Pitääkö treenaamisesta pitää taukoa?

Nainen treenaa salilla

Voi olla hieman pelottavaakin antaa itselleen luvan pitää taukoa harjoittelusta. Varsinkin jos olet tehnyt kovasti töitä saavuttaaksesi nykyisen kuntotasosi. Mutta kaiken tasoiset urheilijat tarvitsevat joskus lepoa ja palautumista. Lyhyt tauko harjoittelusta voikin olla juuri sitä, mitä kehosi tarvitsee.

Mikä on treenitauko?

Voi olla paljon eri syitä, miksi joudut laittamaan harjoittelun tauolle tietyksi ajaksi. Mikäli olet loukkaantunut tai sinulla on jokin diagnosoitu sairaus, lääkäri saattaa kieltää treenaamisen. Tämä on eri asia kuin tauon pitäminen.

Vapaaehtoinen treenitauko on oma valintasi ja se on yleensä vastaus kehosi vihjeisiin. Treenitauko on erilainen kuin lepopäivä, vaikka nekin ovat tärkeitä. Treenitauko voi kestää yhden tai kaksi viikkoa, ja se on tarkoituksellinen hengähdystauko jolloin poikkeat tavanomaisesta rutiinistasi.

Voit ehkä pitää tauon, koska olet väsynyt, kiireinen tai sinulla on muita väliaikaisia asioita, jotka tarvitsevat täyden huomiosi. Ehkä olet kyllästynyt ja vaarassa palaa loppuun tai joutua ylikuntoon. Tai ehkä suunnittelet lomaa tai muita elämäntapahtumia, jotka aiheuttavat treenirutiinista pois joutumisen.

Tauon ottamisen edut

Mikäli haluat keskittyä työtilanteeseen, nauttia perhelomasta tai käydä läpi elämäntapahtumia, treenitauolla voit palauttaa tasapainon elämääsi. Tutkimusten mukaan työn ja perhe-elämän paremman tasapainon saavuttaminen paitsi parantaa työtyytyväisyyttä, työsuoritusta ja työhön sitoutumista, se voi myös parantaa yleistä tyytyväisyyttä elämää ja perhettä kohtaan. Tämä sama pätee harjoituksen ja elämän tasapainoon. Luonnollisesti työn ja terveyden välinen tasapaino vaihtelee riippuen ihmisestä.

Jos sinusta tuntuu, että harjoittelet ehkä liikaa, tauon pitäminen on tällöin jopa välttämätöntä. Sisäisten vihjeiden kuunteleminen on tärkeää, mutta on myös tärkeää kuunnella valmentajaa tai kouluttajaa, joka työskentelee kanssasi. Hän saattaa huomata suorituskykysi heikkenemisen, mikä kertoo siitä, että nyt on tauko paikallaan.

Ylikuormitus johtuu yleensä harjoittelun epätasapainosta eli sinulla on liikaa harjoitusta ja palautumisesi on riittämätöntä. Tällöin lepo ja todella kevyt harjoittelu on suosittu keino ylikuntoutumisesta palautumiseen. Lihashuoltovasara saattaa auttaa lihasten kireyteen.

Treenitauon pitämisen tarpeellisuudesta vihjaavat merkit

Jos et ole varma, pitäisikö sinun pitää treenitauko, on olemassa muutamia merkkejä, jotka kertovat tästä. Nämä yleiset oireet osoittavat, että lepoaika on perusteltu:

  • Väsymys tai fyysinen uupumus
  • Et pääse samalle tasolle kuin ennen 
  • Kipu, joka ei katoa
  • Sinulla ei ole motivaatiota tai tunnet tylsistymistä
  • Et edisty harjoittelussasi

Älä unohda, kuinka kauan on kestänyt, jotta olet päässyt sinne missä olet. Vapaapäivän, viikon tai kuukauden ei tarvitse estää sinua saavuttamasta kuntoilutavoitteitasi. Tauon pitäminen voi olla juuri sitä mitä tarvitset palataksesi harjoitteluun energisemmin ja innostuneemmin.

Kuinka pitää taukoa treenaamisesta

On muutamia asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun pidät tauon treenaamisesta. Treenitaukosi kesto voi riippua muutamista tekijöistä. Sinun tulisi myös miettiä vaihtoehtoisia aktiviteetteja pitääksesi kehosi terveenä ja aktiivisena.

  • Kesto: Ehkä yllättyä kuullessasi, että muutaman päivän tai kokonaisen viikon tauon pitäminen treenaamisesta ei välttämättä tee tyhjäksi saavuttamiasi tuloksia. Joskus on hyvä pitää ylimääräisiä vapaapäiviä päästäksesi eroon kehon väsymyksestä. Maratonjuoksijatkin saavuttavat tyypillisesti huippunsa harjoittelussa noin kaksi viikkoa ennen maratonia, jonka jälkeen harjoittelut alkavat keventyä, jotta he ovat täysin levänneet kilpailua varten.

Monet kokeneet kuntoilijat ja urheilijat pitävät säännöllisesti viikon tauon 8–12 viikon välein. Ei ole olemassa tiukkaa sääntöä siitä, kuinka monta lepopäivää pitäisi pitää ja milloin. Tärkeintä on kuunnella kehon ylikuormituksen merkkejä, omaa mieltä ja ikävystymisen tai uupumuksen merkkejä.

  • Vaihtoehtoiset toiminnot: Yritä tehdä treenitauon aikana muita aktiivisia asioita, jotka liikuttavat kehoasi eri tavalla. Pallopelaaminen rannalla, pitkät kävelylenkit ja sukeltelu ovat hauska tapa pysyä liikkeessä ilman, että sinun tarvitsee huolehtia pitkistä treeneistä.

Sinun ei tarvitse tauon aikana olla täysin passiivinen, ja itse asiassa tauko voikin olla täydellinen aika kokeilla liikuntamuotoja, joihin sinulla ei yleensä ole aikaa. Jätä rutiini ja sykemittari kotiin ja kokeile vaikkapa pitkiä pyörälenkkejä, joogaa tai pilatesta, uutta ja erilaista lajia kuten nyrkkeilyä, jiu jitsua, tanssia, kiipeilyä, rentouttavia puutarhatöitä, venyttelyä tai pallon/frisbeen heittelyä ystävän tai koiran kanssa. Tilaa vaikka kukkalähetys kotiin ja ihaile kauniita kasveja kahvikupillisen kera. 

Scroll to Top