Salikengät ja painonnostokengät naisille -valintaopas

Nainen solmii nauhoja

Kuntosaleilla näkee päivittäin laajan kirjon erilaisia kenkiä naistreenaajilla. Vaikka ne uusimmat värikkäät treenitossut houkuttaisivat, eivät ne ole aina paras valinta lihaskuntotreenaajalle. Monet sanovat, että on parempi treenata ilman kenkiä kuin huonoilla kengillä. Nykyisin vaihtoehtoja on kuitenkin markkinoilla runsaasti, joten sukkasillaan ei ole pakko treenata – ellei nimenomaisesti niin tahdo. Tässä valintaoppaassa kerromme, mitä eri vaihtoehtoja sinulla on treenikengiksi ja mitä ottaa huomioon treenikenkiä valitessa. Salikenkien tarkoituksena ei ole pelkästään sopia asuusi ja näyttää kivalta, vaan ne takaavat sinulle turvallisen treenin ja auttavat sinua suorittamaan liikeradat oikein. Koska vaihtoehtoja salikengiksi on runsaasti, käymme läpi niistä suosituimmat tyypit.

1. Tavalliset treenikengät ja salikengät

Niin kutsuttujen tavallisten treenikenkien, tai salikenkien, valmistajia on markkinoilla laajasti. Hyvät treenikengät tuntuvat jalassa kevyiltä, mutta vakailta. Mikäli treenikenkä joustaa liikaa sivusuunnassa, voi se olla vaaraksi tietyissä raskaissa liikkeissä, kuten kyykyssä tai maastavedossa. Jalkojen liikkumiseen kengässä on syytä kiinnittää huomiota. Hyvät treenikengät antavat sinulle tukevan kontaktin alustaan, joka auttaa esimerkiksi painotangoilla tai käsipainoilla tehtävissä treeneissä. Kenkiä sovittaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkälaisen tasapainon ne antavat sinulla. Etenkin seisoen tehtävissä liikkeissä hyvän tasapainon antavat treenikengät ovat ensiarvoisen tärkeät.

Saatavilla on myös treenikenkämalleja, joissa kengän nauhoituksen yli menevä hihna niin sanotusti lukitsee kengän jalkaan. Mikäli taas treeniin kuuluu paljon punnerrusasennossa tehtäviä liikkeitä, on hyvä kiinnittää huomiota kengän kärkeen. Mikäli kengänkärki on vahvennettu, ei se kulu niin nopeasti. Jos taas treeniin kuuluu hyppytreeniä, joka on suosittua muun muassa rasvanpolttotreenissä, suosittelemme kenkiä valittaessa kiinnittämään huomiota kengän iskunvaimennukseen enemmän kuin, jos kenkiä käytetään pelkästään perinteiseen lihaskuntoharjoitteluun. Siinä tapauksessa kengän vakaus on iskunvaimennusominaisuutta tärkeämpi jalalle.

Tavallisten treenikenkien paras ominaisuus on monipuolisuus. Samoilla kengillä voi suorittaa useita erilaisia treenimuotoja salilla. Et tarvitse eri kenkiä painnonostoharjoitteeseen, kuntopiiriin ja alkulämmittelyyn. Mikäli kuitenkin painonnostotreeni on sinun juttusi, voi painonnostokenkiin satsaaminen olla sen arvoista.

2. Painonnostokengät

Nainen nostaa painoja

Painonnostokengät, jotka tunnetaan myös nimellä kyykkykengät, on kehitetty nimenomaan raskaaseen lihaskuntotreenaamiseen, alun perin juuri kyykkäämiseen. Painonnostokengät sopivat sinulle, joka keskityt perinteiseen salitreeniin pääasiassa ilman hyppyjä ja muita aerobisia harjoitteita.

Painonnostokengät sopivat treeniin, joka suoritetaan yleensä paikallaan seisten. Painonnostokengissä on yleensä kova kantaosa, ja ne eivät sisällä pehmeää pohjaa, kuten monet tavalliset treenikenkämallit. Kenkien pohja on tasainen ja melko kova. Usein kantaosa saattaa olla hieman kiilamaisesti korotettu (verrattavissa mataliin kiilakorkokenkiin). Olet varmasti nähnyt salilla treenaajia, jotka laittavat kyykyssä kantapäiden alle levypainot päästäkseen kyykyssä syvemmälle. Painonnostokengän korotettu kantapää korvaa siis tämän kyykyssä kantapäiden alle laitettavan levypainon. On selvää, että painnonostokenkään istutettu kiilakorko on turvallisempi ja vakaampi kuin kantapään alle sijoitettu levypaino, etenkin siirryttäessä kyykkyasentoon ja pois siitä. Korotettu kantapää auttaa nilkkaasi liikkumaan paremmin, mikä on tärkeää kyykkytreenissä. Liikkuva nilkka auttaa kroppaasi toimimaan oikeassa linjassa pitäen selkäsi suorana. Tällöin pääset kyykyssä myös huomattavasti alemmas kuin, jos jalkapohjasi olisi tasaisesti lattianpinnassa tai pehmeän vaahtomuovipohjan päällä, kuten tavallisissa treenikengissä. Huomaa kuitenkin, että painonnostokengissä on useita erikorkuisia korotettuja kantapäitä, joten testaa rauhassa, minkä korkuinen korotettu kantapää sopii juuri sinun nilkan ja jalkaterän liikkuvuuteen.

