Vältä nämä 9 virhettä, kun aloitat käymään kuntosalilla

Kuntosalin aloittaminen

Kuntosaliharjoittelu on tällä hetkellä todellinen trendilaji ja siksi yhä useampi valitsee sen omaksi liikuntamuodokseen. Siinä ei todellakaan ole mitään vikaa, sillä kuntosaliharjoittelulla on monia terveyshyötyjä.

Lisäksi kuntosaliharjoittelusta voi helposti tehdä itselle mielekästä, sillä treenimuotoja ja -mahdollisuuksia on lukuisia esimerkiksi erilaisten laitteiden ja treenimuotojen ansiosta.

Toisinaan liialliset mahdollisuudet ja toisaalta tietämättömyyskin voivat johtaa siihen, että kuntosaliharjoittelussa sortuu erilaisiin virheisiin. Toisinaan kokeneemmatkin treenaajat voivat sortua tekemään virheitä, jolloin heidän kehityksensä tyssää.

Yksi yleisimmistä virheistä on liiallinen harjoittelu, koska aloittelijat ajattelevat määrän korvaavan laadun, ja toisaalta kokeneemmilla treenajilla voi toisinaan karata mopo käsistä. Liiallista harjoittelua kannattaa kuitenkin välttää keinolla millä hyvänsä, sillä lepo mahdollistaa kehityksen.

Lepopäivinä ja -hetkinä voikin sitten tehdä itselle mieluisia asioita, kuten lukea, käydä luonnossa, shoppailla, käydä ravintolassa, pelata videopelejä tai vaikkapa ottaa kokeiluun Mr Vegas -kasinon. Mahdollisuuksia on monia!

Liiallinen harjoittelu ei kuitenkaan ole ainoa erhe, johon saliharjoittelijat sortuvat. Mitä ne muut sitten ovat? Tässä jutussa käydään tarkemmin läpi kuntosaliharjoittelun yleisimmät virheet!

Miksi kuntosalilla käyminen kannattaa?

Ennen kuin käydään läpi kuntosaliharjoittelun virheet, on hyvä käydä lyhyesti läpi, miksi kuntosalilla kannattaa ylipäätään käydä. Kuntosaliharjoitteluun liittyy todella monia hyötyjä, kuten:

  • Verenpaineen lasku
  • Lihasten, luiden ja jänteiden vahvistuminen
  • Niska- ja selkäkipujen väheneminen
  • Elämänlaadun koheneminen
  • Ikääntymisen hidastaminen

Kuntosaliharjoittelun yleisimmät virheet – vältä nämä

Kuntosalille on vain helppo mennä hengaamaan ja tekemään vähän kaikenlaista – löytyyhän sieltä miltei rajattomasti mahdollisuuksia. Osittain tästä syystä monien harjoittelu on sellaista, mitä sen ei ehkä kannattaisi olla.

Tässä ovatkin kaikkein yleisimmät syyt, miksei salitreenisi ole niin tehokasta kuin se voisi olla:

1. Liika harjoittelu

Mikäli treenaa liikaa, voi tuloksille sanoa hyvästit, koska keholla ei tällöin ole mahdollisuutta palautua. Kaikki treenit aiheuttavat lihaksiin pieniä mikrovaurioita ja niiden korjaaminen sekä sitä kautta lihasten kasvaminen ei onnsitu, jos treenejä tulee liikaa ja lepo jää liian vähäiseksi.

Ja jos treenaa paljon, täytyy myös muistaa nukkua ja syödä riittävästi. Vähemmälläkin treenimäärällä voi olla vaarassa ajautua ylikunnon partaalle, mikäli nukkuu liian vähän.

Oman harjoittelun määrää ja sen vaikutuksia kehoon kannattaa seurata esimerkiksi urheilukellon avulla. Tällöin saa arvokasta dataa esimerkiksi omasta sykkeestä, unesta ja palautumisesta, jolloin on helppo huomata, milloin treenaaminen meinaa mennä yli.

2. Liian suuri/kevyt vastus

Vääränlainen vastus käytännössä takaa sen, että treeni on pilalla tavalla tai toisella.

Jos vastus on liian kevyt, ei treenin kestolla tai treenimäärillä ole mitään merkitystä, sillä tuloksia ei joka tapauksessa tule. Liian raskaalla vastuksella treenaamisen lopputuloksena ovat puolestaan vammat ja esimerkiksi vajaa liikerata.

Jotta lihakset vahvistuvat, täytyy niitä haastaa sopivassa määrin jatkuvasti enemmän. Jos siis nykyinen paino alkaa tuntua kevyeltä, ota rohkeasti suurempi paino käyttöön.

3. Lämmittelyn väliin jättäminen

Monet aloittelelijat miettivät, ettei alkulämmittelyllä ole merkitystä, ja siksi se jätetään väliin. Tämä on kuitenkin yksi pahimmista virheistä, jonka voi tehdä, sillä kunnollinen lämmittely:

  • Edistää hermoimpulssien kulkua
  • Parantaa nivelten liikkuvuutta
  • Vähentää vammariskiä
  • Tehostaa lihasten verenkiertoa
  • Tekee kudoksista kimmoisat

Lämmittelyä ei siis kannata skipata!

