Magnesium – miksi sitä tarvitaan

Magnesium ruoassa

Magnesium on ihmiselle välttämätön hivenaine, ja sillä on kehossa useita tärkeitä tehtäviä. Magnesium muun muassa edesauttaa lihasten normaalia toimintaa ja terveen luuston ylläpitoa. Se on myös välttämätön aineenvaihdunnan kannalta ja on osallisena yli kolmeensataan elimistön toiminnalliseen reaktioon. 

Magnesium on tärkeä rakennusosa hampaiden ja luuston rakentumisessa ja hyvinvoinnissa, se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä hermoston normaalia toimintaa, se on osallisena solujen jakaantumisprosessiin ja proteiinisynteesiin, se on mukana verensokerin ja verenpaineen sääntelyssä, vähentää väsymystä ja uupumusta, tukee sydämen terveyttä, sitä tarvitaan lihasten kasvuun ja toimintaan, se edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä elektrolyyttitasapainoa. Voidaan siis sanoa, että magnesiumilla on elimistössä useita todella tärkeitä tehtäviä.

Suurin osa elimistön magnesiumista sijaitsee luukudoksessa, lisäksi sitä on lihaksissa, kudoksissa ja solunulkoisessa nesteessä. Magnesiumia erittyy kehoon munuaisten kautta. Jos liikkuu aktiivisesti ja paljon, se lisää magnesiumin poistumista elimistöstä virtsan kautta, jolloin tarve magnesiumille kasvaa. 

Pikalinkit oikeaan kohtaan, jos et jaksa lukea artikkelia:

Mistä magnesiumia saa?

Magnesiumia on monissa elintarvikkeissa, erityisesti täysjyväviljatuotteissa, sisäelimissä, kasviksissa sekä lihassa. Hyviä lähteitä magnesiumille ovat myös palkokasvit, vihreät lehtivihannekset, marjat, maitotuotteet, tumma suklaa, peruna, kahvi, äyriäiset sekä kala. 

Yleinen magnesiumin saantisuositus on 310–420 milligrammaa. Miehillä tarve on hieman suurempi kuin naisilla. Suurin osa saa tarpeeksi magnesiumia ravinnosta, mutta joskus erilaiset häiriötilat tai liian yksipuolinen ruokavalio voivat estää magnesiumin imeytymisen tai sen riittävän saamisen. Erityisesti kestävyysurheilijat ja myös aktiivisesti liikkuvat henkilöt tarvitsevat normaalia enemmän magnesiumia. 

Miten magnesiumin puute ilmenee?

Magnesiumin puute - lihaskrampi

Yleensä pelkästään ravintoon liittyvä magnesiumin puutostila on melko harvinainen. Usein magnesiumin puutoksen syynä onkin sen elimistöstä poistumisen lisääntyminen virtsan myötä. Tämä voi johtua esimerkiksi runsaasta nesteenpoistolääkkeiden käytöstä, runsaasta ja pitkällisestä alkoholin käytöstä tai mahdollisesti myös diabeteksesta. Lisäksi runsas virvoitusjuomien, kahvin ja teen käyttö lisäävät magnesiumin puutetta elimistössä.

Magnesiumin puutostila ilmenee väsymyksenä, univaikeuksina, oksenteluna, rytmihäiriöinä, lihaskramppeina, levottomat jalat -oireina, ylikierroksilla käymisenä, lihasten voimattomuutena ja jäykkyytenä liikunnan aikana, lihasten heikkona palautumisena, kynsien kasvun hidastumisena ja oikein vaikeissa tapauksissa kouristeluna. 

Nimenomaan runsaasti liikkuvien henkilöiden sekä raskaana olevien onkin syytä varmistaa, että he saavat tarpeeksi magnesiumia. Magnesiumin puutteesta seurannut väsymys voi johtaa hermostuneisuuteen, stressipäänsärkyyn, keskittymisvaikeuksiin tai ruokahaluttomuuteen.

Myös kestävyyssuorituskyky heikkenee magnesiumin puutoksen myötä. Tästä aiheutuu lisääntyneitä rakenteellisia vaurioita lihassoluissa, kasvanutta hapentarvetta urheilusuorituksen aikana ja heikkenemistä lihaksen energiatuotannossa. 

Myös suonenvedot ovat ikäviä vaivoja, joilla saattaa olla yhteys magnesiumvajeeseen. Toki syynä voi olla myös pitkäkestoinen ja vaativa liikunta ja alttius näille krampeille kasvaa mitä vanhemmaksi tulee. 

Myös magnesiumin laadulla on väliä sen imeytyvyyden kannalta. Magnesiumlisistä kannattaa välttää magnesiumoksidia, sillä se aiheuttaa monille vatsaoireita eikä imeydy järin hyvin. Magnesiumsitraatti imeytyy ihan hyvin, mutta etenkin herkkävatsaisilla se saattaa laittaa mahan sekaisin jo melko pienilläkin annoksilla. Kannattaa siis testata myös muita magnesiumlaatuja.

