Monivitamiinivalmisteiden hyödyt

Monivitamiinivalmisteiden hyödyt

Monivitamiinivalmisteet – kenen kannattaa niitä nauttia?

Monivitamiinivalmisteet ovat vaivaton tapa varmistaa, että saa riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Mutta mitä pitää ottaa huomioon, kun valitsee itselleen monivitamiineja? Mikä sopisi parhaiten lapsille? Onko mahdollista saada vitamiineja liikaa, jos käytössä on useita eri vitamiinivalmisteita? 

Pikalinkit oikeaan kohtaan, jos et jaksa lukea artikkelia:

Raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja imettävien tulee huolehtia erityisesti tarvittavan foolihapon saannista. Heille onkin olemassa omat monivitamiinivalmisteet, joihin on koottu suositusten mukainen määrä erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Toki kaikkien naisten on tärkeää huolehtia vitamiinien saannistaan, jotta he voivat elää mahdollisimman terveellistä ja täysipainoista elämää.

Myös iäkkäämpien henkilöiden on syytä nauttia jonkinlaisia monivitamiinivalmisteita, sillä monesti heidän ruokavalionsa on hieman yksipuolinen. Etenkin B12-vitamiini on sellainen, josta vanhemmat ihmiset kärsivät. B-vitamiinien puutos lisää riskiä saada muistisairaus, sydän- ja verisuonisairaus, suolistosyöpä tai masennus. Lisäksi D-vitamiini on varsinkin yli 60-vuotiaille tärkeä, sillä kun iho vanhenee, se ei pysty enää muodostamaan D-vitamiinia auringonvalosta yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin. 

Vegaanit saavat kyllä ravinnostaan paljon erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Yksi vitamiini kuitenkin puuttuu kokonaan kasvikunnan tuotteista, nimittäin B12-vitamiini. Tällöin tämä vaje tulee paikata purkista nautittavilla vitamiineilla. Tähänkin monivitamiinivalmiste on erinomainen ratkaisu.  

Jos ei käytä jodioitua suolaa, saattaa olla riskinä sairastua kilpirauhasen liikakasvuun eli struumaan. Myös sikiö tarvitsee jodia keskushermoston kehittymiseen ja pituuskasvuun. Jo puoli teelusikallinen suolaa tuo lähes puolet päivittäisestä tarpeesta. Jodia on mahdollista saada myös maitotuotteista, kalasta sekä kananmunista. 

Monivitamiini ja monipuolinen ruokavalio täydentävät toisiaan

Monivitamiini ja monipuolinen ruokavalio

Mikäli ruokailu on kovin yksipuolista, voi olla tarpeen nauttia lisäravinteita. Monivitamiinin avulla voi täydentää ruokavaliotaan, sillä sen koostumus on turvallinen. Valmisteen tarkoitus ei kuitenkaan ole korvata hyvää ruokavaliota, vaan olla vain täydentävänä osana.

Monivitamiini on nimensä mukaisesti yhteen tablettiin pakattu useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden sekoitus. Näitä kaikkia elimistö tarvitsee joka päivä, joten on luontevaa ottaa ne kaikki kerralla yhden pillerin muodossa. 

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio turvaa riittävän vitamiininsaannin. Monivitamiinit eivät siis ole ravitsemuksen korvaajia, mutta ne voivat täydentää ruokavaliota, joka on tilapäisesti puutteellinen. Jos ruokavalio siis on satunnaisesti yksipuolinen, voi kääntyä monivitamiinien pariin. 

Monivitamiineilla ei tietenkään voi hoitaa sairauksia, mutta jos energian saanti jää vähäiseksi vaikkapa painonhallinnan vuoksi, lisäravinteiden tarve voi kasvaa. Samoin jos noudattaa niukkakalorista VLC-dieettiä, kyseisistä ravintovalmistepusseista saa näppärästi myös vitamiinit ja kivennäisaineet.

