Crossfit-kengät vertailussa

Crossfit on lajina vakiinnuttanut paikkansa Suomessa ja harrastajia onkin melko paljon. Lajiin ei tarvitse hirveästi hankkia välineitä, mutta hyvät crossfit kengät ovat harrastaessa tärkeät.

Markkinoilla on suuri määrä erilaisia treenikenkiä, mutta emme suosittele hankkimaan tavallisia treenikenkiä crossfit-harrastusta varten. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia kenkävalintoja crossfitiin ja esittelemme markkinoiden parhaita malleja.

Millaiset kengät sopivat Crossfit:iin?

Crossfit-tapahtuma leuanveto

Crossfit on monipuolinen laji, joten kenkien tulee soveltua sekä painonnostoon, että hyppyihin ja lyhyiden matkojen juoksemiseen.
Yleisesti voidaan todeta, että parhaiten crossfitiin soveltuvat kevyet, melko tasapohjaiset kengät. Kengissä voi olla lievä korotus kantapään kohdalla. Kenkien tulisi myös kestää kovaakin menoa treeneissä ja niiden tulisi olla hengittävää materiaalia.

Jotkut harrastajat tykkäävät hankkia erikseen kengät juoksuosuuteen ja erikseen painonnosto-osuuteen. Markkinoilla on kuitenkin myös malleja, jotka soveltuvat molempiin eikä kenkiä tarvitse vaihtaa.

Parhaat naisten Crossfit-kengät

Reebok on crossfit-kenkien valmistajien ehdoton ykkönen ja se onkin crossfitin virallinen yhteistyökumppani. Reebokin Crossfit Nano 8.0 tai uudempi Nano 9.0 onkin erinomainen valinta kaikille naispuolisille crossfitin harrastajille.

Reebok Crossfit Nano 8.0

Nano 8.0/9.0 on melko kevyt kenkä, joka kuitenkin antaa vakaan ja hyvän vastuksen painoja nostettaessa. Kengän ulkopohja on jäykähkö, joka auttaa hyvän pidon saamisessa. Mikäli haluat panostaa juuri painonnostoon, on Nano 8.0 kenkä sopiva valinta sinulle.
Mikäli taas kaipaat joustavampaa mallia, joka soveltuu paremmin myös juoksuosuuksiin, suosittelemme valitsemaan Reebokin Speed TR 2.0. Nämä kengät soveltuvat myös painonnostoon ja juoksuun, joten et joudu vaihtamaan kenkiä kesken treenin. Kenkä on joustava myös pitkillä juoksumatkoilla. Koska malli istuu jalkaan tiukasti, saa siitä voimaa painonostoharjoituksessa. Kengän mesh-kangas on paitsi tyylikäs, myös erittäin hengittävä.

Parhaat miesten Crossfit-kengät

Renkaan työntö harjoitus vaatii pitoa kengissä
Renkaan työntö harjoitus vaatii hyvää pitoa kengissä

Nike on tuonut markkinoille MetCon-mallin, joka sopii muun muassa crossfitiin. MetCon-sarjasta on tehty jo useita eri versioita, mutta Nike MetCon 5 -kenkä on saanut parhaat arvostelut miesten crossfit-kenkänä. Kenkä on erittäin hengittävä, ja se soveltuu juoksuun, hyppyihin ja painonnostoon. MetCon 5 -kengät sopivatkin sinulle, joka haluat vain yhdet, monipuoliset kengät crossfitiin. Kengissä matala, tasainen kanta, ja irrotettava Hyperlift-osa, joka antaa lisävakautta etenkin kyykkyliikkeissä. Kengän pohja on moniin suuntiin pitävä, ja soveltuukin erinomaisesti esimerkiksi köysikiipeilyyn.

Toinen hyvä valinta miehille on Reebokin Nano X, joka on Nano-malliston 10-vuotisen taipaleen juhlamalli. Se on monipuolisin Nano-kenkä tähän saakka. Kengässä on erinomainen juoksuominaisuus, sillä siinä on iskunvaimentava muotoilu välipohjassa. Lisäksi pohja on erittäin vakaa ja pitävä kaikkiin erilaisiin harjoituksiin. Myös kengän mukavuuteen on kiinnitetty huomiota muun muassa varressa, joka on tehty tiheästä vaahtomuovista. Katso edulliset Crossfit-kengät miehille täältä.

Parhaat Crossfit-kengät aloittelijalle

Aloittelijalle suosittelemme hankkimaan yhdet kengät, jotka käyvät niin raskaisiin painonnostoihin kuin joustaviin liikkeisiin, kuten hyppyihin tai spurtteihin. Tällaiset ovat esimerkiksi monien aloittelijoiden suosimat Nike MetCon 6 -kengät.

Nike MetCon 6 crossfit-kengät

Ne ovat todella vakaat kannan kohdalta, mutta kuitenkin joustavat kärjestä. Nämä kengät sopivat siten sekä painonnostoon kuin köysikiipeilyyn tai hyppyihin. Lisäksi tämä MetCon-malli on jopa 18 % hengittävämpi kuin aiemmat Niken crossfit-kengät. Kenkien yksi paras ominaisuus on heel clip, joka vähentää kitkaa, kun teet käsilläseisontapunnerruksia seinää vasten. Katso Nike Metcon -kenkien hinnat täältä.

Kokemuksia eri Crossfit-kengistä

Crossfit kilpailutapahtuma

Parhaat kokemukset käyttäjien keskuudessa on Reebokin Nano-mallistosta. Esimerkiksi Nano 9.0 kenkää on kehuttu erittäin monipuoliseksi kengäksi: matala varsi mahdollistaa nopean liikkuvuuden, ja kaarituki tuo miellyttävää suojaa painavissa nostoissa.
Myös Niken Free X Metcon 2 -mallia on kehuttu crossfittaajien keskuudessa. Kenkä näyttää tyylikkäältä ja se istuu hyvin. Kengän sivulle nousevaa kumiosasta on tykätty, sillä se auttaa köysikiipeämisessä. Crossfit-harjoittelussa on hyvä seurata välillä oman kehon suorituskykyä ja hyvä sykemittari voi olla hyvä apu siihen. Katso täältä laaja sykemittarivertailu, jossa olemme vertailleet markkinoiden parhaita tuotteita eri hintaryhmistä.

Kokemusten perusteella itselle parhaat crossfit-kengät löytyvät kartoittamalla ensin omat toiveet kengälle – haluatko monipuoliset kengät vai hankitko yhdet kengät voimailuun ja toiset hyppy-/spurttiosioon – ja sen jälkeen testailemalla eri malleja.

Vieritä ylös