Tämä teksti tarjoaa yleiskatsauksen 7 tärkeimmästä sähköpyörien lisävarusteesta. Artikkeli kattaa tärkeitä turvavarusteita, kuten kypärät, tehokkaat varkaudenestolaitteet, luotettavat lukot, kirkkaat valot näkyvyyden parantamiseksi, vedenpitävät puhelintelineet ja lastenistuimet pienten lasten perheille. Artikkelissa korostetaan kunkin lisävarusteen tärkeyttä ja annetaan vinkkejä parhaan vaihtoehdon valitsemiseen kunkin yksilöllisen tarpeiden mukaan.
1. Hyvä ja turvallinen pyöräilykypärä
Pyöräilykypärä on yksi tärkeimmistä lisävarusteista millä tahansa pyörällä ajettaessa. Pyöräilykypärän on ennen kaikkea tarkoitus suojata päätä mahdollisissa kaatumis- ja kolari tilanteissa joita voi sattua ihan itsestä riippumattomistakin syistä.
Pyöräilykypärä on siinä mielessä erittäin halpa henkivakuutus, sillä tosipaikan tullen laadukas kypärä voi pelastaa hengen ja sen avulla voidaan välttyä vakavilta päähän ja kalloon kohdistuvilta vammoilta.
Pyöräilykypärän merkitys kasvaa entisestään, mitä nopeammaksi vauhti kasvaa ja siksi se onkin erityisen tärkeä varuste sähköpyöräillessä, jolla parhaimmillaan julkisilla teillä pääsee viilettämään 25 kilometrin tuntivauhtia. Kypärän pitäminen vähentää merkittävästi terveyttä uhkaavia vammoja ja on välttämätön varuste sähköpyörän kanssa kulkiessa.
Edistyksellisimpiin pyöräilykypäriin on jopa sisällytetty teknologiaa, jonka avulla sen rakenne mitätöi lähes täysin kypärään kohdistuvan iskun voiman. Sopivan kypärän valinnassa tulisi erityisesti huomioida, että se peittää takaraivon, kasvojen sivut sekä otsan.
Kypärän tulisi myös sopia päähän niin että se ei heilu päähän laitettaessa, mutta ei kuitenkaan kiristä. Tällä varmistetaan että kypärän ja pään väliin jäisi mahdollisimman vähän liikkumatilaa, jotta mahdollisessa törmäyksessä kypärä ei pääsisi heilahtamaan päästä, jolloin se ei välttämättä suojaa kaikkia tärkeitä alueita. Hienosäädön voi tehdä lopuksi leukahihnan ja usein takana sijaitsevan lisä kiristysmekanismin avulla.
2. Sähköpyörän varashälytin
Sähköpyörät eivät ole hankintana sieltä halvimmasta päästä, jos niitä verrataan ihan tavalliseen moottoroimattomaan polkupyörään. Ne saattavat arvokkuutensa vuoksi joutua myös helpommin varkauksien kohteeksi, koska pyöriä on helpompi kähveltää verratuna esimerkiksi autoon tai skootteriin.
Sähköpyörä voi joutua ahneiden henkilöiden silmätikuksi etenkin silloin, kun niitä ei ole mahdollista ottaa sisätiloihin suojaan. Asioilla tai kaupassa käydessä harvemmin on mahdollista ottaa pyörää käytävälle tai liiketiloihin saatikka sitten omalle työpaikalle, ellei kyseisellä työpaikalla oli siihen sopivaa eteisaulaa tai varastotilaa.
Tavallinen munalukko ei välttämättä pidättele pahantekijää kurissa juonikkailta aikeiltaan, mutta useimmiten varashälyttimen ääntä kavahdetaan varmemmin sillä se herättää myös muiden lähettyvillä olevien huomion.
Pyöriin ostettavat varashälyttimet voivat olla erillisiä, jolloin ne voidaan helposti kiinnittää sähköpyörän satulatolppaan tai runkoon, mutta varashälyttimiä löytyy myös valmiiksi yhdistettynä lukkoihin. Osassa varashälytinmalleista voi olla seurantalaitteita, joiden avulla pyöränsä voi paikantaa vaikka varas olisikin päässyt sen kanssa lähtemään.
Pyörään hankittavat varashälyttimet ovat yleensä pieniä, paristoilla toimivia ja helppokäyttöisiä. Niissä on olennaisena osana liiketunnistin, joka aktivoituu heti pyörää liikuttaessa, kun varashälytin on kytkettynä päälle.
