosteroniboostereita, jotka auttavat polttamaan rasvaa lisäämällä kestävyyttä urheilusuorituksen aikana.
Markkinoilla on myös suoraan rasvanpolton tehostamiseen kohdennettuja tuotteita, joiden ainesosat vilkastuttavat sekä aineenvaihduntaa, auttavat kehossa olevan rasvan pilkkomisessa ja tehostavat sen palamista liikunnan aikana.
Lue lisää: Metaburn kokemuksia & arvostelu.
Metaburn pähkinänkuoressa
Metaburn on luonnollisista ainesosista valmistettu aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa tehostava luontaistuotevalmiste nopeamman painonpudotuksen tueksi perusterveille ihmisille, jotka kaipaavat motivaatiota ja tukea nopeampaan laihtumiseen.
Metaburnilla on kolme tärkeää tehtävää: Tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa, aktivoida kehon rasvasolujen pilkkomista ja niiden käyttämistä energialähteenä sekä hillitä näläntunnetta ja erityisesti sokerinhimoa.