Miten urheilijat tienaavat rahaa?

urheiluvaikuttajat

Oletko koskaan miettinyt miten urheilijat tienaavat rahaa? Monet ajattelevat, että urheilijat vain urheilevat ja saavat siitä palkkaa. Monet ammattiurheilijatkaan eivät tienaa tarpeeksi ja heidän pitää keksiä keinoja saada täydentävää rahoitusta talouteensa. Maailmalla suuret urheiluorganisaatiot, kuten NBA ja NFL maksavat pelaajille tähtitieteellisiä summia, mutta entä vähemmän tunnetut urheilijat, miten he tienaavat?

Mikäli urheilija ei tienaa miljoonia pelaamalla ammattiurheilujoukkueessa, voi olla haastavaa saada tarpeeksi rahaa pärjätäkseen taloudellisesti. Valitettavasti pelkällä intohimolla ei laskuja maksella ja monet ulkoiset tekijät voivat rajoittaa urheilijan tienaamista. Esittelemme seitsemän parasta tapaa, joilla urheilijat ansaitsevat rahaa.

Palkat

Urheilijoiden massiiviset palkat uutisoidaan, mutta ne ovat poikkeus, eivät sääntö. Pelaajan palkka riippuu pitkälti suorituksesta, joten jos urheilija loukkaantuu tai viettää kauden penkillä, ei tule palkkaakaan. Ammattiurheilija voikin tienata todella vähän tai olla jopa täysin ilman palkkaa. 

Suomessa eniten tienaavia urheilijoita ovat jääkiekkoilijat ja e-sport pelaajat. Tunnetuimpia e-sport pelaajia ovat Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen. Jos siis mietit miten tienata rahaa netissä, e-sport pelaaminen on yksi vaihtoehto. 

Sponsorirahat

Tulojen monipuolistaminen on fiksu teko riippumatta siitä, kuinka hyvä urheilija olet, joten kannattaa täydentää tuloja sponsorisopimuksilla. Tällöin brändit tekevät yhteistyötä urheilijoiden kanssa, jotka mainostavat yritystä korvausta vastaan. Tämä voidaan toteuttaa monella tavalla, kuten urheilijoiden esiintymisellä mainoksessa tuotteen kera, tuotteen esittelyä sosiaalisessa mediassa tai käyttämällä yrityksen logolla varustettua paitaa julkisesti. Monet ihmiset katsovat urheilijoita ylöspäin, joten tähtipelaajan mainostama tuote parantaa suosiotaan. 

Palkintorahat

Urheilijoiden toinen tienestilähde on suorituspalkinto, kuten esimerkiksi olympiakulta. Olympiaurheilijoiden palkan suuruus riippuu paljolti olympialaisten järjestäjästä. Esimerkiksi Pekingin olympialaisissa kultaa voittaneet saivat kotiin viemisiksi n. 40 000 dollaria, kun taas Singapore maksoi kultamitalin voittaneille lähes 20 kertaa enemmän.

Monet urheilijat tienaavat siis rahaa voittamalla kilpailuja. Tämä voi olla mitä tahansa paikallisesta maratonista olympialaisiin. Palkintorahat vaihtelevat suuresti kilpailun suuruuden mukaan, mutta pientenkin kisojen urheilijat voivat ansaita kertaallisen toimeentulon vain voittamalla palkintorahoja. Valitettavasti useimmat urheilulajit liittyvät ikään eli urheilijoilla on rajoitettu aika, jonka kuluessa he voivat ansaita palkintorahoja. Esimerkiksi yleisurheilijoiden suorituskyky alkaa yleensä laskea 30 vuoden iän jälkeen.

Vaikuttajana toimiminen

Urheilija voi itse lähestyä brändejä, joiden asiakaskunta on sama kuin hänen faninsakin, ja tiedustella olisivatko he kiinnostuneita tarjoamaan osuuden tai kiinteän korvauksen tuotteiden esittelemisestä yleisölleen. Kannattaa pitää huoli, että edustamansa tuote on sellainen, johon itsekin uskoo, jotta fanit jatkossakin luottavat tehtyihin suositteluihin.

Monet kuuluisat urheilijat edustavat brändiä sosiaalisessa mediassa. Instagramilla, TikTokilla, Twitterillä ja muilla suosituilla alustoilla on valtava tavoitettavuus ja vaihtoehtoja sponsoroidulle sisällölle. Näin ne ovat 2000-luvun markkinoinnin keskeisessä osassa. Urheilutähdet voivat edelleen edustaa brändejä mainostauluilla ja lehtien mainoksissa, mutta sosiaalisen median markkinointi on silti kingi.

Hyväksynnät

Urheilija voi käyttää nimeään tai kuvaansa tuotteen mainostamiseen. He voivat esiintyä mainoksissa, sosiaalisen median viesteissä tai vaikka käyttää tuotetta kilpaillessaan. Esimerkiksi Tiger Woods on ansainnut miljoonia dollareita Niken ja Rolexin kaltaisten yritysten kautta.

Paikallisetkin urheilijat voivat saada merkintöjä yrityksiltä. Esimerkiksi paikallinen autoliike voi sponsoroida urheilujoukkuetta ja antaa pelaajien käyttää yrityksen logoa peliasuissaan. Hyväksynnät ovat urheilijoille loistava tapa ansaita rahaa, varsinkin jos he eivät enää pysty kilpailemaan kovin usein.

Esiintymismaksut

Monet urheilijat voivat ansaita rahaa vain esiintymällä tapahtumassa. Tämä on yleistä golfaajille, mutta se voi koskea myös muita urheilulajeja. Esimerkiksi urheilijat voivat saada rahaa vain osallistumisesta tapaamiseen tai nimikirjoitusten jakamistilaisuuteen.

Esimerkiksi pikkukaupungin urheilija, joka on juuri voittanut mestaruuden, voidaan kutsua avaamaan uusi liiketila kyseisellä paikkakunnalla. Se on hyvää julkisuutta myymälälle ja ylimääräistä rahaa urheilijalle niin kauan kuin hänen maineellaan on menekkiä.

Joskus urheilijoita kutsutaan yritystapahtumiin pitämään puheita ja jakamaan kokemuksiaan vastoinkäymisistä tai epäonnistumisista menestyksen saavuttamisessa. Kaikilla urheilijoilla ei tietenkään ole mahdollisuutta tällaisiin esiintymismaksuihin. Tarvitset yleensä tietyn tason maineen saadaksesi kutsun tämäntyyppisiin tapahtumiin.

Valmennus

Urheilijoiden ei tarvitse odottaa eläkkeelle siirtymistään voidakseen ryhtyä valmentajiksi. Monet urheilijat aloittavat valmentamisen ollessaan aktiiviurheilija. Treenitauon vaikutus on urheilijoilla hyvin tiedossa. Valmentaminen onkin hyvä tapa ansaita lisätienestejä joko uran rinnalla tai sen jälkeen.

Scroll to Top