Vaikka olisit vain harrastelijaurheilija, sinun pitää silti tehdä erilaisia hankintoja. Otetaanpa esimerkkinä vaikka lenkkeily tai juoksuharrastus. On paljon kaikenlaisia apuvälineitä ja ravintolisiä, joita urheilija tarvitsee harjoittelunsa tueksi. Käymme tässä artikkelissa läpi yleisimpiä urheilijan hankintoja.
Jalkineet
Juoksukengät onkin syytä valita liikkujalle sopiviksi. Tärkeää on valita sopiva jalkine liikkumismuotoon ja tietenkin jalkaan. Hyvät kengät ovatkin juoksijan tärkein varuste. Mikäli kengät ovat epäsopivat, todennäköisesti altistuu rasitusvammoille tai jopa tapaturmille.
Kannattaa kuunnella omaa kehoaan juoksukenkiä valittaessa ja sovittaa niitä kunnolla. Myöskin juoksijan omat ominaisuudet, kuten juoksutekniikka sekä ruumiinrakenne vaikuttavat suuresti kenkien iskunvaimennukseen. Kun sopivat kengät ovat löytyneet, voi ostaa vaikka kahdet samanlaiset kengät samalla kertaa.
Toisinaan myös nilkkatuet tulevat tarpeeseen ja niillä onkin todettu olevan suojaava vaikutus etenkin nilkkavammojen uusiutumista vastaan. Nilkan tukemisessa voidaan käyttää joko ulkoista nilkkatukea tai teippausta, riippuen kumpi tuntuu itsestä paremmalta.
Aktiivisuusranneke
Aktiivisuusranneke sopii henkilöille, jotka haluavat saada itsensä sohvalta ylös ja liikkeelle. Se sopii lähes kaikille ja onkin suunniteltu tukemaan kaiken tasoisia liikkujia terveellisempiä elämäntapoja kohti. Nimensä mukaisesti aktiivisuusranneke mittaa aktiivisuutta, kuten askeleita, poltettuja kaloreita sekä unenlaatua. Aktiivisuus rannekkeet ovat pienikokoisia ja huomaamattomiakin, joten ne sopivat myös vapaa-aikaan asusteina. Laitteeseen tottuu nopeasti ja sitä on helppo pitää päivin öin.
Aktiivisuusrannekkeen avulla voi optimoida oman harjoitusrutiininsa seuraavalle tasolle. Useimmiten rannekkeesta löytyy sisäänrakennettu GPS sekä reaaliaikainen vauhdin ja etäisyyden seuranta. Sovelluksesta voi seurata koko suorituksen ajan omaa vauhtiaan ja sykealuettaan.
Aktiivisuusrannekkeen avulla saa myös tietoa, miten oma keho reagoi vaikkapa stressiin ja se antaa ilmoituksia, mikäli syke on raja-arvon ylä- tai alapuolella. Lisäksi se mittaa reaaliaikaisesti unisykettä ja hengitystä auttaen näin seuraamaan myös unen laatua. Usein laitteet tarjoavatkin suosituksia, miten voisit saavuttaa entistä syvemmän ja terveyttä edistävämmän unen saavuttamiseksi. Tutustu meidän vinkkeihin ja neuvoihin aktiivisuusrannekkeiden valinnassa täältä.
Urheilukello
Ennen vanhaan urheilijalle riitti verkkarit ja lenkkarit. Tämän päivän urheilija tarvitsee lisäksi myös urheilukellon avustamaan urheilusuorituksen aikana. Se onkin erinomainen valinta aktiiviurheilijalle ja se sisältää monia eri ohjelmia eri lajeille, kuten juoksu, pyöräily, uinti ja hiihto. Urheilukellon tärkeimpiä ominaisuuksia ovat GPS-paikannus sekä sykemittaus. GPS:n avulla voi seurata kuljettua matkaa ja se antaa lisäksi tietoa myös vauhdista ja etäisyydestä.
Monissa urheilukelloissa on sisäänrakennettuna sykemittari, joka rekisteröi pulssin antaen tietoa kehoon kohdistuvasta rasituksesta. Urheilukellojen rakenne on kestävä ja monesti myös pöly- ja vesitiivia, joten se on erinomainen kaveri aktiiviseen elämäntyyliin. Valitse paras urheilukello juuri sinulle täältä.
Älykello
Älykello on vähän kuin rannekello, jossa on liuta edistyksellisiä toimintoja. Älykello yhdistetään älypuhelimeen, jonka jälkeen sen avulla voidaan vastaanottaa puheluita, viestejä ja sähköpostia sekä kuunnella musiikkia. Älykelloille on tarjolla monenlaisia erilaisia sovelluksia, joiden avulla on mahdollista seurata somepäivityksiä, pelata, tarkistaa vaikka säätiedot tai tehdä kauppalistan.
