Kuntoiluvälineet kotiin – näillä onnistut

Kuntoiluvälineet kotiin

Monet haluavat treenata kuntoaan kotioloissa. Liikkumisen merkitys terveydelle ja toimintakyvylle on nykyään aina vain paremmin tiedossa ja kuntoilubuumi onkin täyttänyt liikuntakeskukset. Oma hyvinvointi ja siitä huolehtiminen onkin monella arvomaailman ykkössijalla.

Kuitenkin pitkät työpäivät ja ikuinen kiire luovat haasteita liikunnan harrastamiselle. Työpäivän jälkeen ei välttämättä enää jaksa lähteä jumppatunnille kävelylenkille sateessa. Kuntosalikin saattaa olla liian kaukana tai sitten kuukausijäsenyys on liian hintava.

Onneksi tarjolla on monenlaisia kuntoiluvälineitä kotiin. Jokainen löytää varmasti omiin tarpeisiinsa sopivat välineet, joita voi käyttää omassa arjessa. Saatavilla on välineitä kuntoutukseen ja venyttelyyn, kehonhallinnan ja tasapainon harjoittamiseen sekä lihaskunnon parantamiseen.

Aerobisen harjoittelun kuntoilulaitteet

Juoksu- tai pyöräilyharrastusta kannattaa ylläpitää myös sesongin ulkopuolella. Tähän tarkoitukseen sopivat loistavasti juoksumatot ja crosstrainerit. Ne soveltuvat myös loistavasti alkulämmittelyyn ja aktiivinen juoksuharrastaja saa otettua juoksumatosta täyden treenin irti. Nämä ovat hieman hintavampia laitteita, joten näihin tulee hieman kaivaa kuvetta. Löydä täältä sopiva pikaluotto, mikäli on tarvetta kuntoilulaitteiden rahoitukselle.

Kuntopyörä on parempi vaihtoehto esimerkiksi polvi- tai nilkkavaivoista kärsiville, sillä juoksu ei ole kuitenkaan ihan kaikille mahdollista. Se mahtuu myös pienempään tilaan ja treenin voi tehdä esimerkiksi suosikki tv-ohjelmaa seuraten.

Crosstrainer on monipuolinen yhdistelmä kuntopyörää, juoksumattoa ja askelluslaitetta. Crosstrainer-treeni aktivoi koko kehoa, joten kädet ja selkäkin saavat sopivasti töitä. Liike antaa hyvän treenin myös vatsalle ja selälle. Lisäksi Crosstrainer sopii erinomaisesti myös ylipainoisille sekä nivelkivuista kärsiville.

Kuntoiluvälineet kotiin

Monet valitsevat treenata kotona, sillä he arvostavat harjoittelun joustavuutta. Kotona saa treenata juuri niin kuin haluaa eikä kukaan tule viereen arvostelemaan. On myös niitä ihmisiä, jotka eivät enää tarvitse ohjausta tai tykkäävät enemmän treenata yksin. Ihmiset eivät halua maksaa turhasta, vaan he hommaavat kuntoiluvälineet kotiin ja harjoittelevat silloin, kun heille parhaiten sopii.

Jokaisella on omat mieltymykset ja tavoitteet. Suuressa suosiossa ovat keskivartalon tukea kehittävät treenit, kuten vaikkapa pilates ja jooga. Myös perinteinen lihaskuntoharjoittelu ja kestävyystreeni ovat edelleen pidettyjä lajeja. Kehonpainotreeni on muodostunut suosituksi trendilajiksi.

Kotiin on saatavilla erilaisia kuntoiluvälineitä

Kuntoiluvälineet kotiin on mahdollista saada edullisestikin, niihin ei ole pako kuluttaa paljoa rahaa. Hyviä ja edullisia kuntoiluvälineitä on saatavilla monenlaisia. Vaikka ne ovatkin edullisia, ne ovat silti myös tehokkaita.

Vastuskuminauhat sopivat myös aloittelijalle. Lisäksi kuminauha ei vie kotona paljoa tilaa, silti se on todella monipuolinen treeniväline. Kuminauhan avulla voi treenata keskivartalon lihaksia ja ylävartalon lihaksia. Pienemmällä kuminauhalla sujuu pakara- ja reisilihasten treenit. Lisäksi liikkeet voi itse suunnitella omiin tavoitteisiin sopiviksi. 

Kahvakuula sopii monipuolisen lihaskunnon treenaamiseen. Lisäksi se soveltuu aerobisen hapenottokyvyn harjoittamiseen. On monia erilaisia liikkeitä, joita voi tehdä kahvakuulalla. Monet liikkeistä treenaavatkin kehoa todella monipuolisesti. Kahvakuula kehittää myös tasapainoa. 

Käsipainot ovat erän suosituimmista treenivälineistä. Niiden avulla voidaan tehdä lihaskuntoa kehittäviä liikkeitä sekä toiminnallisia harjoitteita, jotka vahvistavat kehoa. Kannattaa hankkia käsipainot sen mukaan, millaista treeniä aikoo tehdä ja mitkä ovat omat tavoitteet. Isoihin liikeisiin kuten maastavetoihin ja kyykkyihin sopii isommat painot. Pienempien lihasryhmien eristäviin liikeisiin sopivat hieman pienemmät painot. Tällaisia liikeitä ovat mm. ojentajien treenaaminen ja hauiskäännöt. 

Jumppapallo on todella näppärä treenivälinen kotiin. Sen avulla voidaan tehdä monenlaisia liikkeitä ja se on lisäksi myös nivelystävällinen väline. Se sopii koko vartalon tasapainon ja lihasvoiman harjoittamiseen sekä venyttelyharjoitteisiin. Myös keskivartalon syvien lihasten kuormittava harjoittelu sujuu jumppapallolla. 

Hyppynaru on pieni ja edullinen ja se on helppo ottaa mukaan. Hyppynarun avulla voidaan kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Naruhyppelyä voidaan hyödyntää osana alkulämmittelyä. Kannattaa aloittaa varovasti, sillä naruhyppely nostaa helposti sykettä korkealle. Sykemittari voi olla hyvä kaveri hyppynaruharjoitteluun, etteivät sykkeet kohoa vaarallisen korkeiksi. 

Steppilauta sopii loistavasti kotitreeneihin, sillä sen avulla voidaan kehittää lihaskuntoa ja aerobista kestävyyskuntoa. Mikäli steppitreenin tekee kovalla intesiteetillä, se harjoittaa tehokkaasti hengityselimien kuntoa. Steppilauta kehittää lisäksi myös tasapainoa ja koordinaatiokykyä. 

Kehonhuoltovälineet sopivat hyvin tukemaan lihashuoltoa ja venyttelyä. Hyviä välineitä ovat mm. foam-rulla, joka sopii loistavasti aktiiviseen lihashuoltoon sekä pieni hierontapallo lihasten käsittelyyn. Kompakti lihashuoltovasara on myös loistava väline. 

Vieritä ylös