Talviurheilu mielekkäällä tavalla

Hiihtajä

Urheileminen ja kaikenlainen liikkuminen ylipäätään voi tuntua talvisin haasteelliselta asialta. Pakkanen, liukkaus, pimeä eivät ole kaikille niitä jotka houkuttelevat urheilemaan. Kysymys on enemmänkin ihmisen asenteesta talvea kohti. Talvi tarjoaa urheilu mahdollisuuksia itseasiassa enemmän kuin kesä, sillä lumi tuo omat mahdollisuudet urheilulle. Perinteiset talviurheilulajit, kuten hiihto ja luistelu ovat ensimmäisenä ihmisten mielessä, mutta entä jos kyseiset lajit eivät kiinnosta harrastusmielessä vaan ainoastaan katsojan ominaisuudessa? On olemassa lukuisia tapoja nauttia talviurheilusta – katsojana tai harrastajana.  

Jääkiekko ja mäkihyppy koetaan rakastetun jalkapallon ohella tyypillisesti katsojien näkökulmasta kiinnostavaksi seurattavaksi ja samalla myös vedonlyönti kiinnostaa lajeista – Esimerkiksi  jalkapallon MM 2022 vedonlyönti kävi kiivaana Qatarin MM-kilpailuissa vuonna 2022. Samalla tavalla vedonlyönti käy kiivaana myös Salpausselän kisojen aikana sekä jääkiekon MM-kilpailuiden aikana. Katsojat kerääntyvät suurten talviurheilu kilpailujen aikaan rinteille, katsomoihin ja kotisohville. Urheilu voi olla näin mielekästä niin harrastuksena kuin katsojanakin.  

Löydä uusia mahdollisuuksia

Lumikenkäily on luontoystävällinen ja tuo aivan uudenlaisen tavan liikkua erilaisissa maastoissa. Se ei isommin vaadi valmisteluja, koska kengät ovat aina toimintavalmiina, eikä niitä tarvitse huoltaa kuten suksia. Lisäksi tämä laji käy urheilusta, sillä se kohottaa kuntoa tehokkaasti. Lumikenkäily on jopa 60 % tehokkaampaa kuin tavallinen kävely, sillä lumi antaa sopivasti vastusta. Teho riippuu tietenkin kävelyvauhdista ja kuljettavasta maastosta, joista aina päätät itse. Tehoa ja energian kulutusta voidaan lisätä myös ottamalla kävelysauvat mukaan, ja vaihtelemalla maastoa. Lisäksi laji sopii mainiosti myös tuki- ja liikuntaelintavoista kärsiville, sillä lumi tuo pehmeyttä askeleeseen. 

Laskettelu ja lumilautailu ovat monelle se talven tärkeä harrastus, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, sillä kyseiset lajit ovat melko hintavia eikä lasketteluun soveltuvia rinteitä ole aina lähistöllä. Kaikin puolin kuitenkin lajit ovat talven parasta antia ja usein se on myös hyvin sosiaalinen talven urheilulaji. Urheilusta voi saada myös talvella enemmän irti, kun kaikki urheilijalle tarpeelliset hankinnat on tehtynä. Tämä tarkoittaa niin vaatetusta, ravinteita kuin erilaisia välineitäkin. 

Pukeutuminen talvella

Oli laji mikä tahansa, jotta ulkona urheileminen talvella olisi mielekästä, on oikeanlainen pukeutuminen kaiken A ja O. Joskus toppavaatteisiin ahtautuminen saa tuntemaan olon Michelin ukoksi, ja liikkuminen voi olla epämiellyttävää. Kiinnitä huomio, ja satsaa hyvän välikerrastoon, ja kysy ammattilaisten apua pukeutumista talven ulkourheiluun! 

Kun taas seuraat urheilua ulkona, on tärkeää pukeutua lämpöisesti ja valita erityisesti hyvät kengät, jotka eivät anna jalkojen palella vaikka seisoisit kauan paikallasi. Katsomoissa tuleekin varautua paikallaan oloon ja kylmyyteen, kun itse urheilussa liikkumiseen ja kenties jopa hikoiluun. 

Talviurheilusta voi nauttia

Talviurheilusta voi nauttia

Talvi ei oikeastaan sulje mitään urheiluharrastuksia tai lajeja pois. Vaikka kaikki lajit eivät onnistu ulkosalla, sisällä urheileminen onnistuu aina. Siispä esimerkiksi uiminen, jalkapallo, juokseminen ja tennis onnistuvat liikuntahalleissa. Mutta senhän sinä jo tiesitkin! Älä siis anna talvesta itsellesi tekosyytä olla urheilematta, mutta muista että sen tulee olla mielekästä. 

Palataan nyt alussa mainittuun hiihtämiseen. Monelle se on inhokki laji, sillä koulussa pakotettiin liikuntatunneilla hiihtämään. Ja jos ei omia välineitä ollut, joutui koulun vanhoilla välineillä suorittamaan. Kokeilemalla hiihtämistä uudestaan aikuisiällä ja kunnon välineillä kokemus on aivan toisenlainen, jopa hauska kun erilaisia tapoja opettelee. Lisäksi hiihto on monipuolinen koko vartalon treeni, joka tehoaa nopeasti lyhyilläkin matkoilla. Voisin vaikka lyödä vetoa että olet enemmän poikki hiihdon kuin salitreenin jälkeen. 

Urheilua, ilman urheilua

Talvi antaa myös loistavat puitteet urheilulle, ilman että se tuntuu urheilulta. Lumityöt ovat yksi hyvä esimerkki. Kun teet lumitöitä, se on verrattavissa niin lenkkeilyyn kuin kuntosalitreeniin. Kulutat huomaamatta kaloreita, kasvatat lihaskuntoa, eikä tämän jälkeen tarvitse tehdä muuta kun rentoutua ja palautua. Toinen hyvä esimerkki on pulkkamäki. Jo tunti pulkkamäessä käy urheilusuorituksesta, sillä ylöspäin kiipeäminen kerta toisensa jälkeen ja vielä lumessa todella on urheilua. Lisäksi itse laskeminen on varsin riemukasta, jopa aikuisille! 

Talvi on myös loistavaa aikaa penkkiurheilijalle, vaikka se ei fyysinen suoritus olekaan. Kaikki eivät ole urheilullisia itse, mutta rakastavat urheilun katsomista. Hiihtokisat ja mäkihyppy ovat suomalaisten mieleen varsinkin tv ruudun kautta, unohtamatta jääkiekkoa. Talviurheilu on yksi suosituimmista lajeista suomalaisten penkkiurheilijoiden listalla, sillä talviurheilu on usein erittäin haastavaa ja vaatii urheilijoilta paljon. 

Urheilit sitten aktiivisesti tai passiivisesti, talvellakin siis voi urheilla mielekkäällä tavalla! Ja kaiken ei aina tarvitse olla niin vakavasti otettua. 

Scroll to Top