Paras kreatiini etsinnässä

Paras kreatiini etsinnässä

Kreatiinia on saatavilla useissa eri muodoissa ja lisäksi se on melko edullista. Sitä löytyykin lähes joka kaupasta, joiden valikoimaan kuuluvat lisäravinteet. Kreatiini on elimistössä luonnollisesti syntyvä ainesosa, joka auttaa tuomaan energiaa kehon soluihin, pääasiassa lihaksiin.

Pikalinkit oikeaan kohtaan, jos et jaksa lukea artikkelia:

Kreatiinilla on erittäin tärkeä rooli kehon energia-aineenvaihdunnassa. Kreatiini parantaa fyysistä suorituskykyä erityisesti räjähtävissä sekä lyhytkestoisissa harjoituksissa. Se onkin erittäin suosittu ravintolisä urheilijoiden keskuudessa. 

Ilman lisäravinteitakin saa kreatiinia vaikkapa lihasta, mutta ilman lisäravinnetta lihasten varastot harvoin saadaan kokonaan täyttymään.​ Lihasten kreatiinivarastojen täytyttyä, ylimääräinen kreatiini siirtyy maksaan, jossa se hajotetaan ja tämän jälkeen se poistuu virtsan kautta.

Mutta millainen on paras kreatiini, siihen paneudumme tässä artikkelissa.

Viiden suosituimman vertailu:

Star Nutrition Creatine Monohydrate

Creatine Monohydrate
 • Tehostaa ATP-tuotantoa
 • Auttaa korkeatehoisessa harjoittelussa
 • Parantaa suorituskykyä
 • Edistää lihasmassan sekä voiman kasvua

Halvin hinta: €19,90

Star Nutritionin Creatine Monohydrate on erittäin suosittu kreatiini ja se sisältää 100 % puhdasta, mikronisoitua kreatiinimonohydraattia todella laadukkaasta raaka-aineesta.

Kreatiini on mukana kehon energia-aineenvaihdunnassa. Kreatiinilisän tehtävä on ladata energiaa ATP:n muodossa lihassoluihin. Mitä enemmän lihasenergiaa sinulla on käytössäsi, sitä parempaan ja kestävämpään suoritukseen pystyt. Star Nutritionin Creatine Monohydrate on yksinkertaisen toimiva ravintolisä erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Star Nutrition Flavoured Creatine

Star Nutrition Flavoured Creatine
 • Hyvänmakuinen
 • Lisää voimaa ja räjähtävyyttä
 • Nopeuttaa lihasten rakentamista
 • Kaksi makua: Vanilla Pear ja Strawberry
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Star Nutritionin Flavoured Creatine on hyvänmakuinen kreatiinivalmiste. Kreatiini on tehokas ja tutkittu ainesosa lisäten voimaa ja nopeuttaen lihasten kasvua. Perinteisesti kreatiinilisät eivät ole maustettuja ja ne ovatkin maultaan melko neutraaleja – eivätkä siis mikään makunautinto. Star Nutritionin Flavoured Creatine tuo kuitenkin tähän kaivatun muutoksen.

Chained Nutrition Kre-Alkalyn Hardcore

Kre-Alkalyn Hardcore
 • Kätevä kapselimuotoinen valmiste
 • Vaikuttaa välittömästi
 • Lisää voimaa ja kestävyyttä
 • Ei tarvitse tankkausta
 • Ei sido nestettä
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Chained Nutritionin Kre-Alkalyn Hardcore sisältää puhdasta pH-puskuroitua kreatiinia, joka lisää suoritustehoa nopeasti eikä vaadi tankkausjaksoa. Kre-Alkalyn pH-arvo on jopa 12, eli se on emäksinen ja kestää näin vatsan happaman ympäristön säilyen stabiilina ohutsuoleen asti, josta se siirtyy lihassoluihin.

Useat kreatiinilisät neutraalilla pH-arvolla muuttuvat toimimattomaksi pilkkoutumisen aikana, minkä johdosta kyseisiä tuotteita on nautittava huomattavasti suuremmissa annoksissa jotta saadaan sama vaikutus. Kreatiniinin muodostuminen saa aikaan usein myös ei-toivottuja sivuvaikutuksia kuten nesteenkertymistä kehoon.

