Apple Watchit vertailussa

Apple Watchit vertailussa artikkeli kuva

Vielä muutama vuosi sitten sitä ei ihan heti tiennyt, miksi ihmisillä on edes älykello.

Se oli vain kallis ja hankala tapa nähdä, paljonko kello on ja se laski, montako askelta otit päivässä. Mutta uusimmilla älykelloilla voi puhua puheluita, vastaanottaa viestejä ja seurata todella monipuolisesti terveydentilaansa, jopa veren happipitoisuutta. 

Älykellojen, aktiivisuusrannekkeiden ja urheilukellojen raja onkin viime aikoina hieman hämärtynyt, kun joihinkin urheilurannekkeisiin on tullut älyominaisuuksia ja joihinkin älykelloihin on lisätty urheilukellojen ominaisuuksia.

Älykellot näyttävät usein enemmän perinteisiltä rannekelloilta. Se yhdistetään Bluetoothilla puhelimeen, jolloin kelloon tulee ilmoitukset esimerkiksi, viestiestä, puheluista ja kalenterimerkinnöistä. Joillakin älykelloilla voit jopa maksaa ostoksesi kaupassa, jos olet ottanut käyttöön sen maksuominaisuuden.

Yksi osa älykellojen houkuttelevuutta on niiden muokattavuus. Kellon rannekkeen vaihtamalla se muuttuu sujauksessa sporttikellosta tyylikkääksi niin arkeen kuin juhlaankin sopivaksi kelloksi.

Älykello on näppärä apuväline sinulle, joka olet aktiivinen älypuhelinkäyttäjä. Voit tarkistaa montaa eri asiaa suoraan ranteesta älykellon näytöltä, eikä sinun tarvitse aina kaivella puhelinta esille. Älykello haastaa aktiivisuusrannekkeen, sillä sen avulla voi esimerkiksi seurata kuinka paljon liikut ja mitata sykkeesi. Älykello onkin vähän kuin läppäri, joka on naamioitu kelloksi. Se on rannekellon ja tietokoneen hybridi, joka on helppo pitää aina mukana. Monissa älykelloissa on myös puheohjaus, joten voit käyttää sitä jopa ilman käsiä. 

Älykelloja on toki monella eri brändillä, mutta käydään tässä artikkelissa läpi Applen älykelloja. 

Apple Watch Series 7

Apple WATCH SERIES 7

Plussaa: 

 • Kirkas ja isompi näyttö kuin Series 6:ssa
 • Nopea lataus
 • Näyttö on koko ajan päällä

Miinusta:

 • Akunkesto saisi olla parempi
 • Treeniominaisuudet ovat peruslaatua
 • Muotoiluun olisi voitu panostaa enemmän
 • Melkoisen hintava

Halvin hinta: €439,00

Apple Watch Series 7 – on kaikkien aikojen kestävin Apple Watch, jossa on entistäkin kestävämpi etulasi. Se on lisäksi IP6X-pölytiivis ja rakenteeltaan uinninkestävä. Koko ajan päällä oleva Retina-näytön avulla näet aina ajan ja muut tiedot ilman että joudut koskettamaan näyttöä. Akku kyllä kestää koko päivän, mutta ei se tänä päivänä ole mikään kummoinenkaan suoritus. Monet kilpailijat ylittävät tämän ajan moninkertaisesti, joten lataushetkistä voi Apple Watchin kanssa muodostua murheenkryyni. Tähän olisi toivonut huomattavaa parannusta.

Edistykselliset toiminnot auttavat mittaamaan veren happitason, voit ottaa EKG:n koska vain ja mukana on kivoja appeja mindfullnessiin ja unen seurantaan. Uutuuslajeina treeniseurannassa ovat taiji sekä pilates. Tämä malli onkin houkutteleva työkalu treeneihin. Tosin aktiiviurheilijalle sopivampi vaihtoehto on urheilukello.

