Sähköpyöräily talvella – Mitä on hyvä huomioida?

Sähköpyörällä ajoa talvella

Sähköpyöräily talvella voi olla erittäin mukavaa ja tehokasta, mutta samalla se vaatii hieman enemmän huomiota kuin pyöräily lämpimämmillä keleillä. Tässä on joitakin huomioitavia asioita pyöräilyyn talvella pyöharrastajan näkökulmasta.

Lämpimät hanskat ja vaatteet talvipyöräilyyn

Talvipyöräily vaatii sopivat ja säänkestävät varusteet, jotta työmatkoista ja talvisista pyöräretkistä voi nauttia täysin rinnoin. Vaatetukseen ei tarvitse silti käyttää tolkuttomia summia rahaa. Maltillisella ja fiksulla varustelulla pääsee pitkälle ilman, että talvipyöräily alkaa nakertaa uloslähtemisen moitivaatiota tai kukkaroa.

Oikeissa paikoissa ei kuitenkaan kannata säästää ja näitä ovat esimerkiksi laadukkaat tuulta, kylmää ja märkää kestävät pakkashanskat ajamiseen, pipo, lämmittävät sukat, tuulelta ja tuiskulta suojaava kasvojen suoja sekä turvaa pimeässä tuova heijastinliivi, joka toimii halpana henkivakuutuksena pimeillä ja huonosti valaistuilla teillä kuin myös liikenteessä.

Koska sähköpyörän akulla voi avustaa polkemista, kerrospukeutuminen on suositeltavaa. Vastusta voi säätää itselleen sopivaksi niin että pyöräillessä ei tule liian kylmä tai kuuma. Kerrospukeutuessa vaatetta saa myös helpommin riisuttua pois mikäli kuumuus yllättää. Liian kuumissa vaatteissa on ikävä polkea ja hikoilu tekee olon entistä kylmemmäksi.

Valitse sopiva sähköpyörä talvipyöräilyyn

Mikä tahansa paraskaan sähköpyörä ei sovellu Suomen hyisiin talviolosuhteisiin, jossa pakkaslukemat voivat yltää pohjoisimmilla leveyksillä jopa 40 miinusasteen tuntumaan ja yli. Halvemmissa malleissa niiden osat eivät kestä välttämättä ympäri vuoden kovia lämpötilan vaihteluita ja kosteutta vaan ajan kuluessa liitoksistaan poikki.

Ohuilla renkailla loskassa, lumessa ja epätasaiseksi jäätyneillä teillä on raskasta polkea, joten alla kannattaa olla paksut esteiden yli kevyesti rullaavat läskirenkaat ja tarpeeksi tehokas pakkasia pelkäämätön akku, kuten useissa sähköfatbikeissa ja sähkömaastopyörissä on. Pienillä lisävarusteilla omasta sähköpyörästä saa loihdittua helposti ympärivuotisen nopean menopelin.

Nastarenkaita löytyy yleisimmin 28”, 29”, 27,5” mutta myös harvinaisemmassa 26” koossa. Nastarenkaat toimivat parhaiten pakkaantuneella lumella sekä jäisillä tieosuuksilla, joten nämä voivat olla hyvä lisä tavallisten renkaiden lisäksi.

Talvikäyttöön tulevaan sähköpyörään kannattaa myös hankkia lokasuojat ja varmistaa että malliin voidaan sellaiset asentaa. Lokasuojat varmistavat ettei lumi, loska ja muu maa-aines tärvele vaatteita ja lennä häiritsevästi ajon aikana päälle. Monissa talvikäyttöön soveltuvissa pyörissä tällaiset tulevat kuitenkin vakiona mukana. Alta löydät erityisesti talvipyöräilyyn hyvin sopivia sähköpyörä malleja!

Akun kesto pakkasella

Akun lataus pakkasella tuo omat haasteensa talvipyöräilijän arkeen, sillä kovempi pakkanen verottaa akun kestoa ja vaikuttaa myös sen lataamiseen. Kylmän akun lataaminen ei ole koskaan suotavaa, eikä sitä tulisi koskaan myöskään päästää talviolosuhteissa täysin tyhjenemään.

Akku tulisikin aina ladata sisätiloissa aina ajon jälkeen vasta sitten kun se on lämmennyt tarpeeksi. Tämä pidentää akun käyttöikää huomattavasti. Toisinaan akun lataamisen aloittamista joutuu odottamaan puolikin tuntia ennen kuin se on tarpeeksi lämmin ladattavaksi, mikä on hyvä ottaa huomioon omassa aikataulussa.

