Unen seuranta aktiivisuusrannekkeella

Mies nukkuu sikeästi

Aktiivirannekkeet ovat kasvattaneet suosiotaan kuluneiden vuosien aikana ja niiden ominaisuudet eri osa-alueilla kehittyvät jatkuvasti. Aktiivisuusrannekkeiden avulla voidaan seurata omaa hyvinvointia esimerkiksi aktiivisuuden ja unen kautta.

Yleisimmin aktiivisuusrannekkeen avulla tarkkaillaan askelien lukumäärää, sykettä ja unta. Aktiivisuusranneke on kohtuullisen hintainen investointi aktivoimaan liikkumista ja seuraamaan untamme. Saatat miettiä, miksi nukkumista kannattaa seurata. Ensinnäkin unen seuraaminen on mielenkiintoista. On mukava seurata kuinka paljon nukumme ja minkä laatuista uni on ollut. Millainen aktiivisuusranneke kannattaisi valita ja miksi?

Parhaat aktiivisuusrannekkeet unen seurantaan

Alla on vertailu parhaista aktiivisuusrannakkeista, joiden avulla voit seurata untasi ja monia muita tärkeitä mitattavia asioita itsestäsi.

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

Katso hintavertailu täältä »

Fitbit on kehittänyt edistyksellisiä ominaisuuksia unen seurantaan aktiivisuusrannekkeisiinsa. Fitbitin uusin ja edistyksellisin aktiivisuusranneke on Fitbit Charge 4. Aktiivisuusrannekkeessa on paljon eri ominaisuuksia ja se kannustaa liikkumiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Aktiivisuusrannekkeessa on sydämen terveyttä edesauttava Active Zone Minutes toiminto, joka seuraa sykettä nostavia harjoituksia ja pyrkii 150 minuutin tavoitteeseen viikossa. Charge 4 on kaikki uusimmat unenseurannan ominaisuudet. Se seuraa unesi laatua ja herättää sinut juuri oikean unisyklin aikana. Rannekkeessa on Sleep Score unilukema, jonka avulla käyttäjä saa parhaan mahdollisen kuvan unensa laadusta päivittäin. Rannekkeen avulla käyttäjä saa käyttöönsä parhaat unta tukevat toiminnot ja Charge 4 avulla käyttäjä voi tehdä parhaat ratkaisut riittävään uneen ja unirytmiin.

Fitbit Charge 3

Charge 3 aktiivisuusrannekkeessa on unen seurannan kannalta oleellinen lisäominaisuus Sleep Score beta-sovellus, joka sisältää SpO2 sensorin. Tämän avulla aktiivisuusrannekkeen käyttäjä pystyy tarkkailemaan unensa laatua. Se auttaa seuraamaan erilaisia unihäiriöitä ja terveysongelmia seuraamalla hengitystä. Näitä voivat olla esimerkiksi uniapnea, allergiat ja astma. Sovelluksen avulla käyttäjä saa hyvän kuvan unensa laadusta ja unen laatuun vaikuttavista tekijöistä. Aktiivisuusrannekkeen muotoilu on miellyttävä myös yöllä, koska se on ohut eikä häiritse nukkujaa.

Katso hintavertailu täältä »

Polar A370

Valkoinen Polar A370 unimittari

Katso hintavertailu täältä »

Polarin aktiivisuusrannekkeessa käytetään Polar Sleep Plus –unianalyysia. Se on seurantajärjestelmä, jolla algoritmit seuraavat 3D-kiihtyvyysanturia hyödyntäen unen määrää, laatua ja ajoitusta. Menetelmää käytetään unitutkimuksissa mittausmenetelmänä ja se antaa aktiivisuusrannekkeen käyttäjälle mahdollisuuden seurata todellista nukkumisaikaa. Sen avulla käyttäjä voi seurata myös nukahtamis- ja heräämisaikaa sekä keskeytyksiä unessa. Aktiivisuusranneke tarjoaa vinkkejä ja palautetta parempaan uneen keräämällä unitietoja pitkällä aikavälillä.

Parhaat unimittarit ja älysormukset unen seurantaan

Nainen unessa sängyssä

Unimittarit

Unimittareiden tuloksissa on suuria eroja. Unimittarit asennetaan yleensä patjan alle. Tarkemmissa unimittareissa iholle asennetaan antureita. Unimittarit antavat tietoa nukkumisesta ja unen laadusta. Niillä mitataan esimerkiksi unen eri vaiheita, unipisteitä ja kuorsausta. Unimittareiden tuloksia voi tarkastella puhelimelta tai tietokoneelta. Suomalainen Emfit tarjoaa patjan alle asennettavaa lituskaa anturia. Unisensorit eivät häiritse nukkujan unta eikä niitä tarvitse ladata. Toinen suosittu unimittari on Nokian Sleep unisensori. Apple osti muutama vuosi sitten suomalaisen Beddit-yrityksen, joka valmisti patjamittareita unen seurantaan.

Älysormus Oura

Oura älysormus

Suomalainen Oura-sormus tuli maailmanlaajuiseen tietoisuuten Prinssi Harryn pitäessä sormusta vuonna 2018. Sormus on kehitetty unen seuraamista ja palautumista varten ja siinä on neljä eri mittalaitetta joiden ansiosta mittaustulos on tarkempi. Oura-sormus toimii yhdessä Oura-sovelluksen kanssa. Sovellus on selkeä ja yksinkertainen käyttää. Sen avulla sormuksen käyttäjä voi seurata omaa untaan ja sovellus antaa vinkkejä nukkumiseen seurattuaan ensin jonkin aikaa käyttäjän unitottumuksia. Sormus mittaa unen eri vaiheita sekä unen laatua. Näiden lisäksi sormus tarkkailee kehon lämpötilaa, leposykettä ja sykevälivaihtelua. Sormus antaa myös suosituksia esimerkiksi nukkumaanmenoajasta.

Kaikki unen seurantaan käytettävät laitteet antavat suuntaa nukkumiselle ja sen laadun seurannalle, mutta lääketieteellisen tarkkaa tulosta niiden avulla ei voida saavuttaa. Ne ovat kuitenkin erinomainen apu kannustamaan elämänmuutoksessa ja esimerkiksi nukkumisajan seuraamisessa. Hyvin nukuttu yö antaa elimistölle aikaa palautua ja herätä pirteänä uuteen päivään.

BLACK WEEK

Sinun ei tarvitse odottaa perjantaihin! Black Week on jo alkanut. Paljon tarjouksia, jotka takaavat sinulle vuoden parhaat hinnat. Voimassa koko viikon niin kauan kuin tavaraa riittää.

Vuoden villeimmät tarjoukset