Sähköpyörät ovat viime vuosina nousseet suureen suosioon niiden tarjoaman helpon ja ympäristöystävällisen tavan liikkua. Erityisesti kaupungeissa asuvat ihmiset ovat alkaneet käyttää sähköpyöriä yhä enemmän päivittäisessä liikkumisessaan, sillä ne tarjoavat nopean ja vaivattoman tavan kulkea paikasta toiseen ruuhkaisissakin kaupunkiympäristöissä.
Mutta miten sähköpyörä toimii todellisuudessa arjessa? Tässä blogikirjoituksessa jaamme kokemuksia sähköpyörän käytöstä sekä työmatkoilla että vapaa-ajan ajoissa.
Jos olet harkitsemassa sähköpyörän hankkimista tai haluat tietää enemmän niiden käytöstä arjessa, tämä paras sähköpyörä vertailumme on juuri sinulle. Lue eteenpäin ja saa tietoa siitä, miten sähköpyörä voi helpottaa arkea ja vapaa-aikaa!
Miten sähköavustus toimii työmatka-ajossa?
Sähköpyörissä on nimensä mukaisesti sähköllä toimiva ja ajoa avustava moottori, jolla saa lisää tehoja matkan kulkuun silloin kun omat voimat meinaavat ehtyä joko aikaisesta aamusta, kylmyydestä, kuumuudesta, pitkästä työpäivästä, jyrkästä tai muuten raskassoutuisesta maastosta johtuen.
Sähköpyörä työmatkalle antaa sekä vapautta että säästää voimia korkeimpia nyppylöitä kavutessa, minkä lisäksi matka taittuu sähköpyörän mallista riippuen kevyesti ja nopeasti ihan vuoden kierron ympäri.
Sähköavustusta voi itse säätää työmatka-ajon aikana sopivaksi. Kiireessä avustusta voi olla enemmän ja vaihteen voi säätää isommalle, mikä mahdollistaa rivakamman etenemisen huomattavasti vähemmällä polkemisella kuin normaalisti perinteisellä sähköttömällä pyörällä ajaessa.
Itseään ei siis tarvitse polkea loppuun työmatkan aikana ja kotiinkin voi palata virkeämpänä. Sähköavustuksen ei myöskään tarvitse olla päällä koko matkan ajan, vaan sen voi asettaa päälle matkan haastavimmilla osuuksilla tai esimerkiksi pitkillä suorilla.
Sähköavusteisen pyörän kohdalla kannattaa aloittaa maltillisesti, kunnes sähköavustustoimintoon on kunnolla päässyt tottumaan. Tavalliselta pyörältä tai maastopyörää muistuttava sähköpyörä ei näytä sen erilaisemmalta muille tiellä liikkuville ja sen nopeutta voi olla muiden suunnalta siksi vaikeampi arvioida, kuin myös aloittelevan sähköpyöräilijän itsekin.
Sähköpyörässä on raskaampi rakenne, mutta sitä kompensoiva nopeus ja usein tästä syystä myös tehokkaammat levyjarrut, jotka kaikki yhdessä saavat pyörän toimimaan hieman eri tavoin kuin tavallisen polkupyörän.
Jarruttaminen on hyvä tehdä mahdollisimman tasaisesti ja kevyesti ja se on syytä aloittaa tavallista jarrutusta aikaisemmin. Tämä ihan siitä syystä, jos sähköavustusta on säädetty voimakkaammalle, jolloin jarrutus vaatii pidemmän matkan.
Tehokkailla levyjarruilla kovasta nopeudesta ei kuitenkaan suositella tehtävän todella kovia äkkijarrutuksia, sillä matka voi tyssätä totaalisesti seinään niiden tehokkuuden vuoksi, jolloin voi olla vaarana lentää ohjaustangon yli ellei jarrujen voimaan varaudu.
Samat liikennesäännöt pätevät tietysti sähköpyöräilijäänkin kuin muihinkin pyöräilijöihin, mutta sähköavustuksen tehokkuus ja pyörän nopeus on syytä ottaa entistä paremmin huomioon, etenkin vilkkaassa liikenteessä mennessä, jotta muut liikennöitsijät ehtivät reagoida helposti ohi vilahtavaan sähköpyöräilijään.
Millainen sähköpyörä on paras maastoon?
Sähköavusteinen polkupyörä on työmatkapyöräilyn lisäksi luotettava toveri myös vapaa-ajan pyöräilyharrastukseen esimerkiksi maastoon. Maastossa liikkuessa sähköpyörältä vaaditaan vähän erilaisia ominaisuuksia, mitä kaupunkiajossa tai työmatkoilla.
Maastoon soveltuvissa sähköpyörissä on usein tehokkaampi sähköavusteinen moottori sekä isompi akku, sillä maastossa pyörältä vaaditaan tehokasta kiipeilykykyä nyppylöiden ja mäkien ylitse. Maastossa keula joutuu usein kokemaan kovia ottaessaan iskuja vastaan etenkin lujaa ajettaessa mäkien ylitse, jolloin keula ja renkaat iskeytyvät usein maahan.
