10 parasta juoksutakkia

Juokseva mies

Mieti ennen takkikaupoille lähtemistä, mihin käyttöön takkia olet ostamassa. Oletko ostamassa takkia vain talven kylmiin keleihin vai koko vuodeksi? Kuulutko niihin juoksijoihin, jotka haluavat laittaa takin alle monta vaatekerrosta vai haluatko takin olevan lämmin, jolloin sen alle ei tarvita kerroksia lämmittämään.

Mitkä asiat vanhoissa takeissa ärsyttää ja miellyttää? Kuristaako kaulus, ovatko taskut huonot, hengittääkö materiaali tarpeeksi, onko helma tarpeeksi pitkä, ettei alaselkä tai takapuoli jäädy? Pitääkö takin kestää vettä tai tuulta ja kuinka paljon? Ja kaikki tarvitsemasi rekvisiitta, mahtuuko se kaikki, jonka mukana tarvitset, kätevästi takin taskuihin. 

Etenkin aloittelevat juoksijat voivat yllättyä, kuinka kevyissä vaatteissa lenkille kannattaa lähteä. Liikunnan aikana kehon lämmöntuotanto lisääntyy. Hien tehtävänä on huolehtia elimistön jäähdytyksestä. Juoksulenkillä hien lisäksi oikeat varusteet auttavat lämmönsäätelyssä ja sinun kuivana pitämisessä.

Fitnesstukku lataus viikko

Jos tunnet olosi hiukan viileäksi tai kylmäksi ennen liikkeelle lähtemistä, sinulla on todennäköisesti säähän sopivat varusteet. 

Myös juoksuvauhtisi ja millaista matkaa juokset vaikuttavat siihen, kuinka paljon on tarpeen pukea päälle. Rivakoihin juoksuspurtteihin on hyvä pukea kevyt juoksutakki, josta saa tarvittaessa hihat irti. Intervalleihin ja kovavauhtisiin juoksuihin taas sopii erinomaisesti juoksuliivi.

Sadekeleihin ehdoton valinta on Gore-Texista valmistettu kuoritakki. Sen huono puoli on, että se ei ole kovin hengittävä. Joten se ei ole paras vaihtoehto kaikkein tiukimmille hikilenkeille.

Talvella kannattaa pukea paksumpi juoksutakki, sellainen joka lämmittää, hengittää ja pitää vettä. Softshell-takki onkin mainio valinta talvilenkeille. 

Juoksutakki ei saa olla liian iso, mutta ei myöskään kiristävän pieni, jotta se päällä on mukava liikkua. Juoksutakin tulee myötäillä vartaloa, eikä se saa lepattaa tuulessa. Ei myöskään kannata ostaa liian isoa takkia varmuuden vuoksi, kerrospukeutuminen on kyllä hyvä tapa talvijuoksuun, mutta liian paljoa ei kannata jättää tilaa kerroksille. 

Oikeanlaisella juoksuvaatetuksella parannat suorituksesi tehoa ja nautit suosikkiharrastuksestasi vielä enemmän. Juoksutakki onkin hyvien kenkien ja hengittävien juoksuhousujen ohella juoksijan tärkeimpiä varusteita. Olosuhteista riippumatta juoksutakin on aina oltava hengittävä ja istuva.

Liian väljä juoksutakki lepattaa tuulessa ja tuntuu päällä raskaalta. Vartalonmyötäinen takki päällä liikut kevyemmin ja olet tuulisellakin säällä nopeampi. Lenkkeilitpä sitten talvella tai kesällä, juostessa tulee aina hiki.

Teknisestä materiaalista valmistettu juoksutakki varmistaa, että iholta erittyvä kosteus pääsee siirtymään kankaan läpi. Näin iho pysyy kuivana ja miellyttävän tuntuisena hiostavassakin juoksusuorituksessa. Mikäli lenkkeilet vuoden ympäri, kannattaa hankkia useampi erilainen juoksutakki.

Fitnesstukku lataus viikko

Itselle sopiva juoksutakki kannattaa valita pääsääntöisesti oman käyttötarkoituksen ja sääolosuhteiden mukaan. Sateiseen ja tuuliseen säähän kannattaa valita vettähylkivä ja tuulenpitävä juoksutakki, joka on samalla myös riittävän hengittävä.