Kasvanut vitamiinitarve voi olla myös henkilöllä, jolle on tehty esimerkiksi mahaan tai suuhun kohdistunut leikkaus. Toki tässä tapauksessa on parempi nauttia mielummin täydennysravintovalmisteita kuin jotain yksittäisiä ravintolisiä. Lisäksi stressi tai raskas liikunta voi kuluttaa ravinteita kehosta enemmän ja tällöin monivitamiinit tulevat tarpeeseen. 

Kannattaa myös harrastaa unen seurantaa, sillä unella on ratkaisevan tärkeä merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Ennen uni olikin vain sellainen jakso valveillaoloaikojen välissä, mutta nykyään sitä on alettu mitata entistä enemmän ja tarkemmin. Nykyään myös teknologia on kehittynyt niin paljon, että kotioloissakin voidaan mitata unta monilla erilaisilla mittareilla.

Kotona unta voi mitata erilaisilla ranteessa pidettävillä laitteilla, sormuksella tai itse sänkyyn sijoitettavalla laitteella. Nykyisin puettavat älylaitteet eli wearables ovat entistä suositumpia. Usein nämä samat laitteet soveltuvat päiväsaikaan tapahtuvan yleisen aktiivisuuden ja liikuntasuorituksen mittaamiseen.

Niin paljon monivitamiineja mistä valita

Monivitamiinivalmiste sisältää sekä vesi- että rasvaliukoisia vitamiineja. Vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja pitäisi saada päivittäin. Parhaiten niitä saa ravinnosta.

Monivitamiini kannattaa nauttia esimerkiksi aamiaisen yhteydessä. Herkkävatsaisten ei ole syytä ottaa valmistetta tyhjään mahaan. Jos käyttää säännöllisesti monivitamiinivalmistetta, muita ravintolisiä ei kannata nauttia samanaikaisesti ainakaan tarkistamatta suosituksia ja valmisteiden pitoisuuksia.

Paras monivitamiini

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen ja terveellinen ateriointi, sopivasti rasittava liikunta sekä riittävä unen saanti ovat jokaiselle tärkeitä. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista taata kaikkien tarpeellisten vitamiinien saamista joka päivä. Tästä syystä monivitamiinilisä onkin mainio apu, jotta voi olla varma, että käytössä on kaikki mahdolliset työkalut elimistön kunnossa pitämiseen.

Vitamins & Minerals Daily

Vitamins & Minerals Daily

Vitamins & Minerals Daily sisältää välttämättömiä vitamiineja ja tärkeimpiä kivennäisaineita. Nämä eivät sisällä turhia kaloreita, mutta ovat todella hyödyllisiä terveyden ylläpitämiseksi. Tuote sisältää mm. D-, B- ja A-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, seleeniä sekä jodia.

Vitamiinit ja mineraalit ovat luonnollisia aineita, joita löytyy ihan normaalista ruoasta. Aina emme saa kuitenkaan ravinnosta tarpeeksi näitä tärkeitä mikroravintoaineita, tällöin monivitamiini on erinomainen lisä ruokavaliolle.

Halvin hinta: €9,90


Monivitamiini lapsille

Lapsille on olemassa heille sopivat monivitamiinivalmisteet, näissä vitamiinit on koottu heidän saantisuositustensa mukaan. Yli 14-vuotiaat voivat syödä aikuisille tarkoitettuja monivitamiinivalmisteita. Mikäli lapsi syö monipuolista ruokaa, ei monivitamiinivalmiste ole edes välttämättä tarpeenkaan. Ruoka-aineallergiat tai jollain tavalla rajoittunut ruokavalio ovat toki hyviä syitä käyttää monivitamiinivalmistetta.