Maastopyörien rungot ovatkin usein hyvin kestävärakenteisia ja niissä on kovempaan menoon tarkoitettu joustokeula, joka vaimentaa näitä iskuja. Lisäksi pyörän alla pyörii usein pistosuojatut maastoon sopivat renkaat, jotka itsessään myös vaimentavat iskuja.
Pistosuojatuilla ja leveillä renkailla eteneminen käy leikiten oksien ja männynkäpyjen tai kivien ylitse ilman huolta renkaiden puhkeamisesta. Maastopyörien renkaissa on myös maastoon soveltuvaa pitoa liukkailla kalliopinnoilla kuin myös mutaisilla poluilla tai irtonaisilla ajo-alustoilla kuten hiekalla tai kangasmaalla.
Sähkökäyttöisissä maastopyörissä merkittävänä erona on myös niiden lukuiset vaihteet. Vaihteistosta saattaa löytyä jopa yli 20 vaihdetta. Nämä ovat pyörässä siitä syystä, että useammalla vaihteella pyörän liike tiukissa mutkissa ja hitaissa käännöksissä onnistuu niiden ansiosta paremmin ja kääntyminen pienessäkin tilassa on mahdollista.
Vertailimme aiemmin parhaita sähköpyöriä, jossa kävimme läpi myös parhaan maastoon soveltuvan sähköpyörämallin. Pääset paras sähköpyörä -vertailuumme täältä.
Sähköpyörän maksiminopeus
Sähköpyörän nopeus riippuu ennen kaikkea sen moottorin väännön tehokkuudesta, akun koosta, joka syöttää virtaa moottorille sekä itse polkemiseen käytetystä voimasta. Julkisilla teillä ajettaessa sähköpyörän laillinen maksiminopeus ei saa avustuksen kanssa ylittää 25km/h eikä moottorissa saa olla enemmän tehoja kuin 250 W.
Mikäli pyörä ylittäisi tämän sallitun nopeusrajoituksen, se tulisi käytännössä rekisteröidä mopoksi. Huippunopeudella sähköpyörällä pääsee siis taittamaan 25 kilometrin matkan yhdessä tunnissa. Maksiminopeuden ylittyessä moottorissa on automaattinen sisäänrakennettu toiminto, jolla se napsaisee itsensä pois päältä.
Sähköpyörästä voi siis tulla loistava kulkupeli pidemmillekin työmatkoille auton tai bussin sijaan ja samalla saada piristävän annoksen hyötyliikuntaa sekä raikasta happea. Useimmiten se voittaa auton sisällä istumisen ja samalla saa nauttia luonnosta ja sen tarjoamista maisemista.
25km tuntinopeudella pääsee tekemään myös mukavia pidempiä päiväretkiä perheen tai ystävien kanssa ilman että tarvitsee polkea hiki hatussa paikasta toiseen.
Miten valita sopivin sähköpyörä itselle?
No mikä sitten on sopiva sähköpyörä omaan käyttöön? Asia selviää lopulta vain tutkimalla omia mieltymyksiä ja valottamalla pyörän mahdollisia käyttötarkoituksia myös pidemmälle aikavälille tulevaisuuteen. Mitä mahdollisuuksia sähköpyörällä olisi omaan käyttöön tarjota?
Onko kenties innostunut pyöräilystä muutenkin kuin vain paikasta toiseen pääsemiseen? Tällöin sähkömaantiepyörä tai sähkömaastopyörä voi sopia itselle työmatkapyöräilyn lisäksi, jonka kanssa vapaa-ajanpyöräilystä voi nauttia luonnon läheisyydessä ja pehmeillä poluilla.
Kevyemmästä menosta pitäville perinteisen mallinen kruisailuun ja vapaa-ajan mukavaan ajeluun kaupungille hyvin soveltuva sähköavusteinen polkupyörä toimii niin työmatkoilla kuin kätevänä kauppakassina niiden monipuolisten lisävarustelumahdollisuuksien ansiosta.
Erityisesti työmatkapyöräilyyn soveltuvissa malleissa kannattaa miettiä myös niiden talven kestävyyttä, mikäli on aikeissa kulkea pyörällä vuoden ympäri. Pakkanen syö käytössä enemmän akkua, jolloin akun olisi hyvä olla tavallista suurempi ja mielellään irrotettavissa.
Olipa sitten pohdinnassa sähkömaantiepyörä, sähköpyörä työmatkalle tai perinteisempi sähköavusteinen polkupyörä kruisailuun ja vapaa-ajan ajeluun, malleja löytyy markkinoilta pilvin pimein moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen ajajasta riippuen.
Lue vartailumme parhaasta sähköpyörästä
Teimme kuitenkin valintaa helpottaaksemme vertailevaa tutkimusta sähköpyörät testissä, jossa selvitimme parhaat sähköavusteiset pyörät niin naisille kuin miehille niiden ominaisuuksien ja erilaisten käyttötarkoitusten pohjilta. Erilaisten sähköpyörien parhaimmiston löydät nyt paras sähköpyörä- ja paras sähköpyörä naisille -vertailuistamme.