Talvijuoksuun tarkoitetun juoksutakin tulee olla säänkestävyyden ja hengittävyyden lisäksi myös riittävän lämmin. Tähän soveltuu hyvin esimerkiksi joustava ja kevyt softshell-takki, jonka lämmittävyyttä voi säädellä pukeutumalla kerroksittain. Lämpimillä ilmoilla juoksutakiksi kannattaa valita vuoriton ja erittäin kevyt mikrokuitukankaasta valmistettu takki.

Vaikka takki on todella ohut, se suojaa tehokkaasti tuulelta ja pieneltä sateelta. Pitkälle lenkille suunnatessa mikrokuitutakki on helppo napata mukaan vaikkapa housujen taskuun tai juoksuvyöhön, sillä se pakkautuu uskomattoman pieneenkin tilaan.

Talveksi on olemassa hienoja pikkaisen topattuja takkeja. Mikäli taas tarvitset ympäri vuoden käyttöön sopivaa takkia, kannattaa valita ohuempi. Huomioi kuitenkin, että takin tulee olla kesän lämpimämmissä keleissä istuva ja samalla sinne tulee talvella mahtua enemmän vaatetta alle.

Sitten tietysti on olemassa välimallin takit elitoppaamattomat melko kevyet takit, jotka pitävät tuulta ja jonkin verran vettä

Tärkeää on, että takki istuu ja ei hierrä. Tarkasta myös, että hihat ja alahelma ovat riittävän pitkät. Samoin kylkien leikkaus tulee olla sellainen, että sinne mahtuu paksumpi vaate alle. Takki ei myöskään saa olla liian pieni tai suuri, ettei se haittaa juoksutekniikkaa.

Parhaat naisten juoksutakit

Puma Run Graphic Hooded Jacket Juoksutakki

Puma Graphic Hooded Women's Running Jacket

Puma Run Graphic Hooded Jacket Juoksutakki on erityisesti juoksuun soveltuva takki. Se on hengittävä ja kuivuu nopeasti.

Kierrätetystä polyesteristä valmistettu graafinen hupullinen juoksutakki on varustettu kosteutta siirtävällä drycell-kankaalla, säädettävällä hupulla ja heijastavilla yksityiskohdilla, jotka takaavat suojan ja mukavuuden. Drycell-kangas pitää kuivana ja olon mukavana. Heijastavat elementit parantavat näkyvyyttä heikossa valaistuksessa. 

Woven Women’s Running Jacket

Puma Woven Women’s Running Jacket

Woven Women’s Running Jacket on tuulenpitävä, kevyestä polyesterista valmistettu juoksutakki, joka on suunniteltu vaivattomaan liikkumiseen ja optimaaliseen suorituskykyyn.

Edessä on vetoketjutasku turvallista säilytystä varten, tuuletusaukko on sijoitettu strategisesti hengittävyyttä varten. Juoksutakki on suunniteltu vaivattomaan liikkumiseen ja on tuulenpitävä. 

UNTMD Woven Women’s Training Jacket

Puma UNTMD Woven Women's Training Jacket

UNTMD Woven Women’s Training Jacket on valmistettu erittäin toimivasta windCELL-materiaalista, joka tarjoaa hengittävän suojan kylmää vastaan ja auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa harjoituksen aikana. Vuoreton, hengittävä kangas, valmistettu 100 % polyesterista.   

Parhaat miesten juoksutakit

COOLadapt Ultra Men’s Running Jacket

Puma COOLadapt Ultra Men's Running Jacket

COOLadapt Ultra Men’s Running Jacket on valmistettu kierrätetyistä kuiduista, ja on näin Puman vastaus ympäristövaikutusten vähentämiseen.

Takki pitää sinut miellyttävän kuivana juoksun aikana. Heijastavat ominaisuudet parantavat näkyvyyttä heikossa valossa. 

COOLadapt Ultra Men’s Running Jacket

Puma COOLadapt Ultra Men's Running Jacket-2

COOLadapt Ultra Men’s Running Jacket on hupullinen juoksutakki, jossa on Puman COOLadapt-tekniikka ja drycell-kangas viemässä sinut vieläkin pidemmälle.

Woven Men’s Running Jacket

Puma Woven Men's Running Jacket

Woven Men’s Running Jacket on monipuolinen juoksutakki, joka on valmistettu tuulenpitävästä, vettä hylkivästä ja hengittävästä materiaalista.

Heijastavien yksityiskohtien ansiosta näyt hyvin myös pimeässä. Sopii erinomaisesti juoksuun ja muuhun ulkoliikuntaan. 

