Karnosiinin hyödyt ja mistä sitä saa

Siirry haluamaasi kohtaan:
Carnomax 600 mg Extra StrongSuosittu tuote
Tri Tolosen Sport-CarnosinSuosittu tuote
Vida KarnosiiniSuosittu tuote
Karnosiinin hyödyt
Karnosiinin saanti ravinnosta ja karnosiinin lähteet
Karnosiinin haittavaikutukset

Mikä on karnosiini?

Karnosiini on monipuolisesti terveyttä edistävä kahden aminohapon (alaniinin ja histidiinin) muodostama valkuaisaine eli dipeptidi. Lihaksissa on tyypillisesti runsaasti histidiiniä, mutta alaniini on usein synteesiä rajoittava tekijä. Tosin kasvissyöjillä ja iäkkäillä ihmisillä histidiinistäkin voi olla vajetta.

Karnosiinipitoisuutta voi lisätä nauttimalla beeta-alaniinilisää, kun taas histidiini yksinään ei voi nostaa karnosiiniarvoja. Karnosiinia on tutkittu ja tutkitaan ympäri maailmaa moniin eri tarkoituksiin ja paljon tutkimuksia on tehty lihaskunnon kannalta.

Karnosiinia tarvitaan erityisesti aivo- ja lihaskudoksessa ja se vaikuttaa hermoston toimintaan (neuropeptidi). Karnosiinia on ihmisessä luonnostaan lihaksistossa, aivoissa ja maksassa, joten kyseessä on todella tärkeä aine.

Kasvissyöjillä ja vegaaneilla on karnosiinia jopa 50 % vähemmän lihaksissaan kuin kaikkiruokaisilla henkilöillä. Karnosiinilla on elimistössä valtavasti hyviä vaikutuksia ja se siirtyy tehokkaasti verestä aivoihin. Se kuitenkin hajoaa nopeasti takaisin sen alkuaineisiin eli alaniiniin ja histidiiniin. Karnosiini valittiin ansaitusti Vuoden Terveystuotteeksi vuonna 2004.

Suosittelemme näitä Karnosiini-tuotteita

Carnomax 600 mg Extra Strong

Carnomax 600 mg Extra Strong

Carnomax 600 mg Extra Strong on ravintolisä, jossa on mukana E-vitamiinia suojaamaan elimistöä hapettumisstressiltä. Tuote on laktoositon, hiivaton, makeuttamaton, gluteeniton sekä vegaaninen ja se on valmistettu Suomessa.

Tri Tolosen Sport-Carnosin

Tri Tolosen Sport-Carnosin

Tri Tolosen Sport-Carnosin on vahva karnosiinia sisältävä ravintolisä aktiivikuntoilijoille ja urheilijoille ja se sisältää karnosiinin lisäksi E-vitamiinia ja sinkkiä. 

Halvin hinta: €55,80

Vida Karnosiini

Vida Karnosiini 400 mg

Vida Karnosiini on kotimainen, pitkävaikutteinen ja helposti nieltävä karnosiinivalmiste, jossa mukana E-vitamiini solujen suojaksi. Tuote on laktoositon, vegaaninen, gluteeniton sekä hiivaton.


Karnosiinin hyödyt

Karnosiinin hyödyt ovat moninaiset sekä terveyteen että treenaamiseen. Se on tunnettu jo toistasataa vuotta, joten kyse ei ole mistään uudesta asiasta. Karnosiinista on apua kroonisissa sairauksissa. Se toimii tehokkaasti toisten antioksidanttien kanssa ja ehkäisee mm. solujen vanhenemista. Karnosiinin suojaaavaa vaikutusta aivoihin on tutkittu paljon. Terve aivokudos sisältää karnosiinia.

Anti-aging

Aivojen antioksidanttisuojaus on kuitenkin heikko ja niistä 60 % on helposti hapettuvaa rasvaa. Usein karnosiiniin liittyy myös käsite ”anti-aging” eli vanhenemisen hidastaminen. Tämä onkin täysin perusteltu väite, kun tarkastellaan karnosiinin loistavia vaikutuksia. Ikääntymisen myötä karnosiinin määrä laskee aivoissa, lihkasistossa sekä sydämessä, joten sitä on syytä nauttia lisäravinteena.

Hyvät terveys vaikutukset

Karnosiinin edullisia vaikutuksia on yhdistetty mm. Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin, epilepsiaan, skitsofreniaan, syöpään, diabetekseen ja moniin muihin sairauksiin.

Karnosiini heikentää beta-amyloidien (pienten proteiinipaakkujen) aikaansaamia vahinkoja aivoissa ja tämä on monien tutkimusten vahva teoria Alzheimerin taudin syntyyn. Karnosiini myös ehkäisee lihasvapinaa, joka on tyypillistä Parkinsonin taudille.

Insuliinin toiminta

Diabetes

Karnosiini voi myös normalisoida insuliinin toimintaa ja alentaa kohonnutta verensokeria. Se onkin diabeetikoille arvokas ravintolisä. Karnosiinin syöpää estävästä vaikutuksesta on suomalaisiakin tutkimuksia ja se voi ehkäistä myös syöpähoitojen aiheuttamia haittoja.