Star Nutrition Ultimate Creatine

Star Nutrition Ultimate Creatine
 • Nopea vaikutus
 • Kasvattaa suorituskykyä
 • Lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä
 • Vähäisempi maitohappojen tuotto
 • Ei vaadi tankkausvaihetta
 • Ei kerää nestettä
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Ultimate Creatine koostuu patentoidusta, puskuroidusta kreatiinista, joka imeytyy nopeasti lihaksiin. Kre-Alkalyn pH-arvo on 12, minkä ansiosta kreatiini pysyy stabiilina kulkiessaan lihassoluihin. Sinun tarvitsee ottaa Kre-Alkalynia vain 1750 mg annos noin 20 minuuttia ennen treeniä, jotta se vaikuttaa välittömästi voimatasoihisi, räjähtävyyteesi ja kestävyyteesi.

Biotech USA Crea.TOR

Biotech USA Crea.TOR
 • Ainutlaatuinen koostumus
 • Ylivoimainen imeytyvyys ja tehokkuus
 • Laajentaa verisuonia ja lisää hapenkuljetusta.
 • Kiihdyttää pulssia
 • Lisää keskittymiskykyä ja valppautta

Halvin hinta: €29,90

BioTechUSA Crea.TOR on ehkä paras kreatiini. Se on helposti annosteltava kreatiiniravintolisä kätevässä kapselimuodossa, joka on rikastettu neljällä erityyppisellä kreatiinilla, vitamiineilla sekä aminohapoilla. Crea.TOR sisältää puhtainta mahdollista kreatiinimonohydraattia, joka liukenee nopeasti ja täydellisesti sen erityisen tarkan käsittelyn ansiosta.

Kreatiinihydrokloridi – koostumus on osoittautunut olevan tehokkaampi kuin kreatiinimonohydraatti. Tämä vähentää paisumuksen tunnetta, liukenee helposti vereen eikä se muutu kreatiiniksi. AKG tekee koostumuksesta vakaamman ja sen takia Crea.TOR liukenee erittäin helposti ja pH-arvo pysyy tasaisena.

Kreatiiniglukonaatti on myös kemikaalisesti sidottu hiilihydraattiin, mikä lisää huomattavasti imeytymistä. Niasiinin, vihreän teen ja luontaisen guaranan yhdistelmä lisää mentaalista suorituskykyä ja näin ollen auttaa sinua saavuttamaan huipputason.

Kreatiinin käyttö

Suositeltu kreatiiniannos on usein noin 5 grammaa päivässä. Harjoituspäivänä voit lisätä vielä 5 grammaa päivittäisen annoksen päälle noin tuntia ennen harjoitusta. Kreatiinia voidaan annostella usealla eri tavalla. Usein puhutaan sykleistä, joissa aloitetaan ottamalla suurempia annoksia kreatiinia ja siirrytään pienempiin annoksiin muutaman päivän kuluttua tai päinvastoin. Voit myös käyttää syklejä, joissa kreatiinia otetaan vaikkapa neljän viikon ajan, ja sitten ollaan ilman neljä viikkoa ja toistetaan prosessi. Paras kreatiini onkin vähitellen tankattu kreatiini.

Kreatiinia suositellaan usein otettavaksi aamulla, jolloin voit halutessasi sekoittaa kreatiinia esimerkiksi aamumehuun. Kun otat sitä ennen harjoittelua, voit sekoittaa sen vaikka proteiinijauheeseen. Proteiinijauheen kanssa yhdessä käytettynä kreatiini auttaa palautumisen maksimoimisessa ja tehostaa treenaamista. Kannattaa selvittää myös optimaaliset proteiinin lähteet.

Kreatiini haitat

Toiset välttelevät kreatiinia peläten sen mahdollisia haittoja ja sivuoireita. Tällaisia sanotaan olevan mm. painonnousu, krampit ja jopa munuaisongelmat. On esitetty kreatiinin aiheuttavan vaikka mitä, kuten maksavaurioita, munuaisvaurioita, munuaiskiviä, turpoamista tai painonnousua, ruoansulatusongelmia, nestehukkaa tai lihaskramppeja. Näistä ei kuitenkaan ole näyttöä.