Painonnostokenkien ideana on tukea jalkaasi raskaissa tanko- ja painonnostotreeneissä. Mikäli nostaisit yli satakiloista tankoa tavallisilla, kevyillä treenitossuilla, saattaisivat jalkateräsi niin sanotusti vispata, eivätkä ne pysyisi tiukasti paikallaan. Tällöin tangon- tai painonnostosuorituksen laatu huonontuisi, ja pettävä tasapaino voisi aiheuttaa riskitilanteita. Raskaassa painnonnostotreenissä hyvä tasapaino ja vakaa jalan asento ovat ensisijaisen tärkeitä.

Myös painnonostokengissä on monesti tarrakiinnitys nauhojen päällä, jolloin kengät saadaan liimattua kunnolla kiinni jalkaterään. Painonnostokengät, toisin kuin tavalliset treenikengät, ovat melko painavat. Useat mallit saattavat painaa jopa kilon. Vakaat ja painavat kengät auttavat sinua pitämään tasapainon myös nostellessasi kolminumeroisia määriä.

Hyvät painonnostokengät parantavat treeni- ja painnonostosuoritustasi vieden treenisi aivan uudelle tasolle! Painonnostokenkien miinuspuoli on se, että niissä aerobisen treenin tekeminen ei ole suositeltavaa.

3. Muita vaihtoehtoja: paljasjalkakenkätrendi

Nykyään valikoimasta löytyy myös erittäin ohutpohjaisia, niin kutsuttuja paljasjalkakenkiä. Myös näitä malleja voidaan suositella, mikäli kaipaat treenissä erittäin hyvää kontaktia alustaan. On selvää, että paljasjalkakengät antavat aivan erilaisen tuntuman kuin kilon painavat painonnostokengät. Kuten artikkelin alussa todettiin, on ilman kenkiä treenaaminen paremmaksi jaloille kuin huonoilla kengillä treenaaminen. Koska kaikki kuntosalit eivät kuitenkaan anna treenata ilman kenkiä, voi paljasjalkakengät olla sinulle sopiva ratkaisu. Ota huomioon, että kaikille paljasjalkakengät eivät kuitenkaan sovi.

Monien tutkimusten mukaan paljasjalkakengät kehittävät nimenomaan jalkaterän ja nilkan lihaksistoa, kun jalat eivät ole ”lukittuna” raskaisiin kenkiin. Paljasjalkakengissä jalan lihakset pääsevät aktivoitumaan salitreenissä eri tavalla ja niiden on sanottu myös parantavan jalkojen hermostoa, kun jalat joutuvat työskentelemään eri tavalla salitreenin aikana. Tätä kautta lihaskuntosi kehittyy.

Jos olet treenannut salilla pitkään tavallisilla treenikengillä tai painonnostokengillä, suosittelemme, että siirryt hitaasti käyttämään paljasjalkakenkiä. Koska paljasjalkakengät vaativat nilkoilta ja jalkateriltä enemmän, pitäisi niiden käyttöä lisätä asteittain, esim. aluksi vartti per treenikerta.

4. Voiko juoksukengissä mennä salille?

Nainen sitoo kenkia

Loppuun on syytä huomauttaa, että juoksukenkiä ei suositella käytettäväksi lihaskuntoharjoitteluun. Vaikka ensin ajattelisit, että ovathan nekin liikuntaan tarkoitetut kengät, on ne tarkoitettu aivan erityyppiseen liikuntamuotoon eivätkä ne tue jalkaterää oikealla tavalla. Juoksukenkien vaimennusmekaniikka saattaa olla jopa vaarallinen painonnostotreenissä ja riskinä on loukkaantuminen. Juoksukengät eivät myöskään estä sivusuunaista liikettä samalla tavalla kuin tavalliset treenikengät. Tästä syystä suosittelemme hankkimaan salille muut kuin juoksukengät.

5. Lopuksi: Yleistä kenkien valinnasta

Koska vaihtoehtoja on useita, suosittelemme hankkimaan salitreeniä varten vaikka parit eri kengät, joista toiset soveltuvat raskaaseen painonnostotreeniin ja toiset aerobisempaan lihaskuntotreeniin. Tällöin vältytään siltä, että vääränlaiset kengät aiheuttaisivat turvallisuusriskin tai vammoja.

Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota kengän kokoon. Koska jalkamme turpoavat hieman urheillessa, on suositeltavaa, että treeni- ja salikengiksi valitaan noin puoli- tai kokonaisennumeron verran suuremmat kengät kuin arjessa käytettäessä. Pieni liikkumatila isovarpaan kohdalla kertoo oikeasta koosta treenaamista varten. Isovarpaan ei tule koskettaa kengän kärkeä. Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian isot, sillä muutoin jalat hölskyvät niissä, eivätkä kengät tue lainkaan treenatessa.

Koska treenikengät ovat kovassa käytössä, etenkin, jos treenaat lähes päivittäin, suosittelemme vaihtamaan kengät 1-1,5 vuoden välein. Tällöin varmistat sen, että salikenkäsi tarjoavat sinulle parhaan mahdollisen treenituen. Mikäli käytät painonnostokenkiä tavallisten treenikenkien lisäksi, ei niitä tarvitse vaihtaa niin usein. Monet valmistajat lupaavatkin, että painnonnostokengät kestävät hyvänä vuodesta toiseen.

Ennen kenkäostoksille suuntaamista, voit käydä läpi seuraavat asiat, jotka auttavat sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan kenkätyypin:

  • Minkälaista treenimuotoa teet salilla?
  • Sisältyykö treeniisi paljon aerobista?
  • Treenaatko pääasiassa painonnostoa?
  • Tarvitsevatko nilkkasi tai jalkateräsi extratukea kengältä?
  • Kaipaatko paljasjalkafiilistä treeniisi?
    Muista varmistaa, että kengät istuvat juuri sinun jalkaasi ja, että ne ovat oikean kokoiset. Parhaat salikengät ovat ne, jotka tuntuvat parhailta juuri sinulle.