Keho ei tuota kivennäisaineita, joten niiden saaminen on syytä varmistaa monipuolisella ravinnolla. Mutta jos tämä ei jostain syystä onnistu, kannattaa turvautua ravintolisiin. Magnesiumsitraatti imeytyy hyvin ja sitä on saatavilla jauheena, tablettina, pureskeltavana tablettina tai jopa ulkoisena suihkeena. 

Onko magnesium lääke? 

Magnesium ei ole lääke, vaan keholle tärkeä kivennäisaine, ja se on välttämätön kaikkien solujen toiminnalle. Se on erittäin tärkeässä asemassa auttamassa mineraaleja, hivenaineita ja vitamiineja imeytymään elimistöön. Lisäksi on tärkeää saada magnesiumia aineenvaihdunnan, sydänlihaksen, lihaksiston ja hermoston toiminnan kannalta, luuston lujittamisen vuoksi sekä myös koko verenkiertoelimistön toiminnan vuoksi. 

Magnesium on osa elektrolyyttien joukkoa, kuten vaikkapa natrium ja kalium. Elektrolyytit ovat käytössä erityisesti aktiivisesti liikkuville ja urheilijoille, ja he seuraavatkin tarkasti muun muassa elimistön nestetasapainoa ja pyrkivät maksimoimaan suorituskykynsä.

Toisinaan magnesiumia annetaan suonensisäisesti, vaikka selvää puutosta siitä ei olisi todettu. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi raskausmyrkytys, eräät sydämen rytmihäiriöt ja vaikea astmakohtaus. Magnesiumin puutoksella on todettu näiden sairauksien kohdalla olevan osuutta kyseisten oireiden syntyyn ja magnesiumhoidon avulla on saatu parempia hoitotuloksia.

Myös useissa muissa sairauksissa, kuten vaikkapa kohonneessa verenpaineessa, sepelvaltimotaudissa, aivoverenkiertohäiriöissä, päänsäryssä ja muussa kroonisessa kivussa, on epäilty magnesiumin puutoksella olevan osuutta oireisiin tai todettuihin muutoksiin. Lukuisissa hoitotutkimuksissa ei näissä sairauksissa magnesiumista ole kuitenkaan todettu olevan merkitsevää hyötyä. Elimistön magnesiumin tarpeen täyttämiseksi kannattaakin noudattaa monipuolista ruokavaliota. 

Miten saat magnesiumista eniten irti?

Mikäli haluat maksimoida magnesiumista saamasi hyödyt, kannattaa perehtyä sen eri muotoihin. Sitraatti lieneekin tunnetuin magnesium. Koska melkein kaikki henkilöt saavat magnesiumista joitakin hyviä vaikutuksia, se on varmaan siksi niin suosittu. 

Voidaankin sanoa, että melkein kaikilla ihmisillä on jonkinlainen puute magnesiumista, mikäli käytössä ei jo ole jokin magnesiumlisä. Moni ilmoittaakin saavansa magnesiumin käytöstä todella euforisen olon sen jälkeen kun magnesiumvarastot täyttyvät kehossa. Kyllä magnesium siis vaikuttaa todellakin useisiin kehonosiin joko ihan suoraan tai välillisesti. 

Käytännössä kaikissa magnesiumtuotteissa on samaa magnesiumlaatua, mutta niiden erona on lähinnä se kuljetinaine, johon magnesium on yhdistetty. Esimerkiksi magnesiumglysinaattia käytetään rentouttamiseen, sillä se sopii erinomaisesti nukahtamisvaikeuksiin. Tauraatti sopii loistavasti sydämelle ja verenkierrolle. 

Millaisia eri muotoja magnesiumilla on?

On mahdollista saada magnesiumia tabletteina, poretabletteina, veteen sekoitettavina jauheina, rakeina sekä ihon läpi imeytyvinä voiteina ja suihkeina.

Miten magnesium vaikuttaa kehossa?

Magnesium on keskeinen tekijä monissa aineenvaihduntatapahtumissa. Sitä tarvitaan muun muassa hermo-lihasimpulssien syntymiseen, DNA:n synteesiin ja elimistön lukuisiin toiminnallisiin reaktioihin. Osittain magnesium on sitoutuneena solujen sisällä ja osittain luustossa. Magnesium toimii yhtenä luuston ja hampaiden rakennuspalikkana. Jos keho ei saa magnesiumia tarpeeksi, se alkaa käyttämään luustoon varastoitunutta magnesiumia.