Sana-sol Vitanallet

Sana-sol Vitanallet

Sana-sol Vitanallet on päivittäinen vitamiinilisä pehmeässä ja pureskeltavassa muodossa. Sen sisältämät yhdeksän vitamiinia tekevät hyvää koko keholle. A-vitamiini, B3-vitamiini ja biotiini edistävät ihon pysymistä normaalina ja A-vitamiini auttaa näön pysymistä normaalina. D-vitamiini edistää luuston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B6-, B12- ja C-vitamiini sekä foolihappo auttavat pitämään väsymyksen ja uupumuksen loitolla.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Paras monivitamiini raskaana oleville

Multi-tabs Raskaus

Multi-tabs Raskaus

Multi-tabs Raskaus on erittäin laadukas ja turvallinen monivitamiinivalmiste raskaana oleville ja imettäville äideille. Tässä tuotteessa saat kaikki raskausajan vitamiinit näppärästi samassa tabletissa. Tuote sisältää mm. magnesiumia, C-vitamiinia, rautaa, sinkkiä, E-vitamiinia, B-vitamiineja ja foolihappoa. Tuote on laktoositon, gluteeniton, sokeriton, hiivaton ja vegaaninen.


Paras monivitamiini urheilijalle

Aktiivisesti liikkuvat ihmiset haluavat pitää kehostaan hyvää huolta ja harrastavatkin urheilua pysyäkseen kunnossa taikka saavuttaakseen jonkin tietyn tavoitteen urallaan. Vaikka kehosta ja lihaksista pidetäänkin hyvää huolta, myös elimistön toimintaan pitää kiinnittää huomiota.

Mivitotal Sport

Mivitotal Sport

Mivitotal Sport on monipuolinen vitamiinivalmiste aktiivisesti liikkuvalle henkilölle ehkäisemään väsymystä ja buustaamaan immuunijärjestelmää. Nestemäinen monivitamiini maistuu hyvälle ja on helposti nautittavassa muodossa. Tuote sisältää 12 vitamiinia, 6 kivennäisainetta, aminohappoja, koentsyymi Q10:a ja sitrusbioflavonoideja.

Mivitotal Sport sisältää mm. magnesiumia, joka edistää lihasten normaalia toimintaa ja proteiinisynteesiä. Aminohapot täydentävät monipuolista valmistetta. 

D-riboosi ja tauriini auttavat parantamaan urheilusuoritusta, karnitiini osallistuu kehon rasva-aineenvaihduntaan ja tehostaa rasvanpolttoa entisestään. Mivitotal Sportista saa kaikki tarvittavat vitamiinit, kivennäisaineet ja aminohapot helposti yhdellä kerralla.

Halvin hinta: €32,30


Paras vegaaninen monivitamiini

Vegaanista ruokavaliota noudattavien kannattaa tarkistaa tuotteen sisältämät ainesosat ja millaista alkuperää ne ovat. Hyvän monivitamiinin kriteereinä voi pitää sitä, että se on turvallinen myös pitkäaikaiskäytössä, sisältäen vegaanille tärkeitä ravintoaineita riittävästi sekä oikeassa muodossa eikä se sisällä mitään turhaa ja ylimääräistä taikka haitallista.

Sana-sol Vegaani Monivitamiini

Sana-sol Vegaani Monivitamiini

Sana-sol Vegaani Monivitamiini on täysin vegaaninen monivitamiinivalmiste, joka sisältää kymmentä eri vitamiinia ja viittä kivennäisainetta. A-vitamiini auttaa edistämään ihon ja näön normaalina pysymistä. C- ja E-vitamiini auttavat solujen suojaamista hapettumisstressiltä. D-vitamiini edistää luuston toimintaa.

Foolihappo ja B12-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostusta. Magnesium tukee hermoston toimintaa.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Millainen monivitamiini kannattaa valita?

Monivitamiineja kannattaa käyttää, kun korjataan tai täydennetään puutteellista tai yksipuolista ruokavaliota. Näin siis vaikkapa silloin, kun syödyn ruuan määrä on merkittävästi tavallista pienempi tai ruokavaliota joutuu rajaamaan paljon, koska tällöin ruoasta saatujen vitamiinien ja hivenaineiden määrä on selvästi pienempi.

Riippuu ihan tarpeesta, mikä on itselle paras monivitamiini. Kannattaakin kiinnittää huomiota niiden sisältämien vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi myös lisäaineisiin, sillä ne vaikuttavat siihen, kenelle tuote sopii. Osa lisäaineista voi aiheuttaa herkkävatsaisille oireita. Näitä ovat mm. makeutus- tai väriaineet.