Parhaat vedenpitävät juoksutakit

Regular-fit anorak in water-repellent crinkle fabric

HugoBoss Regular-fit anorak in water-repellent crinkle fabric

Regular-fit anorak in water-repellent crinkle fabric on mesh-vuorattu anorakki, joka on vettähylkivä. Huppu ja helma voidaan säätää sopivaksi. 

Regular-fit water-repellent jacket with reflective detailing

HugoBoss Regular-fit water-repellent jacket with reflective detailing

Regular-fit water-repellent jacket with reflective detailing on hupullinen juoksutakki, joka on suunniteltu yhteistyössä nyrkkeilijä Anthony Joshuan kanssa.

Takki on vettähylkivä ja se on joustavan mukava. Mikrorakenne lisää tekstuuria. Hihoissa, selässä ja hupussa on kohokuvioidut heijastavat insertit, jotka antavat dynaamista vaikutusta.

Parhaat juoksutakit alle 50 euroa

Activate Full-Zip Men’s Training Jacket

Puma Activate Full-Zip Men’s Training Jacket

Activate Full-Zip Men’s Training Jacket on juoksutakki, joka on valmistettu uudesta pehmeästä teknisestä fleecestä, jossa on kohokuvioitu grafiikka- Ergonominen leikkaus, säädettävä kiristysnauha hupussa ja kosteutta siirtävä drycell-tekniikka takaavat maksimaaliset mukavuuden ja liikkumisvapauden.

PUMA x TMC Run Jacket

PUMA x TMC Run Jacket

PUMA x TMC Run Jacket saanut vaikutteita koripalloilusta, ja on todella rento ja upea takki juoksuun.  

Mitä muuta juoksija tarvitsee?

Juoksulenkeille kannattaa valita hengittäviä teknisiä materiaaleja, koska juostessa tulee helposti hiki. Vältä puuvillaa, koska se imee kosteutta, jolloin vaatteet tulevat raskaammiksi ja voivat hiertää tai saada sinut palelemaan. Kylmällä säällä vaatteet eivät saa olla liian tiukkoja, vaan kerrosten väliin tulisi jäädä ilmaa, jotta pysyt lämpimänä.

Talvella päässä on suositeltavaa käyttää teknisestä materiaalista tehtyä pipoa tai otsapantaa. Voit myös valita polyesterin ja merinovillan sekoitteen, jos olet herkästi paleleva. Lisäplussaa tulee näkyvistä heijastinyksityiskohdista. Kannattaa hankkia myös teknisestä materiaalista tehty kauluri, joka imee pois kosteutta hengittäessä. 

Fitnesstukku lataus viikko

Valitse myös teknisestä materiaalista tai merinovillasta tehdyt käsineet lämmittämään käsiä. Hyvä vinkki on myös hankkia touch-toiminnolla varustetut käsineet, joita ei tarvitse riisua puhelinta käyttäessä. Sukilla on myös suuri merkitys, korkeavartiset sukat suojaavat nilkkoja tehokkaasti.

Valitse merinovillaiset, jos jalkasi palelevat helposti. Tarkista myös, ettei sukan ja housujen väliin jää rakoa, joka voisi palelluttaa ja jäykistää akillesjänteen.

Kylmettymisen ehkäisyssä hengittävien ja imukykyisten alusvaatteiden merkitys korostuu. Valitse medium- tai high support -tukitasoiset vakaat urheiluliivit, jotka on kehitetty erityisesti kovatehoiseen harjoitteluun. Panosta myös mukavaan aluspaitaan, joka on tehty polyesteristä/elastaanista.

Myös merinovillainen aluspaita on hyvä valinta, jos palelee herkästi tai ulkona on tosi kylmä. Pakkasella aluspaidan ja juoksutakin väliin voi myös lisätä teknisestä materiaalista tehdyn puseron.

Juoksuvaatetuksen kulmakiviä ovat joustava ja vettä- ja tuulta hylkivä juoksutakki, jossa on  tasku sekä lämpimät ja mukavat juoksutrikoot, joiden sisäpinta saa mielellään olla fleeceä. Sekä takissa että housuissa pitää olla näkyviä heijastinyksityiskohtia.

Joistakin lisävarusteista on paljon iloa ja hyötyä juoksulenkeillä – varsinkin talvella. Yksi näistä on otsalamppu, jota kannattaa käyttää erityisesti alueilla, joissa on huono valaistus. Jos juoksuvaatteissa ei ole heijastimia, käytä heijastinliiviä tai vilkkuvia led-valoja.