Magnesium auttaa lihaksia kasvamaan ja vaikuttaa myös lihasten rentoutumiskykyyn ja aktivoitumiseen. Se vaikuttaa hermoston normaaliin toimintaan ja kehon nestetasapainoon sekä tukee kehon aineenvaihduntaa ja auttaa lihaksia rasituksesta palautumisesta. Lisäksi se on auttamassa luustoa ja hampaita pysymään optimaalisessa kunnossa.

Millainen on paras magnesium?

Paras magnesium on tietenkin otettu magnesium. Ulkoisesti käytettävien tuotteiden etuna toki on se, että mahdolliset suoliston haasteet eivät estä magnesiumin imeytymistä, joten magnesiumia pystytään kerralla käyttämään suurempia määriä myös herkkävatsaisilla.

Parhaat vinkit magnesiumin valintaan

Nordic Health Magnesium Body Butter

Nordic Health Magnesium Body Butter
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Nordic Health Magnesium Body Butter sisältää 100 % puhdasta luonnonmagnesiumia ja se on tosi loistava tapa saada kehoonsa tätä terveydelle hyvää ravinnetta. Magnesium näyttelee tärkeää osaa ihon solujen uusiutumisessa sekä kimmoisuuden säilyttämisessä. Tämä iholle ihmeitä tekevä tuote voi olla ehkä paras magnesium, jonka voit ostaa.

Se sisältää magnesiumin lisäksi karitevoita, kaakaovoita, kookosöljyä sekä E-vitamiinia. Sopii myös erinomaisesti hierontaan.

Hiero voidetta kevyesti puhtaalle ja kuivalle iholle, älä käytä rikkoutuneelle iholle. Mikäli haluat maksimoida hyödyn, käytä tuotetta kylvyn tai suihkun jälkeen.


Nordic Health Magnesium kylpyhiutaleet

Nordic Health Magnesium kylpyhiutaleet

Halvin hinta: €13,00

Nordic Health Magnesium kylpyhiutaleet edistävät palautumista ja tuovat helpotusta lihasjännityksiin sekä tukea lihasten palautumiseen. Vahvistaa luustoa ja edistää ihon hyvinvointia imeytyen erinomaisesti ihon läpi.

Kylpyhiutaleiden avulla väsyneet ja turvonneet jalat virkistyvät treenien ja reissaamisen jälkeen. Magnesiumhiutaleista valmistettu kylpy myös rauhoittaa ja auttaa nukkumaan yöt paremmin.

Magnesium tuo helpotusta myös iho-ongelmiin ja poistaa kehoon kertyneitä raskasmetalleja. Kylpyhiutaleilla on mahdollista helpottaa esimerkiksi psoriasiksen oireita.

Nordic Health kylpyhiutaleet ovat puhdasta luonnonmagnesiumia, magnesiumkloridipitoisuudeltaan tuote on 47 %.


Elivo Kalsium & Magnesium

Elivo Kalsium & Magnesium
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Elivo Kalsium & Magnesium on erinomainen kalsium-magnesium-yhdistelmävalmiste henkilöille, jotka haluavat pitää huolta luustonsa hyvinvoinnista. Kalsium ja magnesium yhdessä toimivat yhdessä hermoston, lihasten ja sydämen toiminnan säätelyn hyväksi. Kalsium on tärkeä hampaiden ja luuston vahvistaja ja magnesium auttaa sen imeytymisessä. Tuote on laktoositon, hiivaton, gluteeniton ja makeuttamaton.


MagneCit magnesiunsitraatti B6 60

MagneCit magnesiunsitraatti B6 60

MagneCit magnesiunsitraatti B6 60 sisältää erinomaisesti imeytyvää kidevedetöntä magnesiumsitraattia sekä B6-vitamiinia, joka tehostaa magnesiumin imeytymistä. MagneCit sopii hyvin urheilijoille ja kuntoilijoille, fyysistä työtä tekeville sekä henkilöille, jotka kärsivät suonenvedoista.

Tuote on laktoositon, gluteeniton ja hiivaton, eikä se sisällä makeutusaineita.


Bertils Kelasin Magnesium

Bertils Kelasin Magnesium

Bertils Kelasin Magnesium on helppo tapa lisätä magnesiumin saantia. Magnesium on kehon yksi tärkeimmistä kivennäisaineista, joka edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa ja auttaa lihaksia parantumaan paremmin. Se auttaa myös taistelemaan väsymystä ja uupumusta vastaan sekä ehkäisee kramppeja ja suonenvetoa korjaamalla normaalia suolatasapainoa. 

Tuote on kotimainen ja se ei sisällä laktoosia, gluteenia, sokeria eikä hiivaa.


Nordic Health Magnesiumsuihke Uni

Nordic Health Magnesiumsuihke Uni

Nordic Health Magnesiumsuihke Uni imeytyy kudoksiin suoraan iholta auttaen ylläpitämään kehon magnesiumvarastoja.