Kello on helppokäyttöinen ja uutuutena ovat uudet painikkeet sekä näppäimistö, joiden ansiosta toiminnallisuus on kaikille sormityypeille luontevaa. Sisäänrakennettu kompassi ja parannettu karttasovellus takaavat sen, ettet eksy koskaan.

Apple Watch osaa myös tunnistaa, jos satut kaatumaan. Se voi aloittaa puhelun tai lähettää sijaintisi viestillä omalle hätäkontaktillesi. Voit myös jättää puhelimen kotiin ja liikkeellä ollessasi silti kuunnella musiikkia, äänikirjoja tai podcasteja.

Apple Watch Series 6

Apple WATCH SERIES 6

Plussaa: 

 • Tarjolla suuri valikoima sovelluksia
 • Terveystoiminnot ovat täysin omaa luokkaansa
 • Värivaihtoehdot ovat erinomaiset
 • Näyttö on koko ajan päällä

Miinusta:

 • Hinta on todella kallis
 • Kelloon ei saa kunnollisia päivityksiä
 • Akunkesto ei ole kovin hyvä

Halvin hinta: €464,50

Apple Watch Series 6-kelloa on päivitetty uusimmilla terveydentilan mittauksilla, ja se onkin edelleen yksi parhaimpia älykelloja joita rahalla saa. 

Kellon taustassa on neljä led-valoa ja neljä fotodiodia, jotka yhdessä tunnistimen ja sovelluksen kanssa mittaavat veresi happitason. Voit halutessasi määrittää kellon mittaamaan veren happitason tiettyinä aikoina päivän mittaan tai pitää sen koko ajan päällä. Apple Watch osaa mitata myös sykkeesi sekä sydänsähkökäyräsi EKG-sovelluksen avulla. EKG-sovellus tunnistaa sydämesi rytmistä eteisvärinän, joka on vakava rytmihäiriön muoto. Lisäksi Apple Watch seuraa myös untasi ja osaa kertoa, milloin olisi hyvä mennä nukkumaan. Jos et itse sitä tiedä.

Voit mitata kellolla erilaisia treenejä, kuten juoksemista, kävelyä, pyöräilyä, joogaa, uintia ja tanssia. Omaa päivittäistä aktiivisuuttasi voit seurata Apple Watchissa ja tarkastella omaa kehitystäsi iPhonen Kuntoilu- sovelluksessa. 

Apple Watch 6:n huonoin ominaisuus on huikea hinta. Voi miettiä, onko kannattavaa maksaa yli 400 euroa älykellosta, joka on käyttökelpoinen todennäköisesti vain parisen vuotta, ennen kuin sen tekniikka on ihan so last season. Mutta jos budjettisi vain venyy, tässä kellossa on kyllä vastinetta rahoillesi.

Apple Watch Series 5

Apple WATCH SERIES 5

Plussaa: 

 • Näyttö on koko ajan päällä
 • Kompassi
 • Tarjolla suuri valikoima sovelluksia

Miinusta:

 • Akunkesto ei ole kovinkaan hyvä
 • Näyttö on öisin liian kirkas

Halvin hinta: €419,00

Apple Watchin avulla seuraat treenejäsi ja aktiivisuuttasi. Olipa lajisi sitten juoksu, pyöräily, jooga, allas- vai avovesiuinti, HIIT-intervalliharjoittelu. Kello motivoi sinua liikkumaan ja saat helposti yhteyden sinulle tärkeisiin ihmisiin ja tietoihin suoraan ranteestasi.

AppleWatch Series5:ssä on aina päällä oleva näyttö, josta näet kellonajan ja tärkeät tiedot rannettasi nostamatta. Se auttaa löytämään perille sisäänrakennetun kompassinsa avulla. Voit soittaa sillä kansainvälisiä hätäpuheluita. Se kertoo sydämesi tilanteen EKG-apilla. Voit seurata treenejäsi ja aktiivisuuttasi. Lisäksi siinä on sisäänrakennettu mobiiliyhteys, joten pysyt yhteyksissä ihan vain pelkällä kellollasi.