Hälyttimen äänitaso voi olla jopa 120dB, mikä säikäyttää useimmat kutsumattomat tiehensä ja vähintäänkin kysyvät rautaisia hermoja, mikäli meinaa hälyttimen huudosta välittämättä jatkaa hämärähommia.
Edistyksellisimmissä hälytinmalleissa voi olla myös kauko-ohjaus toiminto, jolla hälytyksen voi esimerkiksi väärän hälytyksen tullen ottaa nopeammin pois päältä sisätiloista käsin. Tätä hälytyksen aktivoitumisen herkkyysastetta voi myös joissakin malleissa säätää tarpeen mukaan heikommalle tai herkemmälle.
3. Luotettava pyörän lukko
Varashälyttimistä puheenollen, ne eivät yksinomaan riitä suojaamaan kallista sähköpyörää ahneiden katseilta tai sellaisen lainaksi haikailevilta. Parhaita ja luotettavimpia pyörän lukkoja ovat erilaiset taittolukot, U:n malliset sankalukot sekä paksut ketjulukot.
Taittolukot ovat vahvoja ja menevät pienempään tilaan repussa tai laukussa. U-lukot ovat erittäin kovasta metallista valmistettuja ja siksi kaikkein murtovarmempia lukkoja.
Osa tällaisista tukevimmista lukoista on myös vakuutusyhtiöiden hyväksymiä, jolloin pyörävarkauden sattuessa oman pyörän menetyksestä saisi lakisääteisen korvauksen.
Lukon paksuudella on väliä, sillä mitä paksumpi ketju tai metalliosa siinä on, sitä hankalampi se on sahata tai rälläköidä poikki. Lukon tulisi olla myös tarpeeksi suuri, jotta sen saa kierrettyä sellaisten pyörän osien ja renkaan kautta, jotka estävät sekä pyörän liikkumisen että sen osien sahaamisen.
Pelkästään renkaaseen kiinnitetty lukko ei suojaa varkauksilta, sillä niiden pinnat on helppo katkoa tieltä tai rengas poistaa. Kuitenkin pyörän omaan runkoon tolpan kautta kiinnitetty lukko ei jätä varkaille vaihtoehdoiksi kuin katkaista kiinniketolppa tai lukko, koska pyörän tärkeiden tunko-osien katkaisemisesta ei olisi silloin hyötyä heillekään.
Sähköpyörän suojaus kannattaa varmistaa useammalla kuin yhdellä lukolla, esimerkiksi kaarilukolla ja ketjulukolla. Pelkästään useamman lukon näkeminen voi jo herättää epäilyksiä varkaassa, minkä ansiosta varkaus voi jäädä täysin ajatus asteelle eikä etene varsinaiseen yrittämiseen.
4. Hyvät ja näkyvät valot
Sähköpyöriä käytetään hyvin erilaisissa tarkoituksissa, joista yleisemmät lienee työmatkapyöräilyyn sekä vapaa-ajan pyöräilyyn. Sähköpyörä soveltuu myös maastoon mallista riippuen, mutta menipä sitten asfaltilla, kaupungin vilskeessä, maantiellä tai maastopoluilla tärkeintä on laadukas näkyvyys niin muille tiellä liikkujille kuin se että itse näkee minne on ajamassa.
Sähköpyörä on sähköavusteisen moottorinsa ansiosta tehokas ja nopea kulkupeli, joka voi jäädä helposti muulta hitaammalta liikenteeltä huomaamatta. Pyörän ajovalot tulivat laakisääteisiksi pakollisiksi lisävarusteiksi vuonna 2020.
Työmatkapyöräillessä tai pimeän tullen sähköpyörän valoilla on erityisesti merkitystä, minkä lisäksi märkä tien pinta ja muut maastoon vaikuttavat sääolosuhteet voivat heikentää tien pinnan näkyvyyttä ja maaston muotojen hahmottamista.
Hyvät ajovalot sekä jarrutukseen reagoiva kirkas punainen jarruvalo toimivat myös halpana henkivakuutuksena tien päällä liikkuessa ja varmistavat että matka ei lopu lyhyeen. Tarpeeksi tehokkaan ajovalon kanssa tienpinnan valaisee pidemmälle ja valo loistaa tehokkaasti jopa sumun läpi.