Toiset sekoittavat kreatiinin steroideihin, mutta se on kuitenkin täysin luonnollinen aines, jota löytyy kaikkien eläinten lihaksista. Sillä ei siis ole mitään tekemistä steroidien kanssa. Toisilla taas on uskomus, kreatiini soveltuvuudesta vain urheilijoille, mutta mikään tutkimus ei ole osoittanut, etteikö se sopisi kaikille.

Kreatiini hyödyt

Paras kreatiini on nautittu kreatiini. Kreatiinilla on useita tutkittuja vaikutuksia elimistöön. Se toimii antioksidanttina ja sillä on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös sydän- ja verisuonitauteihin sekä mielenterveyteen. Ensisijaisesti sitä käytetään kuitenkin liikunnassa. Kreatiini lisää elimistön energiavarastoja, jolloin voi treenata pidempään, kovemmin ja tehokkaammin.

Kreatiini lisää lihasten tilavuutta ja vahvistaa lihassoluja. Tämä tekee lihaksistasi isommat ja selkeämmät, mutta erityisesti se tekee sinusta vahvemman ja energisemmän. Kreatiini toimii myös puskurina maitohappoa vastaan, eli et väsy niin helposti eikä maitohappoa muodostu. Voit siis treenata raskaammin ja pidempään. Kreatiini stimuloi proteiinisynteesiä kehon lihaksissa, tämä prosessi rakentaa lihasmassaa.

Lisäksi se parantaa kestävyyskuntoa auttaen jaksamaan pidempään. Kreatiini edistää aivojen toimintaa parantaen muistia. Kreatiinia on käytetty jo yli sadan vuoden ajan lisäravinteena, ja siitä on tehty lukemattomia tutkimuksia, jotka kertovat sen turvallisuudesta ja toimivuudesta. Kreatiini onkin eräs halvimmista, turvallisimmista ja toimivimmista lisäravinteista, mitä markkinoilta löytyy.

Kreatiini tankkaus

Mikäli haluaa nopeita tuloksia, kannattaa kreatiinin käyttö aloittaa viikon mittaisella tankkausvaiheella, jolloin sitä nautitaan n. 15–20 grammaa vuorokaudessa jaettuna vaikka neljään eri annokseen. Tämän jälkeen siirrytään ylläpitovaiheeseen, jolloin riittää 2–5 grammaa päivässä.​ Suurin syy kreatiinin tankkaukselle on ehdottomasti sen vaikutusten nopeampi esiintulo.

Pienemmilläkin annoksilla, kuten 3–5 grammaa vuorokaudessa kreatiinivarastot täyttyvät, mutta tällöin varastojen täyttymiseen kuluu 2–4 viikkoa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on kreatiini?

Kreatiini on kehossa ja lihaksissa luonnostaan oleva aine, joka auttaa muuntamaan varastoidun energian liike-energiaksi.

Mitä kreatiini tekee?

Kreatiini edistää lihaskasvua parantamalla suorituskykyä, tällöin on mahdollista treenata kovempaa ja näin saavuttaa paremmat tulokset. Kreatiini antaa lihaksille myös energiaa lyhytkestoisissa ja räjähtävissä treeneissä. Aktiivisuusranneke auttaa myös kovissa treeneissä seuraamaan omaa edistymistään.

Milloin kreatiini kannattaa ottaa?

Kreatiini tulee nauttia harjoituksen jälkeen, koska elimistö pystyy tällöin parhaiten ottamaan ravintolisän vastaan. Kreatiinifosfaatin varastoituminen on myös tehokkainta tällöin ja varastot ovat valmiiksi täytettynä seuraavaa treeniä varten.

Miten kreatiini vaikuttaa?

Kreatiini pidentää lihaksen tehokkaan voimantuoton kestoa. Kreatiinitankkauksella voidaankin saada n. 20 % lisäys lihaksen kreatiinivarastoihin, jotka saadaan näin riittämään hieman pidempään kuin ilman tankkausta.

Vieritä ylös