Testasimme puolestasi parhaat matot kotijoogaan

Ajatus joogatunnille lähdöstä houkuttaa, mutta ensimmäisen kerran kynnys on korkea. Pitääkö siellä heti seistä päällään? Mitä jos ohjaaja vain huutelee eri asanoiden nimiä enkä kerta kaikkiaan tiedä, miten päin pitäisi vääntäytyä? Onneksi meille aloittelijoille on avuksi Youtube ja sen tarjoamat lukuisat joogavideot. Kokeile esimerkiksi Yoga with Adriene tai Boho Beautiful -kanavia! Myös Yogaia tarjoaa joogatunteja netissä, tosin järkevin kuukausimaksuin. Olohuoneen kylmä lattia vaan ei tunnu kaikkein mukavimmalta alustalta raajojen ojenteluun ja rauhalliseen hengittelyyn. Siksipä etsimme puolestasi parhaan joogamaton oman elämänsä kotijoogeille!

Hanki itsellesi sopivin matto

Maton valinnassa kannattaa ottaa huomioon ainakin maton paksuus ja väri. Tyypillisimmin joogamatot ovat noin 3-5 millimetrejä paksuja, mutta tietysti paksummatkin patjat sallitaan. Jos kuitenkin aiot kotona harjoiteltuasi siirtyä valloittamaan oikeita joogasaleja, mahdollisuus kantaa mattoa mukana kannattaa huomioida ennen paksun jumppapatjan hankintaa. Värivalikoimasta jokainen löytää varmasti mieleisensä. Kannattaa valita esimerkiksi jokin omaa silmää miellyttävä väri, joka kannustaa harjoittelemaan silloinkin, kun tekisi mieli jäädä sohvannurkkaan makoilemaan.

Lempiväri kannustaa kokeilemaan

Oranssi joogamatto rullalla

Yogobestore tarjoaa useita eri mattovaihtoehtoja. Erittäin kevyt ja ohut Pathika travel -matto on kauniin viininpunainen ja kulkee helposti mukana. Vain kaksi millimetriä paksu matto osoittautuu käytössä kuitenkin hieman liian ohueksi kotilattioille. Kaunis syksyinen sävy ja huokea hinta (19,90 €) kuitenkin miellyttävät. Prana-merkin Henna E.C.O -matto on hieman paksumpi versio ja muuntaa kovankin lattian miellyttäväksi harjoittelualustaksi. Mattoa on saatavilla erilaisilla kirkkailla värivaihtoehdoilla, joista erityisesti lämmin persikanpunainen on ihanan piristävä. Hintaluokassaan matto ottaa kuitenkin harppauksen ylemmäs (59,90 €), joten lajivalinnastaan vielä hieman epävarman kannattaa ehkä harkita kahdesti. Toisaalta laadukkaan ja miellyttävän värisen joogamaton voi nähdä sijoituksena omaan hyvinvointiin.

Klassikkomatto sopii hieman kehittyneemmille

Mandukan Black Mat PRO -matto ei enää välttämättä sovellu hintansa puolesta aivan aloittelijoille (94,90 €, Yogobestore), mutta tämä klassikko on pakko ottaa vertailuun mukaan sen ympärillä pyörineen hypetyksen vuoksi. Perinteikäs musta matto on ollut markkinoilla jo 15 vuotta, eikä suotta: kuuden millimetrin paksuinen matto tuntuu vartalon alla käsittämättömän tukevalta, ja materiaalikin on aivan erilaista verrattuna muihin lajitovereihin. Ei ihme, että matolle tarjotaan elinikäistä takuuta ja sen ilmeisesti pitäisi vain parantua ahkeran käytön myötä.

Arveluttaako nettikaupasta tilaaminen?

Vähemmän joogan saloihin vihkiytyneet voivat hankkia oman mattonsa myös turvallisesti yleisestä urheiluliikkeestä, jos sadan euron hifistelymatot ehtivät jo säikäyttää. Stadium tarjoaa esimerkiksi Casallin kolmen millin paksuista Balance-mattoa järkevään hintaan 19,99 €. Kokeilussa matto ei tunnu mitenkään erikoiselta. Hieman ohut se on sellaisissa harjotteisssa, joissa selkäranka tai häntäluu osuvat lattiaan. Aloittelijalle perushyvä ja edullinen matto, jonka saa näppärästi rullattua pieneen tilaan. Mattoa on saatavilla muun muassa huipputrendikkäässä armyvihreässä värissä sekä aina ihanana hempeänä vaaleanpunaisena. Testissä olleeseen vaaleanpunaiseen versioon onnistuttiin tosin jo tartuttamaan lattiasta jotakin tummaa väriä harjoittelun aikana, joten sen kanssa saa olla varovainen. Matto kestää onneksi kevyen käsinpesun.

Ekologinen mattoversio ilahduttaa vastuullista harjoittelijaa

Pinkki joogamatto

Kestävästä kehityksestä huolehtiva voi valita Stadiumista Yogiraj’n luomujoogamaton. Matto on valmistettu ekologisesta kumista ja juuttikankaasta eikä sen valmistuksessa ole käytetty teollisia väriaineita. Matto on kauniin luonnonvaalean värinen, mutta ekologisella vastuulla on hintansa: 94,99 € . Käytössä matto on hyvin erituntuinen verrattuna värikkäisiin kumimattoihin, mutta testiryhmän mielestä joogaan sopii erittäin hyvin juuri tällainen fiksuja valintoja edustava tuote.

Sitten vain kokeilemaan!

Verkkokauppojen laajasta valikoimasta voi jokainen kotiharjoittelija ja kokeneempikin konkari löytää itselleen sopivimman maton. Joogaharrastusta aloittelevalle suosittelemme kuitenkin parinkympin hintaluokan helposti rullattavia mattoja, jolloin hinta tai säilytyspulmat eivät ainakaan jää esteiksi uuden ja kiinnostavan lajin aloittamiselle. Testiryhmän suosikiksi nousi juurikin värivaihtoehtojensa ja keveytensä ansiosta Casallin Balance-matto. Joogamatot soveltuvat hyvin myös muiden kotijumppalajien harrastamiseen, jos joogaharjoittelusta ei tunnu heti pääsevän jyvälle.

Vieritä ylös