Osassa sähköpyörämalleista omat valot tulevat vakiona pyörän mukana, kun taas toisissa eivät. Sähkömaastopyörämalleissa valot eivät esimerkiksi välttämättä kuulu mukaan, jolloin sellaiset on syytä hankkia ennen pyörän päälle nousemista. Pyörän valoja on saatavilla ladattavina versioina kuin paristokäyttöisinäkin.
5. Vedenpitävä puhelinteline
Kukaan ei voi vaikuttaa sääolosuhteisiin, olipa sitten kyse sateesta tai auringonpaisteesta. Sade voi haastaa pyöräilyä muulloinkin vaatteiden osalta, etenkin jos puhelimen pitäisi olla esillä reittitietojen seuraamista varten tai jostain muusta syystä.
Vesisateella pyörän ja puhelimen kanssa liikkumiseenkin on keksitty ratkaisu, nimittäin vedenpitävä puhelinteline. Vedenpitäviä puhelintelineitä on eri tyyppisiä esimerkiksi erilaisia kankaisista runkoon kiinnitettävistä pussukoista lähtien vedenpitäviin kännykänkuoriin jotka ovat säädettävissä ohjaustankoon.
Vedenpitävä puhelinteline varmistaa sen, ettei oma älylaite kastu ja mene rikki sateessa ja kostealla säällä sekä kannustaa lähtemään ulos silloinkin kun aurinko ei paista, sillä sade ei enää kelpaa tekosyyksi tämän telineen kanssa.
Vedenpitävien puhelintelineiden mukana tulevissa suojakuorissa on kosketusnäyttöön vaikuttamaton kalvo, joten se ei vaikuta kännykän normaaliin käyttöön tai sen toimintaan sateella.
Etenkin maastossa pyöräillessä, pyöräretkillä sekä työmatka-ajossa kännykkätelineestä on hyötyä, sillä sen hallinta onnistuu pienillä turvallisilla liikkeillä ja puheluja voi puhua täysin hands-free tapaan.
6. Lastenistuin polkupyörään
Mikäli perheessä on pieniä lapsia eikä autolla ole mahdollista kulkea, muotoutuu sähköpyörä lasten kuljettamiseen käteväksi menopeliksi käden käänteessä pyörään asennettavan lastenistuimen avulla.
Lastenistuimet on suunniteltu pääsääntöisesti satulan taakse tavaratelineelle asennettaviksi, mutta myös runkoon asennettavia pyöräilijän ja ohjaustangon väliin asennettavia malleja on olemassa, joskin nämä ovat yleisempiä maastopyörämalleissa.
Pyörään asetettavalla lastenistuimella perheen pienimmät kulkevat turvallisesti mukana ja mahdollistaa esimerkiksi lapsen noutamisen ja viemisen tarhaan tai kouluun samalla reissulla kun on itse menossa asioille tai töihin.
Lastenistuimen avulla pienimmät lapset on helpompi ottaa mukaan perheen yhteisille vapaa-ajan pyöräretkille ja nauttia ulkoilmasta yhdessä. Lastenistuimissa on aina turvalliset lapsilukolla varustetut kiinnitykset edessä sekä jaloille sopivat levähdyspaikat istuimen sivuilla, minkä lisäksi joissakin malleissa on myös tanko kiinni pitämistä varten.
7. Monitoimityökalu
Sähköpyörä on tekniikassaan tavallista polkupyörää edistyksellisempi, minkä takia siihenkin voi ilmetä toisinaan säätötarpeita kesken matkan. Jotta ketjut tai muut osat eivät vahingossakaan pääsisi löystyessään häiritsemään matkan tekoa kannattaa apuna olla polkupyörille erityisesti tarkoitettu monitoimityökalu.
Nämä monitoimityökalut ovat usein hyvin pieniä ja näppäriä, joissa on tarvittavat kuusiokoloavain setit, pinnatyökalut, talttapääruuvimeisselit ja jakoavain. Mikä parasta, monitoimityökalu on niin kompaktisti muotoiltu että se kulkee mukana samassa avainnipussa missä pyöränavaimetkin killuvat.
Monitoimityökalun avulla voi tehdä näppärästi pyörän pikahuollon sopivin väliajoin kuljettamatta valtavaa arsenaalia työkaluja mukanaan koko aikaa. Työkalu tepsii useimpiin yleisimpiin pyörissä ilmeneviin kiristystarpeisiin, joilla mahdolliset natinat ja ja osien paikallisen löystymisen voi hetkessä hoitaa kuntoon.