Apple Watch SE

Apple WATCH SE (2021)

Plussaa:

 • Laadukas rakenne
 • Monipuoliset ominaisuudet

Miinusta:

 • Näyttöä ei saa pidettyä päällä koko ajan
 • Akunkesto on melko heikko

Halvin hinta: €309,00

Tämä saattaa olla jopa parempi kuin huomattavasti kalliimpi lippulaivamalli Apple Watch 6. Ai miten niin? Apple Watch SE tarjoaa lähes kaiken saman kuin lippulaivaversio, mutta hintalappu on huomattavasti pienempi. Täydellinen tämäkään älykello ei kuitenkaan ole. Akunkesto jää kauaksi markkinoiden parhaimmistosta, ja lisäksi näyttö ei ole jatkuvasti päällä. Näistä puutteista huolimatta se on hinta-laatusuhteeltaan paras älykello tällä hetkellä.

Apple Watch SE:ssä on vastaava suurempi näyttö kuin Series 6:ssa, joten yhdellä vilkaisulla näet enemmän. Edistykselliset tunnistimet tarkkailevat kaikkia kuntoilu- ja treenitavoitteitasi. Ja tehokkaat ominaisuudet huolehtivat terveydestäsi ja turvallisuudestasi. Uni-sovelluksen avulla voit luoda säännöllisen iltarutiinin ja seurata nukkumisesi kehitystä. Lisäksi saat puheluita, viestejä ja musiikkia suoraan ranteeseesi sekä voit maksaa ostoksiasi suoraan ranteestasi Apple Paylla

Apple Watchin unen seuranta

Voit luoda useita aikatauluja erikseen arkipäiviä ja viikonloppua varten. Voit määrittää oman unitavoitteesi, eli montako tuntia haluat nukkua, milloin haluat mennä nukkumaan ja koska haluat herätä sekä millaiseen herätysääneen haluat herätä. Unitila rajoittaa häiriötekijöitä ennen nukkumaanmenoa ja pitää huolen, että untasi ei häiritä nukkuessasi. 

Yksi tämän sovelluksen mielenkiintoisimmista ja hauskimmista ominaisuuksista on epäilemättä se, että se kertoo, paljonko olet velkaa. Ei se sentään sitä tiedä, paljonko olet velkaa rahaa jollekin, mutta univelan se kyllä kertoo. Aivan kuten voit olla velkaa rahaa oikealle pankille, sinulla voi olla myös univelkaa, jos et nuku tarpeeksi. Jos asetat asetukseksi, että sinun täytyy nukkua 8 tuntia joka yö, mutta et saavuta kuitenkaan tavoitettasi, näet seuraavana aamuna, kuinka monta tuntia olet velkaa. Tämä saa sinut parantamaan tapasi, jotta olet viikon lopussa nukkunut suositellut 8 tuntia per yö.

Veren happitasontunnistin

Apple Watch havaitsee myös veren happipitoisuuden. Tämän avulla saat paremman käsityksen omasta yleiskunnostasi sekä se mahdollistaa myös sairauksien kuten astman tai uniapnean havaitsemisen.

Apple Watch 6 -sarjan Blood Oxygen -sovelluksen avulla voit mitata veren happitasoa tarvittaessa ranteesta. Lisäksi optinen sydänanturi on uudelleensuunniteltu siten, että se lisää veren happimittausominaisuuksia. Hapen mittausperiaate on sama tai lähes samanlainen kuin pulssimittauksessakin: neljä LED-ryhmää valaisevat alla olevaa ihoa ja verisuonia ja siten valodiodit tallentavat taaksepäin heijastunutta valoa ja laskevat algoritmien avulla hapen määrän, jota punasolut kuljettavat mittaushetkellä kehossa.

Väri määrää veren happitason – kirkkaanpunaisella verellä on enemmän happea, kun taas tummanpunaisella verellä on vähemmän. Apple toteaa verkkosivustollaan, että

Blood Oxygen -sovelluksen mittauksia ei ole tarkoitettu lääketieteelliseen käyttöön, mukaan lukien itsediagnoosi tai lääkärin kuuleminen, ja ne on suunniteltu vain yleiseen kunto- ja hyvinvointitarkoitukseen.

