Unen seuranta aktiivisuusrannekkeella

Unen seuranta

Aktiivirannekkeet ovat kasvattaneet suosiotaan kuluneiden vuosien aikana ja niiden ominaisuudet eri osa-alueilla kehittyvät jatkuvasti. Aktiivisuusrannekkeiden avulla voidaan seurata omaa hyvinvointia esimerkiksi aktiivisuuden ja unen kautta. Vai mietitkö, mikä olisi paras urheilukello unen seurantaan?

Pikalinkit oikeaan kohtaan, jos et jaksa lukea artikkelia:

Yleisimmin aktiivisuusrannekkeen avulla tarkkaillaan askelien lukumäärää, sykettä ja unta. Aktiivisuusranneke on kohtuullisen hintainen investointi aktivoimaan liikkumista ja seuraamaan untamme. Saatat miettiä, miksi nukkumista kannattaa seurata. Ensinnäkin unen seuraaminen on mielenkiintoista. On mukava seurata kuinka paljon nukumme ja minkä laatuista uni on ollut. Millainen aktiivisuusranneke kannattaisi valita ja miksi? Sillä sehän on ikään kuin eräänlainen unikello.

Parhaat aktiivisuusrannekkeet unen seurantaan

Alla on vertailu parhaista aktiivisuusrannakkeista, joiden avulla voit seurata untasi ja monia muita tärkeitä mitattavia asioita itsestäsi.

Fitbit Charge 4

fitbit-charge-4
 • Näyttö: Digitaalinen
 • Sykemittari: Kyllä
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Aktiivisuuden seuranta: Kyllä
 • Akunkesto: 7 päivää
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Fitbit Charge 4 tunnistaa automaattisesti treenin alkamisen ja se mittaa matkaa. sekä nopeutta. Sisäänrakennetun GPS-järjestelmän ansiosta kuljettua matkaa voi seurata reaaliaikaisesti käyttämällä useita eri GPS-tiloja ilman että puhelin pitää olla mukana. Se sopii hyvin myös uimarille.

Rannekkeessa on optinen sykemittari ja sykealueen seuranta Fitbit PurePulse, joka mittaa tarkasti sykettä niin levossa kuin harjoituksenkin aikana.

Yöllä laite seuraa automaattisesti untasi ja sen laatua (kevyt uni, raskas uni ja REM-uni). Näitä seuraamalla pystyt parantamaan palautumisrytmiäsi ja opit seuraamaan kehon toimintaa paremmin. Laitteessa on myös ohjeet rentouttavalle hengitysohjelmalle.

Älypuhelimen kanssa synkronointi onnistuu saumattomasti, jonka avulla voit tarkastella tietojasi, jakaa niitä, laatia tavoitteita itsellesi ja hallita dieettiä. Rannekkeeseen voit myös saada ilmoitukset, viestit sekä puhelutiedot näin halutessasi.

Active Zone Minutes -toiminto motivoi käyttäjää liikkumaan ja motivoi käyttäjää liikkumaan aktiivisesti. Älyrannekkeeseen on tulossa myös Smart Wake toiminto, joka auttaa heräämään juuri oikeassa unisyklin vaiheessa.

Lue meidän Fitbit Charge 4 arvostelu täältä.

Fitbit Sense

Fitbit Sense
 • Näyttö: Digitaalinen
 • Sykemittari: Kyllä
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Aktiivisuuden seuranta: Kyllä
 • Akunkesto: 6 päivää

Fitbit Sense mittaa ihon lämpötilaa ja kirjaa sen joka yö, jolloin näet vaihtelun normaalitilanteeseen verrattuna. Näiden havaintojen avulla näet suuntaukset ja huomaat muutokset esimerkiksi ovulaation ja kuumeen aikana.