Karnosiinin laboratoriotutkimuksissa on todettu, että karnosiini saa sidekudossolut säilymään hengissä pidempään. Vanhenevien hiirten keskuudessa karnosiini on pidentänyt niiden keskimääräistä elinikää ja myös hidastanut ikääntymismerkkien ilmaantumista. Erään tutkimuksen mukaan karnosiini on pidentänyt nimenomaan banaanikärpäskoiraiden elinikää, mutta ei niinkään naaraiden.

Karnosiini alentaa verenpainetta

Lisäksi erilaisissa tutkimuksissa on havaittu karnosiinin alentavan verenpainetta, antavan suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta, parantavan sydämen lyöntivoimaa, vähentävän tulehdusreaktiota eli inflammaatiota, parantavan immuunijärjestelmän toimintaa jos se on jostain syystä heikentynyt, ehkäisevän mahahaavaa, nopeuttavan haavojen paranemista, hidastavan kaihin kehittymistä, suojelevan maksaa parasetamolin ja alkoholin aiheuttamilta vaurioilta sekä vähentävän joidenkin solunsalpaajien ja sädehoidon haittavaikutuksilta.

Pitää toki muistaa, että suurin osa näistä vaikutuksista on todettu eläintutkimuksissa, joten ei voida olla täysin varmoja, voidaanko nämä suoraan yleistää koskemaan myös ihmisiä. Mutta tulokset ovat ainakin olleet todella lupaavia.

Karnosiiniä on ehdotettu avuksi eri sairauksien hoitoon

Näiden hyvien vaikutusten perusteella karnosiinia onkin ehdotettu sellaisten sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn, kuten masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, migreeni, astma, ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi, MS-tauti sekä krooninen väsymysoireyhtymä. Lisäksi on raportoitu, että tasapaino on parantunut ja uniongelmat lievittyneet karnosiinin käytön myötä. Mitään virallista tutkimusnäyttöä näistä ei kuitenkaan ole olemassa.

Karnosiini masennuksen hoidossa

Masennus esiintyy suomalaisten keskuudessa lähes kansantautina, jonka lääkehoito on enimmäkseen tehotonta ja potilaat jäävät usein lääkkeisiin koukkuun.

Karnosiinin masennusta ehkäisevästä ja parantavasta vaikutuksesta on saatu tietoa aikaisemmista koe-eläintutkimuksista, mutta ihmistutkimuksia ei siis vielä juurikaan ole. Karnosiinin lisääminen voi kuitenkin parantaa nopeasti ja tehokkaasti jopa vaikea-asteisia masennusoireita.

Lisäksi karnosiini on hyvin siedettyä eikä se ole aiheuttanut mitään haittavaikutuksia. Tämä vaatii tosin lisää kliinisiä tutkimuksia, mutta tähänastiset tulokset ovat siis olleet varsin lupaavia.

Diabetes

Tutkimuksen mukaan karnosiini vaikuttaa erityisesti verenpaineeseen sekä verensokeriin laskemalla verenpainetta ja pitämällä verensokerin nousun kurissa. Lisäksi se parantaa insuliinin tuotantoa ja resistanssia suorastaan yllyttäen kehoa painonpudotukseen ja käyttämään kehoon varastoitunutta rasvaa energianaan.

Diabeetikoilla onkin havaittu olevan tavallista alhaisemmat karnosiinitasot ja erityisesti kakkostyypin diabeetikot hyötyvät karnosiinista, koska se suojaa maksavaurioilta, verisuonivaurioilta ja silmien vaurioilta.

Haavojen parantuminen

Annettaessa koehenkilöille karnosiinia, heidän haavansa paranivat huomattavasti nopeammin. Lisäksi karnosiinia saatuaan heidän haavojen solut sisälsivät enemmän erilaisia kasvua tukevia tekijöitä. Erityisesti diabeetikot hyötyvät, koska heillä esiintyy usein haavojen hidasta umpeutumista.

Lihaskestävyys

Koska karnosiini varastoituu lihaksiin, sillä on lihaskestävyyttä edistävä vaikutus rasituksessa. Karnosiini myös estää lihasten happamoitumista. Esimerkiksi maitohappo kertyy lihaksiin rasituksen aikana, ja pH-arvon laskettua tarpeeksi alaslihas väsyy sen voimien loputtua. Mitä enemmän lihaksissa on karnosiinia varastoituneena, sitä hitaammin lihaksen pH laskee, ja sen toimintakyky säilyy yllä pidempään.

Miten karnosiini vaikuttaa aivoissa?

Karnosiini vaikuttaa aivoissa monella eri tavalla, ja sillä on runsaasti hyötyvaikutuksia. Se mm. hidastaa vanhenemista aktivoimalla SIRT 1-geeniä, suojaa aivosoluja hapen puutteelta esimerkiksi aivohalvauksessa ja muissa aivoverenkierron häiriöissä, vaimentaa tulehdussytokiineja, auttaa tuottamaan gamma-amonivoihappoa (GABA), joka hidastaa vanhenemista, stabiloi solukalvoja epileptisiä kouristuksia vastaan sekä kelatoi elohopeaa pois elimistöstä (amalgaamipaikat).