4. Turhan pitkät tauot

Kuntosaliharjoittelua on olemassa monenlaista. Oma treenityyli vaikuttaa lähtökohtaisesti siihen, kuinka pitkiä taukoja tulee pitää. Jos esimerkiksi treenaa voimaa, voi sarjojen välinen lepoaika olla 3-5 minuuttia, kun taas “perustreenaamisessa” tauon tulisi olla noin 45-90 sekuntia.

Monilla sarjatauot venähtävät liian pitkiksi, koska aikaa vietetään puhelimella tai ei muuten vain keskitytä. Kun sarja on ohi, kannattaa laittaa sekuntikello päälle ja seurata sen kulumista, jotta on varmasti valmis siinä vaiheessa, kun on seuraavan sarjan vuoro.

Kun tauot pysyvät maltillisina, treenistä tulee huomattavasti tehokkaampi.

5. Ylipitkät treenivälit

Monet intoilevat salille heti maanantaina, mutta loppuviikosta salilla käyminen alkaakin jo tuntua huomattavasti raskaammalta ja isommalta tehtävältä. Fakta kuitenkin on se, että salilla täytyy käydä vähintään kolmesti viikossa, jotta voi saada aikaan tuloksia ja kehitystä.

Jos tekee vain kaksi treeniä, oma kunto pysyy suurin piirtein samana, ja yhdellä treenillä voi ainoastaan hidastaa omaa kunnon heikentymistä.

6. Treenaaminen pelkillä laitteilla

Laitteilla treenaamisessa on toki hyvät puolensa, mutta jossain vaiheessa niiden kylkeen on hyvä saada myöskin vapailla painoilla harjoittelua. Valitettavasti monet aloittelijat sortuvat siihen virheeseen, että he kuitenkin harjoittelevat pelkillä laitteilla.

Vapailla painoilla treenaamisessa on se hyvä puoli, että tärkeät tukilihakset saavat tehokasta treeniä, ja koko kehoa saa harjoiteltua paljon kokonaisvaltaisemmin.

Kannattaa muistaa, että ihmiskehon on tarkoitus olla toimiva ja liikkuva. Sitä ei ole luotu vain laitteissa istuskeluun.

Tästä hyvänä esimerkkinä on maastaveto, jonka tekemisestä on hyötyä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun täytyy nostaa lattialta raskaita laatikoita.

7. Yksipuolinen harjoittelu

Nainen treenaa salilla

Jos harjoittelu ei näytä tuottavan tulosta, kannattaa miettiä sitä, onko oma harjoittelu liian yksipuolista.


Ihmiskeho on nopea oppimaan ja mikäli tekee samaa treeniohjelmaa vuodesta toiseen, ei se enää aiheuta keholle samanlaista ärsykettä kuin aiemmin. Tästä syystä treeniohjelmaa on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin.

Kannatta myös muistaa, ettei täsmälaihduttaminen onnistu. Vatsalihaksia ei siis saa esiin sillä, että keskittyy vain treenistä toiseen vatsarutistusten tekoon.

Monipuolinen harjoittelu on kaikin puolin terveellistä sekä tehokasta ja tarjoaa kaikkein parhaimmat tulokset, kunhan lepo ja treenaajan ruokavalio ovat kunnossa.

8. Pelkän ylävartalon vahvistaminen

Erityisesti miehet syyllistyvät siihen, että he harjoittelevat lähes pelkästään ylävartaloa. Tämä tekee vartalosta hieman huvittavan näköisen, mutta suurempi haitta on siitä seuraava vakava lihasepätasapaino.

Jalkalihasten harjoittelua ei kannata jättää väliin, vaikka jalkatreenit ovatkin kaikkein raskaimpia ja vaativat eniten henkistä kapasiteettia. Jalkalihasten rooli elämässä on nimittäin huomattavasti suurempi, kun otetaan huomioon esimerkiksi ikääntyminen ja kävelykyvn ylläpitäminen.’

9. Hengityksen unohtaminen

Jotta lihas voi toimia, se tarvitsee happea. Sitä se voi saada parhaiten hengityksen kautta. Jos koko sarjan ajan vain pidättää hengitystä tai hengittelee vähän sinne tänne, ei lihaksesta voi saada kaikkea mahdollista irti etenkään viimeisten toistojen aikana.

Muista siis hengittää sarjan aikana. Paras tapa on se, että uloshengitys ajoittuu liikkeen raskaan osan kohdalle. Esimerkiksi pystypunnerruksessa tämä tarkoittaa sitä, että sisäänhengitys tehdään tankoa laskiessa ja uloshengitys tankoa työnnettäessä ylös.

Yhteenveto

Liikunnasta on jokaiselle paljon terveyshyötyjä ja siksi sitä kannattaa harrastaa useita kertoja viikossa. Liikuntamuotoja on monenlaisia, mutta yksi suosituimmista tällä hetkellä on kuntosaliharjoittelu.

Kuntosaliharjoittelu on parhaimmillaan todella tehokas ja hyödyllinen liikunnan muoto, mutta sen pariin ei voi lähteä miten tahansa. Pelkkä salille meneminen ja siellä hengaileminen ei riitä, vaikka moni varmasti niin ajatteleekin.

Jos haluat saada salitreenaamisestasi maksimaalisen hyödyn irti, vältä yllä mainitut virheet.

Scroll to Top