EDA Scan sovellus seuraa kehon elektrodermaalista aktiivisuutta, jolloin kehon suhtautuminen stressiin havainnoillistuu. Sense tarjoaa myös holistisia työkaluja stressinhallintaan. Saat reaaliaikaisen hälytyksen sykkeesi laskettua tai noustua äkillisesti pois personoidulta sykealueeltasi.

Voit tarkastella eri univaiheissa vietettyjä aikoja ja sen laatua (kevyt uni, syvä uni, REM), jolloin saat vinkkiä miten voit parantaa unen laatua. Sleep Moden ansiosta voit nukkua ilman häiriöitä, sillä se estää näyttöä valaistumasta yöllä ja mykistää ilmoitukset. Smart Wake herätystoiminto herättää optimaalisessa uniaiheessa puolen tunnin sisällä asetetusta herätysajasta.

Garmin Vivosmart 4

Garmin Vivosmart 4
 • Näyttö: Digitaalinen
 • Sykemittari: Kyllä
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Aktiivisuuden seuranta: Kyllä
 • Akunkesto: 7 päivää

Halvin hinta: €39,68

Garmin Vivosmart 4 on ohut ja näppärä laite, jossa on helppolukuinen näyttö. Laitteessa on erilaisia työkaluja kunnon ja terveyden seuraamiseen, kuten koko päivän stressimittaus, rannesykemittaus, maksimaalinen hapenottokyky, rentoutumisen hengitysajastin ja Body Battery -energianseuranta.

Omia suorituksia voi seurata ajanotolla ja GPS-toiminnolla. Laite hälyttää tulevista puheluista ja viesteistä. Pulssioksimetri arvioi veren happisaturaatiota nukkuessasi tai halutessasi päivän aikana.

Vivosmart mittaa kevyen unen, syvän unen ja REM-unen vaiheita ja liikkeitäsi yön aikana, jotta saat tietoa unen laadustasi. Ranneke toimii myös uidessa ja suihkussa. Akussa riittää virtaa jopa 7 päivän ajaksi.

Huawei Band 6 aktiivisuusranneke

Huawei Band 6
 • Näyttö: Digitaalinen
 • Sykemittari: Kyllä
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Aktiivisuuden seuranta: Kyllä
 • Akunkesto: 14 päivää

Halvin hinta: €161,59

Huawei Band 6 sisältää monipuolisia terveysominaisuuksia, kuten suorituksen automaattisen tunnistuksen, useita eri urheilulajeja, uniseurannan, palautumisen seurannan sekä stressistason seurannan. Suuri näyttö on jopa kaksinkertainen kilpailijoiden näyttöihin nähden, joten voit helposti seurata edistymistäsi.

Ranneke kerää tietoa happisaturaatiosta sekä sykkeestä pitäen huolen, että treenisi on tehokasta ja turvallista. Optinen sykkeenseuranta ja IMU-sensori auttavat keräämään dataa hyvinvoinnistasi.

Unen sujuvuutta seuraa TruSleep-teknologia, näin löydät optimaalisen tavan treenata ja saavutat tasapainon treenin ja unen välille. Ranneke tunnistaa eri unenvaiheet, jopa päiväunet, kertoen sinulle kuinka yösi on sujunut. Arkeen tukea tuo stressitasojen seuranta ja rentoutusta tarjoaa helppo hengitysharjoitus.

Parhaat unimittarit ja älysormukset unen seurantaan

Nainen unessa sängyssä

Unimittarit

Unimittareiden tuloksissa on suuria eroja. Unimittarit asennetaan yleensä patjan alle. Tarkemmissa unimittareissa iholle asennetaan antureita. Unimittarit antavat tietoa nukkumisesta ja unen laadusta. Niillä mitataan esimerkiksi unen eri vaiheita, unipisteitä ja kuorsausta. Näin saadaan tietoa, onko henkilö nukkunut esimerkiksi liian vähän syvää unta.