Aivoinfarktin syynä saattaa olla verisuonitukos tai verenvuoto ja tällöin verenkierto vaikeutuu aiheuttaen aivokudokselle hapenpuutetta. Karnosiini auttaa estäen haitallisen peroksinitriitin kertymistä ja lisäten typpioksidin tuotantoa aivoissa. Karnosiini myös parantaa aivojen hapenottokykyä ja auttaa niitä sietämään hapenpuutetta paremmin jopa kaksinkertaistaen sen ajan, jonka aivosolut voivat olla ilman happea, ennen kuin ne tuhoutuvat.

Karnosiini voi vaimentaa tulehdusta ja se ehkäisee solun sisäistä hapetusstressiä. Se normalisoi immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisee ihon vanhenemista.

Karnosiini poistaa haitallisia raskasmetalleja elimistöstä. Karnosiinia tarvitaan normaalin näkö- ja hajuaistin toiminnassa. Se myös normalisoi kilpirauhasen toimintaa. Karnosiinilla on monia hyviä vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin. Yleisesti ottaen karnosiinin vaikutukset terveyteen ovat todella moninaiset.

Olisikin tärkeää saada karnosiinia riittävästi päivittäin, että saisimme sen tarjoaman suojaavan vaikutuksen. Karnosiinista voivat hyötyä myös painonpudottajat, koska se säätelee ruokahalua ja hillitsee ylensyömistä. Se voi siis auttaa myös painonhallinnassa.

Nainen ui jarvessa

Karnosiini on urheilijoille ja kuntoilijoille todella tärkeä aine. Se ehkäisee lihaksissa hapetusstressiä (ph-arvon laskua rasituksen aikana) ja lisää fyysistä suorituskykyä, nopeuttaa palautumista ja ehkäisee urheiluvammoja ja ylikuntoa. Se hidastaa lihasten menemistä ”maitohapoille”, jolloin suorituskesto paranee.

Karnosiini vähentää lihasten väsymistä ja lihaskipuja. Se vähentää lihasrevähdyksen riskiä ja edistää paranemista. ja alentaa kohonnutta verenpainetta tekemällä valtimoiden seinämät joustaviksi. Karnosiini tehostaa kreatiinin vaikutusta lihaksistossa.

Karnosiinin saanti ravinnosta ja karnosiinin lähteet

Karnosiinia saa ruoasta ja pääasiallinen lähde onkin yleensä liha. Lihan kuumentaminen kuitenkin vähentää karnosiinin antioksidantti- ja muita vaikutuksia. Lihan lisäksi erinomaiset karnosiinin lähteet ovat mm. siipikarjan tuotteet, kalat, kananmunat, pavut, vihreät kasviksiset sekä merilevä.

Ravinnon karnosiinista imeytyy n. 15 % kun taas hyvälaatuisesta puhtaasta karnosiinivalmisteesta n. 70 %. Karnosiinia muodostuu myös ihmisen aineenvaihdunnassa, kun alaniini ja histidiini yhdistyvät lihaksistossa ja aivoissa. Urheilijoiden on kuitenkin usein mahdotonta saada tarvitsemaansa karnosiinia pelkästään lihaa syömällä. Sinkki, E-vitamiini ja E-EPA tehostavat karnosiinin hyviä vaikutuksia.

Hyvä turvallinen päiväannos karnosiinia on ruoan kera otettuna jopa 800 mg. Pitäisikö karnosiini ottaa aamulla vai illalla? Tällä ei ole suurtakaan merkitystä, joten voit vaikkapa ottaa puolet aamulla ja puolet illalla. Koska olemme kaikki yksilöllisiä, kannattaa jokaisen miettiä itselleen sopiva määrä riippuen mm. siitä, millaista vaikutusta haluaa.

Yleensä ravintolisät sisältävät karnosiinia 100 – 500 mg. Kilpaurheilija tarvitsee ottaa ja ottaa huomattavasti isompia annoksia kuin henkilön, joka haluaa vain ylläpitää terveyttään. Lapset voivat käyttää pienempää annostusta, mutta esimerkiksi autismitutkimuksissa myös lapsille on annettu reiluja annoksia.

Mikäli et saa karnosiinia tarpeeksi ravinnosta, voit turvautua kapseleihin.

Karnosiinin haittavaikutukset

Karnosiini on vesiliukoinen aine, joten sitä ei kerry elimistöön liian suuria määriä. Ylimäärä poistuu kehosta. Niinpä ravintolisänä nautittuna siitä ei pitäisi olla sivuvaikutuksia. Tosin suuret annokset voivat joskus aiheuttaa allergiankaltaisia reaktioita, esim. lihasnykäyksiä, hyperaktiivisuutta ja ahdistusta.

Scroll to Top