Hyödyllinen lisävaruste juoksulenkeillä kaikkina vuodenaikoina on urheilukello. Se tehostaa juoksuharjoittelua ja tekee siitä entistä hauskempaa, koska näet edistymisesi ja voit helposti seurata, juoksetko intervalleissa liian kovaa tai liian hitaasti. Hyvä varuste on myös vyötärölaukku, jossa voit säilyttää puhelinta ja avaimia.

Arvotavaroita kannattaa säilyttää mieluummin vyötärölaukussa kuin hihataskussa, koska vyötärölaukku ei häiritse käsien liikkeitä.

Jos harrastat paljon juoksua, on suositeltavaa ostaa silloin urheilukello. Se on kätevä lisäväline, jonka avulla voit seurata juoksudataa kehittääksesi askeltasi sekä itseäsi.

Markkinoilla on runsaasti erilaista puettavaa teknologiaa, joten oikean urheilukellon valinta voi olla vaikeaa. Eri mallit tarjoavat monenlaisia ratkaisuja, kokoja sekä tietenkin hintaluokkia.

Juoksukellon tärkeimpiä ominaisuuksia on tarkka GPS, helppokäyttöiset toiminnot sekä loistavat kumppanisovellukset, jotka auttavat seuraamaan suoritusta ja pysymään motivoituneina.

Perinteisemmät älykellot, kuten Apple Watch, ovat hyviä satunnaisille lenkkeilijöille, mutta jos olet aktiivinen juoksija tai tähtäät esimerkiksi maratoniin, suosittelemme Polarin, Suunnon tai Garminin valmistamia malleja.

Nämä ovat kuitenkin yhtiöitä, jotka keskittyvät ensisijaisesti juoksudatan keräämiseen ja sen hyödyntämiseen.

Sykemittarit ovat yleistyneet kuntoilijoiden keskuudessa, eikä ne ole enää tarkoitettu vain huippu-urheilijoille. Sykemittarin perusideana on näyttää syke, jotta urheilija voi varmistua treenaavansa oikealla sykealueella. Nykyään sykemittarit näyttävät sykkeen lisäksi muun muassa poltetun kalorimäärän, GPS:n mittaaman reitin ja jopa unianalyysin.

Sykemittarit ovatkin muuttuneet eräänlaisiksi urheilukelloiksi. Tärkein seikka valitessa itselle sopivaa sykemittaria on päättää, mihin lajiin sitä haluaa käytettävän ja millaisia erilaisia lisätoimintoja kelloltaan haluaa.

Toisille riittää pelkkä sykkeen ja kalorinkulutuksen seuranta, mutta edistyneimmät mallit tarjoavat treenivinkkejä ja ovat erikoistuneet tiettyihin lajeihin, kuten juoksuun.

Kuinka valitset sopivan juoksutakin?

Hyvä juoksutakki suojaa joka säällä ja sen tehtävä on pitää sinut lämpimänä sekä suojata kosteudelta ja kylmyydeltä. Kun juoksutakki on tarpeeksi laadukas, et edes huomaa sitä ylläsi ja se poistaa hyvin hikeä ja kosteutta iholta ulospäin.  

Pitääkö minun käyttää takkia juoksun aikana?

Jos juokset keväällä ja kesällä, hyvä valinta voi olla kevyt ja tuulenpitävä juoksutakki, joka pakkautuu helposti taskuun. Syksyn ja talven kylmyydessä juostessasi voit sen sijaan tarvita vuorattua ja lämmintä takkia. Oikeanlainen juoksutakki auttaa lämmönsäätelyssä ja pitää sinut kuivana lenkillä. Joten kyllä, juoksutakki on sangen tarpeellinen juoksun aikana. 

Onko takin hyvä olla vedenpitävä?

Paitsi että vedenpitävä juoksutakki pitää kuivana sadesäällä, se sopii myös niille, jotka juoksevat hitaammalla vauhdilla ja voivat siksi kylmettyä kun ilma on viileä. Vedenpitävissä juoksutakeissa on yleensä vuori, joka auttaa pysymään lämpimänä.

Tiukka vai väljä juoksutakki?

Mielummin hieman tiukka, sillä väljä takki hidastaa juostessa vauhtia, sillä se toimii tehokkaasti ilmanvastuksena. 

Vieritä ylös