Unimittareiden tuloksia voi tarkastella puhelimelta tai tietokoneelta. Suomalainen Emfit tarjoaa patjan alle asennettavaa lituskaa anturia. Unisensorit eivät häiritse nukkujan unta eikä niitä tarvitse ladata. Toinen suosittu unimittari on Nokian Sleep unisensori. Apple osti muutama vuosi sitten suomalaisen Beddit-yrityksen, joka valmisti patjamittareita unen seurantaan. Kuinka saada enemmän syvää unta onkin monen mielessä pyörivä kysymys.

Älysormus Oura

Oura älysormus

Suomalainen Oura-sormus tuli maailmanlaajuiseen tietoisuuten Prinssi Harryn pitäessä sormusta vuonna 2018. Sormus on kehitetty unen seuraamista ja palautumista varten ja siinä on neljä eri mittalaitetta joiden ansiosta mittaustulos on tarkempi. Oura-sormus toimii yhdessä Oura-sovelluksen kanssa. Sovellus on selkeä ja yksinkertainen käyttää. Sen avulla sormuksen käyttäjä voi seurata omaa untaan ja sovellus antaa vinkkejä nukkumiseen seurattuaan ensin jonkin aikaa käyttäjän unitottumuksia. Sormus mittaa unen eri vaiheita sekä unen laatua. Näiden lisäksi sormus tarkkailee kehon lämpötilaa, leposykettä ja sykevälivaihtelua. Sormus antaa myös suosituksia esimerkiksi nukkumaanmenoajasta. Syvän unen määrä Suunto laitteiden kertomana antaa myös tietoa oman unen riittävyydestä ja laadusta

Kaikki unen seurantaan käytettävät laitteet antavat suuntaa nukkumiselle ja sen laadun seurannalle, mutta lääketieteellisen tarkkaa tulosta niiden avulla ei voida saavuttaa. Ne ovat kuitenkin erinomainen apu kannustamaan elämänmuutoksessa ja esimerkiksi nukkumisajan seuraamisessa, jolloin huomaat, oletko vaikkapa nukkunut liikaa syvää unta. Hyvin nukuttu yö antaa elimistölle aikaa palautua ja herätä pirteänä uuteen päivään.

Usein kysytyt kysymykset

Onko rannekkeissa käyttöliittymä suomenkielellä?

Yleensä rannekkeissa on käyttöliittymät myös suomeksi.

Voiko unen mittaamisen tuloksiin luottaa?

Aktiivisuusrannekkeet eivät ole lääketieteellisiä laitteita, mutta ne voivat olla terveyden tukena. Kannattaa siis hyödyntää niiden tarjoama tieto ja verrata sitä yksinkertaisesti siihen tunteeseen, kuinka virkeäksi tunnet itsesi kun heräät. Paras unen seuranta kello voi toimia siis ainoastaan terveyden lisänä.

Millaisia muita unenseurantalaitteita on?

Ainakin Polar ja Suunto ovat tuoneet laitteisiinsa lisää ominaisuuksia arvioimaan unta ja siitä palautumista. Suunto 7 uniseuranta kertoo kauanko nukut ja kuinka virkistävää unesi oli. Tämä auttaa oppimaan, miten nukkumistapa vaikuttaa kehoon ja miten voi palautua parhaiten.

Millainen unenseurantalaite kannattaa valita?

Paras urheilukello unen seurantaan on sellainen, jossa on monipuolinen unenseurantaominaisuus. Useimmissa aktiivisuusrannekkeissa ja älykelloissa on tämä ominaisuus. Aktiivisuusrannekkeet ovat pienikokoisempia, joten niitä on miellyttävämpi käyttää kuin suurikokoisia urheilukelloja. Mikäli haluat laitteelta paljon muitakin erilaisia toimintoja, edistyneempi älykello tai urheilukello voi olla suositeltavampaa. Paras älykello unen seurantaan on sellainen, joka tulee myös käyttöön ja joka vastaa todelliseen tarpeeseen. Sinä itse tiedät, onko laitteesi sellainen.

Scroll to Top