EKG

EKG

EKG eli sydänkäyrä antaa sykkeen mittauksen lisäksi tarkempaakin tietoa sydämen toiminnasta. Sydänkäyrästä voidaan havaita viitteitä rytmihäiriöistä sekä muistakin sydänongelmista. EKG:n mittaus on hyvä ominaisuus älykellossa ja sen avulla saa pelkkää sykemittausta kokonaisvaltaisemman kuvan omasta kunnostaan. Tämä hyödyllinen ominaisuus kannattaa ottaa ehdottomasti käyttöön, jos on hiemankin jotain ongelmia sydämen toiminnan kanssa. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

Mikä on paras Apple Watch?

Paras Apple Watch on lippulaivamalli eli Apple Watch Series 6. Kyseessä on älykellojen aatelinen, ja se pystyy toimintoihin, joihin useat muut älykellot eivät pysty, kuten viesteihin vastaaminen pelkästään sanelemalla, monipuolinen käyttö ilman puhelintakin ja täysin uusien sovellusten asentaminen.

Kello on mukava tuntuinen käyttää ja se myös näyttää hyvältä eikä se ole käytössä tiellä. Myös alumiininen rakenne sekä keraaminen takaosa ovat miellyttävät. Lisäksi koko ajan päällä oleva näyttö antaa sulavan käyttökokemuksen. Myös terveys- ja liikuntaominaisuudet toimivat moitteettomasti.

Mitä eroa on Apple Watch 5 ja 6 -älykelloilla?

Apple Watch Series 6:ssa ovat veren happipitoisuuden mittauksen ohella aina päällä pysyvä korkeusmittari, tuki myös 5 gigahertsin Wi-Fille sekä 20 prosenttia paremman suorituskyvyn S6-piiri ja U1-lähipaikannuspiiri. Näitä ei löydy Apple Watch 5:sta. Lisäksi Apple Watch Series 6:n näyttö on ulkona kirkkaassa valossa aina päällä -tilassaan jopa 2,5 kertaa kirkkaampi kuin Series 5:ssä.

Mitä eroa on Apple Watch 3 ja SE -älykelloilla?

Apple Watch SE:ssä on värinäpalaute ja jopa kaksi kertaa nopeampi prosessori. Siinä on myös kompassi, kaatumisen tunnistus sekä 32 Gt:n tallennusmuisti verrattuna Apple Watch 3:n 16 Gt:n muistiin. 

Mitä tarkoittaa Cellular Apple Watch?

Kun sinulla on Apple Watch ja mobiililiittymä, voit soittaa puheluita, lähettää viestejä ja selailla karttoja ilman että puhelin on mukanasi. Ja kun olet matkoilla ulkomailla, voit soittaa hätäpuhelun pelkästään pitämällä sivupainiketta painettuna.

Miksi ostaisin Apple Watchin?

Onko se sen arvoista? Todellakin tarvitset pienen taskuun sopivan tietokoneen ja juuri se tekee iPhonesta niin suositun. Mutta että tietokone myös ranteessasi? Ihan luksusta! 

Apple Watch on monikäyttöisempi kuin pelkkä urheilukello ja erinomainen oman liikunnan seuraamiseen. Siitä löytyy myös unen seuranta sekä EKG:n mittaus, jotka vievät älykellon uudelle tasolle. 

Ostaisitko aktiivisuusrannekkeen vai älykellon? Molemmat näyttävät päivän aikana ottamasi askeleet sekä energiankulutuksesi, mutta älykellon avulla hoidat lisäksi monia arkisia juttuja, mm. voit käyttää sitä navigointiin ja musiikinkuuntelun ohjaukseen. Käyttötavat ovat lähes rajattomat, koska voit asentaa kelloon juuri sinun haluamiasi sovelluksia ja tehdä siitä näin omannäköisesi minitietokoneen. 

Vieritä ylös