Akun ottaminen ja lataaminen sisällä on erityisen helppoa sähköpyörämalleissa, joissa akku on irrotettavissa. Muissa malleissa pyörä tulisikin voida ottaa säilöön sisälle, mieluiten lämmitettyyn ja kuivaan tilaan kuten varastoon, jossa ketjuihin ja muihin osiin kertynyt lika ja lumi pääsevät sulamaan pois.

Vaikka talvipyörässä akku kestääkin jopa -20 asteen pakkasia, pakkanen verottaa myös akun normaalia tehoa. Pakkasella onkin hyvä muistaa, että akun teho on tuolloin noin 70% sen todellisesta kokonaistehosta eli se kestää ajossa tavallista lyhemmän aikaa.

Talvipyörä on kuitenkin suunniteltu nimenomaan talvisiin olosuhteisiin ja tällaisissa malleissa myös akun koko on normaalia suurempi, mikä kompensoi korkeimpien pakkaslukemien aiheuttamaa akun tehon purkautumista. Talvipyöräilyyn tarkoitetttujen sähköpyörien akut kestävät myös pakkasia tavallista sähköpyörää paremmin.

Kysymys: Voiko sähköpyörällä ajaa ilman akkua?

Sähköpyörällä voi toki ajaa ilman akkua tavallisen pyörän tapaan, mutta lumen, jään, sohjon ja toisinaan myös auraamattomien teiden halki polkeminen voi tuntua äärimmäisen raskaalta ja verottavalta aikaisina työaamuina tai sieltä pois ajaessa, etenkin jos työmatka on verrattain pitkä.

Akun avustuksella työmatka kuten muutkin matkat taittuvat hikoilematta huonommallakin kelillä. Mikäli kuitenkin haluaa ajaa ilman akkua kannattaa sähköpyörä olla varustettu paksummilla renkailla. Leveiden renkaiden avulla epätasaisuuksienkin ylitse polkeminen käy kevyemmin ilman akunkin avustusta.

Silloin kun akkua ei käytetä sähköpyörällä ajaessa talvikuukausina, tulisi kuitenkin akkua säilyttää aina sisätiloissa lämpimässä tai vastaavasti säilyttää pyörää aina ajojen välissä kuivissa ja mieluiten lämpimissä olosuhteissa, ei ulkona kellon ympäri.

Tässä vielä pikatarkastuslista, mitä on hyvä huomioida kun pyöräilet sähköpyörällä talvella:

    1. Renkaat: Varmista, että sinulla on tarpeeksi pitoa talvirenkailla. Nastarenkaat ovat erinomaiset liukkailla keleillä, mutta myös karkeammat renkaat, joissa on hyvä kulutuspinta, auttavat pitämään pyörän hallinnassa.
    2. Akku: Akun suorituskyky voi heikentyä kylmässä säässä. Varmista, että lataat akun täyteen lämpimässä sisätilassa ennen pyöräilyä. Akun kapasiteetin arvioimiseksi on hyvä huomioida myös lämpötila- ja tuuliolosuhteet.
    3. Sähköjärjestelmä: Sähköjärjestelmän huoltaminen on tärkeää talvella. Varmista, että kaikki kaapelit ovat kunnolla kiinnitettyjä ja puhdista kaikki liitännät säännöllisesti. Älä unohda suojata akkua ja sähköjärjestelmää kosteudelta ja suolalta.
    4. Vaatetus: Pukeudu lämpimästi ja kerrospukeutuminen on avainasemassa. Hyvä talvivaatetus auttaa sinua pysymään lämpimänä ja kuivana pyöräilyn aikana.
    5. Valot ja heijastimet: Huolehdi, että pyörässäsi on tarpeeksi valoja ja heijastimia, jotta näyt hyvin muille tienkäyttäjille. Pimeys tulee nopeasti talvella ja hyvä valaistus on tärkeää turvallisuuden kannalta.
    6. Huolto: Tarkista pyörä säännöllisesti talvella. Varmista, että jarrut ovat kunnossa, ketjut ja vaihteet toimivat oikein ja että kaikki osat ovat kunnolla kiinnitettyjä.
    7. Varusteet: Sateenvarjo, lokasuojat, pumppu ja rengaspaikkaussarja ovat hyödyllisiä varusteita talvipyöräilyyn.
    8. Turvallisuus: Muista pyöräillä varovasti ja sopeuta nopeutesi tienolosuhteisiin. Älä unohda käyttää kypärää ja muita turvavarusteita.

Noudattamalla näitä vinkkejä ja huomioiden talviolosuhteet, voit nauttia sähköpyöräilystä myös talvella.

Scroll to Top