Vahva magnesiumsuihke on tarkoitettu vain ulkoiseen käyttöön ja se imeytyy iholta kaikkien kudosten käytettäväksi riippumatta siitä, mille alueelle sitä suihkutat. Suihke voi auttaa muun muassa lihaskramppeihin, kasvukipuihin, migreeniin, suonenvetoihin ja levottomiin jalkoihin.

Suihkuta mielellään puhtaalle iholle suoraan 5–10 kertaa halutulle alueelle kahdesti päivässä ja anna kuivua. Älä hätäänny, tuote voi aiheuttaa aluksi kihelmöivää tunnetta, joka menee kyllä ohi kehon mineraalipitoisuuden noustessa. Aloita pienellä annoksella ja lisää vähitellen. 

Luonnon magnesiumia tehostavat kamomilla, bergamotti, myskisalvia sekä eteeriset öljyt.


Multivita Magnesiumsitraatti + B6 purutabletti

Multivita Magnesiumsitraatti + B6 purutabletti

Multivita Magnesiumsitraatti + B6 purutabletti on limen ja sitruunan makuinen magnesiumpurutabletti, joka auttaa suojaamaan elimistöä monilta aineenvaihdunnan häiriöiltä, antaa lihas- ja sydänsoluille energiaa, edistää luuston ja hermoston hyvinvointia sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. 

Tuote on laktoositon, gluteeniton, hiivaton.


Magnesium Diasporal 400 Extra

Magnesium Diasporal 400 Extra

Magnesium Diasporal 400 Extra on appelsiininmakuinen vahva magnesiumpikajuomajauhe, sisältäen hyvin imeytyvää magnesiumsitraattia, joka on ihmiselimistössä luonnollisesti esiintyvä aine. Hedelmäinen appelsiinin maku on peräisin luonnollisesta appelsiinimehutiivisteestä, eikä tuote sisällä lisättyä sokeria. Valmiste ei sovellu sitrusallergikoille.


Usein kysytyt kysymykset

Millainen magnesium imeytyy parhaiten?

Sitraattimuotoiset magnesiumvalmisteet imeytyvät paremmin kuin vaikkapa magnesiumoksidi. Lisäksi yleensä valmisteissa on myös B6-vitamiinia tehostamassa magnesiumin imeytymistä. Kannattaa huomioida, että magnesiumin imeytyminen on melko hidasta. Sen imeytyminen alkaakin noin tunnin kuluttua sen nauttimisesta ja tämän jälkeen imeytyminen jatkuu hitaasti noin kahdeksan tunnin ajan.

Mihin kaikkeen magnesiumista on apua?

Magnesium auttaa väsymyksen ja uupumuksen torjumisessa, elektrolyyttitasapainon edistämisessä, energia-aineenvaihdunnan edistämisessä, hermoston toiminnan edistämisessä, lihasten toiminnan edistämisessä, luuston sekä hampaiden normaalina pysymisessä, proteiinin muodostamisessa, geenien rakentumisessa, solujen jakautumisessa sekä hermoimpulssien lähettämisessä.

Voiko magnesiumia saada liikaa?

Liiallinen magnesiumin saanti on erittäin harvinaista, ja tällaiset myrkytykset ja liikasaannit liittyvätkin usein munuaisten vajaatoimintaan. Pitkäaikainen magnesiumin liikasaaminen voi näkyä esimerkiksi lihasheikkoutena, ripulina, pahoinvointina, alhaisena verenpaineena, sydänmuutoksina, rytmihäiriöinä, hengitysvaikeuksina ja sekavuutena.

Yleisimmin tällaista siis esiintyykin munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla, jotka ovat käyttäneet pidemmän aikaa esimerkiksi magnesiumia sisältävää neutraloivaa lääkettä mahahapoille. 

Magnesium toki on melko turvallinen kivennäisaine, mutta sillä voi olla yhteisvaikutuksia monen lääkkeen kanssa. On mahdollista, että monet antibiootit eivät imeydy kunnolla, jos niiden kanssa käytetään samanaikaisesti magnesiumia.

Joskus suonensisäisten ravitsemushoitojen yhteydessä elimistön magnesiumpitoisuus veressä saattaa nousta liian suureksi ja voi esiintyä joitakin haittavaikutuksia.  

Pitääkö magnesium ottaa illalla?

Useat magnesiumlaadut rauhoittavat kehoa ja parantavat unta. Mikäli kuitenkin toteat että magnesium vie sinulta yöunet, kannattaa ottaa magnesium vaikkapa aamupalalla, lounaalla tai välipalalla.

Ota magnesium aina mieluiten aterioiden yhteydessä, sillä jotkin magnesiumlaadut voivat alkaa närästämään tyhjään mahaan otettuna. Ei kannata ottaa magnesiumia ja rautaa samallaaterialla, sillä magnesium saattaa estää raudan imeytymistä. 

Scroll to Top