Tarvitsevatko lapsetkin monivitamiineja, eikö monipuolinen ruoka riitä?

Kasvavalle lapselle on kehityksen kannalta erittäin tärkeää, että hän saa monipuolista ravintoa ja liikkuu sopivasti. Lapsi ei saa välttämättä ravinnostaan kaikkia vitamiineja ja hivenaineita, joita pitäisi. Joko siksi, että ravinto on yksipuolista, koska vanhemmilla ei ole tietoa terveellisestä ruokailusta taikka lapsi itse voi olla vähän nirso kokeilemaan uusia ruokalajeja.

Tällöin kannattaa yrittää lisätä monipuolisempaa ruokavaliota vähitellen ja ottaa lisäksi monivitamiinit käyttöön. Monivitamiinin ansiosta lapsi saa kaikki tarvitsemansa rakennusaineet kasvua ja kehitystä varten. Lisäksi monivitamiinit auttavat parantamaan lapsen vastustuskykyä sekä pitämään hänet terveempänä.

Monivitamiinien sisältö

Yleisimmin monivitamiinit sisältävät C-, E-, A-, D- ja K-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kalsiumia, foolihappoa, jodia, kuparia, seleeniä, mangaania, flavonoideja, biotiinia, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- ja B12-vitamiineja.

Kattaako monivitamiini koko päivän vitamiinitarpeen?

Yksi monivitamiinitabletti on toki vaivattomampi napata kuin monta erillistä tablettia, mutta elimistö sinällään ei niin välitä, otetaanko vitamiinit yhdestä vai useammasta purkista. Riippuen tilanteesta myös yksittäisistä vitamiineista voi toki koota oman kombon. Kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei minkään yksittäisen vitamiinin saanti ylitä annettua suositusta.

Perusterveen aikuisen, joka syö monipuolisesti ravintosuositusten mukaan, ei välttämättä tarvitse nappailla muita vitamiineja purkista kuin D-vitamiinia. Suomalaisilla kun D-vitamiinista on vajetta etenkin talviaikaan. Aikuisilla D-vitamiinilisän saantisuositus on 10 ja yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa päivässä.

Voit ottaa monivitamiinivalmisteen juuri sellaisessa muodossa, josta eniten tykkäät. Mikäli tablettien nieleminen ei suosiolla onnistu, voit valita suihkeen tai purutabletin. Toisille purutabletin sisältämät makeutusaineet aiheuttavat vatsaoireita, kannattaa tällöin valita nieltävä valmiste.

Vitamiinien yliannostus on tietty mahdollista, mikäli käyttää kovin monia eri valmisteita. Kannattaakin tarkistaa valmisteiden sisältämät vitamiinipitoisuudet ja huolehtia etteivät päivittäiset saantisuositukset pääse ylittymään.

Onko monivitamiini urheilijoille riittävä?

Tarpeellinen määrä lepopäiviä, unta ja välillä muuta ajateltavaa ovat treenatessa tärkeitä asioita. Ravinto on myös yksi iso osa urheilijan elämää ja monipuolinen ruokailu lisää voimia harjoitteluun.

Unen määrän ja laadun lisäksi on tärkeä huolehtia, että elimistö saa tarvitsemansa tarveaineet palautuakseen treenistä. Vitamiinien saanti takaa myös sen, että seuraavana päivänä keho on palautunut hyvin ja on valmis uuteen harjoitukseen lepopäivän jälkeen. 

Lisäksi vitamiinit ja hivenaineet auttavat vahvistamaan luustoa ja lihaksistoa sekä palautumisessa. Urheilijan pitääkin huolehtia tarpeellisten vitamiinien saannista joka päivä. Ja kilpakaudella urheilijat ponnistelevat vieläkin lujempaa ja monesti vielä normaalia niukkaenergiaisemmalla ruokavaliolla, jolloin vitamiinilisän tarve korostuu entisestään. 

Scroll to Top