Älykelloja voidaankin käyttää myös urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen tavoin. Valikoimaa riittää ja on mahdollista valita juuri itselleen sopivantyylinen, olipa se sitten urheilullinen tai ihan perinteinen.
Lisäravinteet
Useimmat liikkuvat henkilöt saavat ruokavaliostaan yleensä riittävästi proteiinia, joten suositeltavan proteiininsaannin saaminen ei yleensä vaadi mitään erityistä proteiinilisää. Kilpaurheilijoiden kuitenkin on syytä käyttää palautumisessa hieman proteiinia sisältävää juomaa tai välipalaa palautumista ja kehitystä edistääkseen. Parhaat proteiinin lähteet ovatkin helposti saatavilla.
Palautumisen aikaansaamiseksi on syytä syödä tai juoda jotain hiilihydraatti- ja proteiinipitoista harjoituksen päättymisen jälkeen, sillä tämä käynnistää elimistön palautumisprosessit auttaen korjaamaan nestetasapainoa. Palautusjuomat ovatkin varsin helppo ja nopea vaihtoehto nauttia harjoituksen päätteeksi. Toisiin palautusjuomiin on lisätty myös kreatiinia.
On kuitenkin hyvä muistaa, että sopiva fyysinen harjoittelu, riittävä lepo sekä monipuolinen ruokavalio ovat paljon tärkeämpiä palautumisen kannalta kuin mikään yksittäinen tekijä tai palautusjuoma.
Tärkeimmät ravintolisät aktiiviliikkujalle ovat magnesium, D-vitamiini, C-vitamiini, sinkki, kollageeni sekä omega-3-rasvahapot. Aktiiviliikkujien kannattaa panostaa terveelliseen ja tasapainoiseen perusruokailuun. Parhaimmillaan ravintolisät saattavat tukea palautumista ja täydentää hyvää ruokavaliota, ja ne ovat myös näppäriä käytössä. D-vitamiinilisää suositellaan ympärivuotisesti kaikille, urheilipa tai ei. D-vitamiini vaikuttaa paljon urheilijan suoritus- ja vastustuskykyyn. Urheilijan onkin syytä käydä D-vitamiinitason mittauksessa sopivan D-vitamiiniannoksen määrittämiseksi.
Urheilutuet
Nilkkatuki
Nilkkatuki valitaan aina vamman mukaisesti. Myös kengällä on erittäin suuri merkitys nilkkatukea valittaessa. Eli miten kengät toimivat nilkkatuen kanssa, kuinka tukevat kengät ovat ja onko kengässä edes tilaa nilkkatuelle. Katso täältä parhaat nilkkatuet.
Urheilijoiden yleisimpiä loukkaantumissyitä ovat nilkan venähdykset ja revähdykset. Laadukkaat ja joustavat nilkkatuet tukevat jalkaa. Erityisen tärkeä sivuttaistuki on lajeissa kuten koripallo ja jalkapallo, joissa on paljon äkillisiä liikkeitä ja hyppyjä. Kun nilkkatuki on joustava, sitä on miellyttävä käyttää.
Polvituki
Urheilusuoritukseen tuo varmuutta laadukas polvituki. Se ehkäisee myös polven rasituksia ja venähdyksiä. Äkkinäisiä tilanteita ja loukkaantumisia tapahtuu lajeissa, kuten juoksu, pesäpallo ja koripallo. Yksi yleisimmistä urheilijan loukkaantumissyistä onkin polvivamma. Lajista riippumatta, laadukas polvituki tukee urheilusuorituksen aikana.
Polvituki pehmentää iskuja ja suojaa sivuttaissuuntaiselta liikkeeltä. Tukeva polvituki estää polvea vääntymästä ja polvilumpion liikahtamisen paikoiltaan. Kun polvituki on joustava, sen kanssa on helppo liikkua eikä se rajoita urheilusuoritusta. Polvea täytyy voida koukistaa ja suoristaa polvituesta huolimatta.
Kyynärpäätuki
Kyynärpäätuki auttaa saamaan harjoittelusta irti maksimaalisen tehon. Toisinaan kyynärpää ärtyy jatkuvasta ylikuormituksesta, kuten kovasta vääntö- tai kiertoliikkeestä tai liiallisesta käden puristusvoiman käytöstä. Kyynärpäähän kohdistuva paine voi olla erityisen suuri erilaisissa maila- ja pallopeleissä.
Tenniskyynärpää onkin tuttu vaiva golfin, tenniksen tai pesäpallon pelaajalle. Tällöin kyynärpäätuki on näppärä apuväline. Kipeän kyynärpään paranemista edistää kompressio- ja lämpöominaisuuksilla varustettu kyynärpäätuki, sillä se parantaa rasittuneen alueen verenkiertoa. Kyynärpäätuki mahdollistaa normaalin treenaamisen vaivasta huolimatta.